Στην αποθήκευση έχουμε ήδη έναν παγκόσμιο γίγαντα...
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας υπήρξε μέχρι σήμερα δυναμική και συνεχίζεται με πολύ καλό ρυθμό. Δυστυχώς αυτή η ανάπτυξη δεν συνδυάστηκε, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την εγκατάσταση κάποιας παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα του εξοπλισμού, εκτός ίσως από την παραγωγή βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η εγχώρια προστιθέμενη αξία και γενικά η ωφέλεια της χώρας.
Ίσως όμως το τρένο που έχασε η χώρα με τους εξοπλισμούς ΑΠΕ να το προλάβει με την αποθήκευση ενέργειας που είναι σήμερα το «ιερό δισκοπότηρο» της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.
Κατ΄αρχάς, όπως διαβάσατε, ο κλάδος μπαίνει στην πρώτη γραμμή του ενεργειακού σχεδιασμού αφού η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, από το χαρτοφυλάκιο μονάδων συνολικής ισχύος 1,5 Γιγαβάτ έως το 2030, που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, διπλασιάζει το στόχο, ώστε στο τέλος της 10ετίας να έχουν εγκατασταθεί έργα 3 Γιγαβάτ.
Αυτό που ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί, είναι ότι έχουμε ήδη στην Ελλάδα έναν παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, γεγονός που βάζει τα πράγματα σε άλλη βάση.
Μιλάμε για την Sunlight του Ομίλου Γερμανός, μια εταιρεία κολοσσό, όχι με τα εγχώρια μέτρα και σταθμά, αλλά τα παγκόσμια. Με παρουσία σε όλον τον πλανήτη, με ισχυρό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και με παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, την Ιταλία και βέβαια στην Ελλάδα, με τη «ναυαρχίδα» της βασικής παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη.
Το 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού της πλάνου ύψους 560 εκατ. ευρώ για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας, μεταξύ άλλων και με μια καινοτόμα επένδυση στη Δυτική Μακεδονία.
Συνεπώς οι προϋποθέσεις υπάρχουν και μπορεί κανείς να έχει βάσιμες προσδοκίες ότι από τον τομέα της αποθήκευσης, σε ότι τουλάχιστον αφορά την τεχνολογία των μπαταριών, η χώρα θα μπορέσει να καρπωθεί μεγάλο μέρος της αξίας που θα δημιουργήσει η ραγδαία ανάπτυξη των επόμενων χρόνων...