Το 50% της νέας εγκατεστημένης ισχύος αιολικών το 2017 στις 4 μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες ανεμογεννητριών το 2017
Καθώς ο ανταγωνισμός συχνά οδηγεί σε ενοποίηση και στον τομέα αιολικής ενέργειας, η συγχώνευση των Siemens και Gamesa ανέδειξε το νεοσύστατο γκρουπ σε νούμερο 2 στις εγκαταστάσεις χερσαίων αιολικών.
Οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστές χερσαίων ανεμογεννητριών προμήθευσαν το 53% της παγκόσμιας αγοράς αιολικών το 2017, εδραιώνοντας περαιτέρω το μερίδιο τους σε βάρος των μικρότερων παικτών, αναφέρει σε έκθεσή του το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) που δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου.
Ο επιθετικός ανταγωνισμός τιμών συνεχίζει να ωθεί περαιτέρω την εδραίωση της αγοράς ανεμογεννητριών, αν και η νέα παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς μειώθηκε κατά 12% το 2017 στα 47GW, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης από την πλευρά της Κίνας, όπως αναφέρει το BNEF. Η αγορά αναμένεται πάντως, να ανακάμψει με την νέα εγκαταστημένη ισχύς να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 55GW το 2018 “καθώς η Κίνα επιστρέφει στην ανάπτυξη και η Λατινική Αμερική συνεχίζει την επέκτασή της”, σύμφωνα με την έκθεση του BNEF.
To 2017, μια σειρά κατασκευαστών ανεμογεννητριών μικρού και μεσαίου μεγέθους είτε απορροφήθηκαν (China Creative Wind Power), είτε κατέθεσαν για πτώχευση (FWT Energy και Seawind),είτε εισήλθαν σε αναγκαστική διαχείριση (Vergnet) ή τέλος αποσύρθηκαν από την αιολική βιομηχανία (Daewoo και JSW), σημειώνει η συμβουλευτική FTI σε ξεχωριστή έκθεσή της.
“Επιπλέον, για να κερδίσουν νέο στρατηγικό πλεονέκτημα, η Siemens Gamesa αποφάσισε να καταργήσει τις ανεμογεννήτριες Adwen, η Enercon ανέλαβε την Lagerwey (τεχνολογία και αναδυόμενη ευκαιρία στην αγορά) και πιο πρόσφατα η Vestas αγόρασε την Utopus Insights (ανάλυση δεδομένων),” σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Στην έκθεση της BNEF αναφέρεται επίσης πως η γερμανική Enercon βρέθηκε στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους κατασκευαστές για το 2017, εγκαθιστώντας 3.1GW. Έξι άλλοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών από Ευρώπη και Κίνα έθεσαν σε λειτουργία έργα, εγκατεστημένης ισχύος από 1GW μέχρι 3 GW.
Η Δανέζικη Vestas παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ανεμογεννητριών, θέτοντας σε λειτουργία νέα χερσαία αιολικά 7.7GW , ποσότητα που ισούται με το 16% της παγκόσμιας αγοράς όπως δείχνουν τα δεδομένα της έκθεσης.
Η Siemens Gamesa, όπως προέκυψε μετά την συγχώνευση της γερμανικής Siemens και της ισπανικής Gamesa, έθεσε σε λειτουργία νέα αιολικά, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6.8GW, το 2017, φτάνοντας το μερίδιο της εταιρείας στο 15% της αγοράς, αρκετά περισσότερο από το 11% που κατείχε το 2016, επιτρέποντας στην εταιρεία να ξεπεράσει τις GE και Goldwind στην παγκόσμια κατάταξη. Συμπεριλαμβανόμενων των ανεμογεννητριών ανοικτής θαλάσσης, η Siemens Gamesa έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής με συνολική ισχύ 9.5GW.
Aκολουθούν η κινέζικη Goldwind με 5.4 GW και 11% μερίδιο αγοράς διατηρώντας την τρίτη θέση και η GE με 4.9GW αντιπροσωπεύοντας το 10% της παγκόσμιας αγοράς η οποία βρέθηκε στην τέταρτη θέση από την δεύτερη. Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις 'επιδόσεις' των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου.
“Με ένα μεγάλο αριθμό μικρών παικτών εκτός των τεσσάρων μεγαθηρίων, δεν θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε περαιτέρω ενοποιήσεις”, ανέφερε ο Cheung.
Από γεωγραφική άποψη, περισσότερο από το 90% των ανεμογεννητριών της Goldwind κατέληξαν στην Κίνα, ενώ η General Electric παραμένει ισχυρότερη στην Αμερική από ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι Vestas και Siemens Gamesa είχαν έντονη παρουσία και οι δύο, κυρίως, στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Αφρικής (EMEA) όπως επίσης σε Αμερική και Ασία-Ωκεανία.
Τα χερσαία αιολικά συνεχίζουν να αναπτύσσονται και επτά κατασκευαστές ανεμογεννητριών έχουν εγκαινιάσει νέα μοντέλα των 4MW, σύμφωνα με την FTI consulting. Αυτές είναι οι Enercon, Vestas, Nordex Acciona, GE, Siemens Gamesa, Goldwind και Envsion, όπως αναφέρει το New Energy Update.
Στην αγορά υπεράκτιων αιολικών, η Siemens Gamesa διατήρησε κυρίαρχη θέση παγκοσμίως, θέτοντας σε λειτουργία έργα 2.7GW σύμφωνα με την BNEF. Άλλοι προμηθευτές όπως η κινέζικη Sewind, η πολυεθνική MHI Vestas και η γερμανική Senvion λειτούργησαν από 0.5GW έκαστος.
Πηγή: (NewEnergyUpdate)