Jan Dusík επικεφαλής του Τμήματος Αρκτικής του ΟΗΕ: "Η κλιματική αλλαγή δεν εξελίσσεται γραμμικά αλλά επιταχύνεται"

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν ολοένα και πιο έντονα την εμφάνισή τους στους πόλους και αποτελούν τον οδηγό του τι θα συμβεί στον υπόλοιπο πλανήτη, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο Jan Dusik, επικεφαλής-σύμβουλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), υπεύθυνος θεμάτων Αρκτικής και Ανταρκτικής, σε συνέντευξή του στο EURACTIV. Στη συζήτηση επίσης συμμετέχει ο Thierry Lucas, επικεφαλής του Γραφείου του UNEP στις Βρυξέλλες.

Από πρώτα ζητήματα που έθιξε στην συνέντευξη του είναι ο ρόλος του Αρκτικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν μία από τις κύριες στοχεύσεις του οποίου είναι η σύνδεση των περιβαλλοντικών και κλιματικών ζητημάτων της Αρκτικής με τις παγκόσμια περιβαλλοντικές προκλήσεις. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται όλα τα μέσα με σκοπό όλοι να μάθουν και να κατανοήσουν τι συμβαίνει σήμερα στην Αρκτική. Το Συμβούλιο που η σύνθεση του είναι σε επίπεδο υπουργών, έχει καθεστώς Παρατηρητή στα Ηνωμενα Έθνη και παρέχει εμπειρία, γνώσεις και τεχνικές προτάσεις για τα θέματα των πόλων.

Είναι αλήθεια πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μακράν περισσότερο ορατές στις πολικές περιοχές είτε πρόκειται για καιρικά φαινόμενα είτε πρόκειται για πιο μόνιμες καιρικές αλλαγές. “Ενώ χρειάζεται να συνεχίσουμε τα μέτρα για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αυτό θα έχει συνέπειες. Δηλαδή, οι πάγοι θα λιώνουν, το μεθάνιο θα απελευθερώνεται, οι ρύποι κάτω από τον πάγο θα έρθουν στην επιφάνεια και η βιοποικιλότητα θα επηρεαστεί. Όμως δεν καταθέτουμε τα όπλα. Να γιατί οι χώρες-μέλη του Αρκτικού συμβουλίου εστιάζουν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και υποδομών για ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον”.

Από την πλευρά του ο Thierry Lucas συμπληρώνει ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι γραμμική. Επιταχύνεται και θα υπάρξουν ανατροπές όταν πρόκειται για παράγοντες όπως οι εκπομπές μεθανίου. Η επίδραση στο περιβάλλον και στους ανθρώπους που ζουν στην Αρκτική θα είναι καταστροφική.

Σε άλλο σημείο οι δύο ειδικοί επί των θεμάτων Αρκτικής και Ανταρκτικής σημείωσαν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς ειδήσεις και αναλύσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική επιστήμη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, γεγονός που αποτελέι μια στέρα βάση για δράση.

Σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής όμως είναι πασιφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να είμαστε 100% σίγουροι ως την παραμικρή λεπτομέρεια καθώς τότε θα είναι πολύ αργά για δράση.

Ευθύνη του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ είναι να φέρει τα θέματα της κλιματικής αλλαγής στο καθημερινό άνθρωπο, κάνοντας ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται και για τι πράγμα μιλάμε ούτως ώστε οι άνθρωποι πραγματικά να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει επίμονα δουλέψει στο επιστημονικό κομμάτι χωρίς να απλοποιεί τα υπό διερεύνηση θέματα. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη τα επιστημονικά δεδομένα και οι επιστημονικές αναλύσεις να φτάσουν στο σημείο να 'μιλούν' μια πιο καθαρή και κατανοητή γλώσσα που θα αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Περισσότερες πληροφορίες όπως και ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να βρείτε εδώ.

pole
Σύγκριση της Αρκτικής τώρα και έναν αιώνα πριν!

Πηγή: (EURACTIV)