Βρετανία: Ενδεχομένως ανοικτοί και αυτόν τον χειμώνα σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

31 05 2022 | 10:37

Ορισμένοι από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Βρετανία που επρόκειτο να κλείσουν φέτος ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν ανοιχτοί για να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία συνήθως παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

«Υπό το πρίσμα της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σωστό να διερευνήσουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ενεργειακή μας ασφάλεια και τον εγχώριο εφοδιασμό μας», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω email τη Δευτέρα.

Η Βρετανία μπορεί να παράγει περίπου το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο. Αν και η Ρωσία καλύπτει περίπου μόνο το 4% των αναγκών της Βρετανίας σε φυσικό αέριο, μια σημαντική διακοπή του εφοδιασμού θα επηρέαζε τις τιμές στην Ευρώπη και θα δυσκόλευε τη Βρετανία να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από άλλους.

«Αν και δεν υπάρχει έλλειψη ανεφοδιασμού, ίσως χρειαστεί να διαθέσουμε τους εναπομείναντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να παράσχουμε επιπλέον εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια τον ερχόμενο χειμώνα, εάν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από σενάρια» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Βρετανία θα έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα.

«Δεν περιμένουμε διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα και δεν αναμένουμε δελτίο ενέργειας, δεδομένου ότι έχουμε τη δική μας πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας και άλλους αξιόπιστους εταίρους για εισαγωγή ενέργειας», είπε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) να εκπονήσει ένα πλαίσιο για να ενθαρρύνει τους διαχειριστές σταθμών να διατηρήσουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε λειτουργία, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters από τον υπουργό Ενέργειας, Κουάσι Κουαρτένγκ, προς το National Grid

Οι φορείς εκμετάλλευσης των εργοστασίων άνθρακα, όπως οι Drax και EDF, εξαντλούν τα αποθέματα άνθρακα και προετοιμάζονται για το κλείσιμο.

«Για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτό το κυβερνητικό αίτημα, θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη National Grid για να επιτρέψουμε τη βασική συντήρηση και την αγορά νέων προμηθειών άνθρακα», δήλωσε εκπρόσωπος της EDF μέσω email.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη σε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για το κλείσιμο όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με καύση άνθρακα έως τον Οκτώβριο του 2024 για να τη βοηθήσει να χτυπήσει στόχους για το κλίμα.

(liberal.gr)

Βρετανία: Ενδεχομένως ανοικτοί και αυτόν τον χειμώνα σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα