Το Solar Voyager, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό, είναι έτοιμο να εξερευνήσει την Ανταρκτική.

29 10 2018 | 18:04

Ένα νέο όχημα, το οποίο τροφοδοτείται από τον ήλιο και έχει κατασκευαστεί από πλαστικά απόβλητα, αναμένεται να εξερευνήσει την Ανταρκτική.

Το Solar Voyager είναι κατασκευασμένο από πλαστικά απόβλητα και τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια από δέκα ηλιακούς συλλέκτες που έχει ενσωματωμένους πάνω του, για να διασφαλιστεί ότι το ταξίδι του στην παρθένα περιοχή του Νότιου Πόλου θα είναι βιώσιμο.

Το όχημα είναι σχετικά ελαφρύ (ζυγίζει περίπου 1.485 κιλά και έχει μήκος 16 μέτρα).

Η αποστολή θα ξεκινήσει το Νοέμβριο από το στρατόπεδο βάσης της Ανταρκτικής και από εκεί οι εξερευνητές θα κάνουν ένα ταξίδι 2.400 χιλιομέτρων σε μια παγωμένη έρημο μέχρι τον Νότιο Πόλο και πίσω στη βάση ξανά.

Η Ανταρκτική περιέχει το 90% του πάγου του πλανήτη μας και προστατεύεται σαν περιοχή μηδενικών αποβλήτων. Οι εξερευνητές που θα κάνουν το ταξίδι θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ανταρκτική είναι πράγματι προστατευμένη από απόβλητα.

Επίσης, ελπίζουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τη συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία λήγει κι αν δεν επεκταθεί το 2048, θα θέσει την ήπειρο στον κίνδυνο της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Το όχημα δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Ισλανδία νωρίτερα αυτό το έτος και το ταξίδι στο Νότιο Πόλο θα ξεκινήσει στις 26 Νοεμβρίου. Η ομάδα Clean2Antarctica που έχει ένα blog που θα ενημερώνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της αποστολής, δήλωσε: «Θέλουμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια κυκλική κοινωνία, διότι είναι ο σωστός δρόμος. Πρέπει να βγούμε έξω στο άγνωστο, αφού δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς να οικοδομήσουμε μια κυκλική κοινωνία. Επομένως, πρέπει να πειραματιστούμε».

 

11 Οκτωβρίου 2018

Της Rachel Cooper

Πηγή: Climate Action