8GW ΑΠΕ αναπτύσσει σε Ελλάδα και εξωτερικό η Mytilineos – Πόσα σε ώριμη φάση και πόσα σε τελικό στάδιο ανάπτυξης

Ο τομέας RSD της Mytilineos το 2022 αναμένεται να φέρει κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2021, ανέφερε χθες ο Ε. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι για το 2023 αναμένεται το ποσό αυτό να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρότζεκτ που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. 

Ως προς τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Mytilineos όπως έγινε χθες γνωστό η εταιρεία έχει ωριμάσει έργα ισχύος 8GW. Εξ αυτών τα 5GW αφορούν σε όλο τον κόσμο (Λ. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία) το 1 GW στην Ιταλία και τα 2GW στην Ελλάδα. 

Από το χαρτοφυλάκιο των 5GW τα 2 βρίσκονται σε πολύ ώριμη φάση (λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή) ενώ 3GW σε βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Στην Ιταλία το 50% είναι έτοιμο για κατασκευή και το 50% σε ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα από τα 2GW σε λειτουργία βρίσκονται 250mW, 250MW σε τελική φάση αδειοδότησης. Επιπλέον, 1,5GW βρίσκεται σε τελική φάση αδειοδότησης (εκκρεμούν οι όροι σύνδεσης). Από αυτό το 1,5 GW (του χαρτοφυλακίου της Εγνατίας) ξεκίνησε η κατασκευή για τα πρώτα 135MW. 

Κατά συνέπεια σε Ελλάδα και Ιταλία το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε λειτουργία 3GW ενώ άλλα 5GW ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) αναμένεται να πουληθούν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με το cashflow και τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων η Mytilineos δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της, δηλαδή ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των έργων της να το διαθέτει προς πώληση (BOT)

Χρήστος Στεφάνου | energypress

8GW ΑΠΕ αναπτύσσει σε Ελλάδα και εξωτερικό η Mytilineos – Πόσα σε ώριμη φάση και πόσα σε τελικό στάδιο ανάπτυξης