Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ο πλανήτης

29 06 2022 | 10:44Καθημερινή

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, με τους παρατεταμένους καύσωνες, την ξηρασία, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες να βρίσκονται, πλέον, στην ημερήσια διάταξη.

Η περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία φλέγεται από το βράδυ της Τρίτης, αλλά σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ τα πύρινα μέτωπα έχουν πλέον τεθεί σε έλεγχο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε χθες πτήση με ελικόπτερο, πάνω από τις πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να δει την έκταση της καταστροφής.

H βόρεια Ιταλία, την ίδια στιγμή, μαστίζεται από επικίνδυνη ξηρασία. Η στάθμη των υδάτων σε ποταμούς και λίμνες έχει κατέβει επικίνδυνα. Τουλάχιστον 80 δήμοι στην περιφέρεια του Τορίνο και 25 του Μπέργκαμο προετοιμάζονται για την επιβολή δελτίου στην οικιακή κατανάλωση ύδατος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Πάδο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 χρόνων. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Σεβίλλη εισήγαγε ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ονομασία και την αξιολόγηση της ισχύος των περιόδων καύσωνα που πλήττουν την ισπανική περιφέρεια. Το σύστημα, μάλιστα, που κατατάσσει σε κλίμακα τριών βαθμίδων την ακραία ζέστη, συνδέει τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες με τις συνέπειες που έχουν για την ανθρώπινη υγεία. Ο δήμαρχος της πόλης, Αντόνιο Μουνιόζ τόνισε ότι στόχος του συστήματος είναι η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων για τους επερχόμενους καύσωνες, τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα και η εφαρμογή μέτρων για την προστασία τους.

Στην Κίνα

Στην Κίνα, η κλιματική αλλαγή εκδηλώθηκε με βιβλικές πλημμύρες στην επαρχία Γκουαντόνγκ προκαλώντας την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από τα σπίτια τους, ενώ στη βορειοανατολική Ινδία, στην πολιτεία Ασάμ, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

https://www.kathimerini.gr/