Η Γαλλία απαιτεί δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα σε αντάλλαγμα της εμπορικής συμφωνίας Brexit

18 11 2018 | 12:09

Ο Πρόεδρος Macron και άλλα κράτη μέλη φοβούνται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να κερδίσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ΕΕ, υποτιμώντας τους περιβαλλοντικούς νόμους της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της. Η απαίτηση του Εμμανουέλ Μακρόν για την κλιματική αλλαγή είναι απλώς μία από μια σειρά απαιτήσεων των κρατών μελών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Γαλλία πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενσωματώνει αυτόματα τις μελλοντικές ευρωπαϊκές οδηγίες για την κλιματική αλλαγή σε αντάλλαγμα για μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ένας μεγάλος αριθμός κρατών μελών φοβούνται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να απολαύσει οικονομικό πλεονέκτημα μετά το Brexit, αν είναι σε θέση να αποκλίνει από τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς και θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πίεση τους τώρα για να αναγκάσουν τη δέσμευση των μελλοντικών βρετανικών κυβερνήσεων.

Η απαίτηση του Εμμανουέλ Μακρόν για το Ηνωμένο Βασίλειο να συνδεθεί με τους στόχους της ΕΕ για το Παρίσι το 2030 ήταν μόνο μία από μια σειρά παρεμβάσεων των κρατών μελών κατά τις πρόσφατες συναντήσεις με τον Michel Barnier και την διαπραγματευτική του ομάδα.

Παρ’ όλο που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κορυφαίο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί ότι μετά τον Brexit θα υπάρξουν πιέσεις εντός της Βρετανίας να υποχωρήσουν σε θέματα κλιματικής αλλαγής αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα από την υπόλοιπη ήπειρο.

Η ΕΕ επιδιώκει σταθερά τους στόχους που είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο του Συμφώνου για την αλλαγή του κλίματος του 2015 στο Παρίσι και η Γαλλία επιθυμεί να δεσμευτεί και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στόχους εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 32,5% και αύξηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32% έως το 2030. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

 

17 Νοεμβρίου 2018

Πηγή: The Guardian