ΑΠΕ: Για πρώτη φορά περικοπή παραγωγής στο διασυνδεδεμένο δίκτυο - Χωρίς αποθήκευση, εκτός συστήματος όλο και περισσότερες «πράσινες» κιλοβατώρες

Ορόσημο για τα όρια αξιοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, χωρίς την ύπαρξη αποθήκευσης, αποτελεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Απριλίου, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που χρειάστηκε να περικοπούν από το διασυνδεδεμένο σύστημα «πράσινες» κιλοβατώρες. 

Για τις περικοπές, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην άνοιξη, όπου καταγράφονται τα χαμηλότερα φορτία του έτους, σε συνδυασμό με αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Την ίδια στιγμή, με την ολοένα μεγαλύτερη εγκατάσταση  έργων ανανεώσιμων πηγών, η αυξημένη συμμετοχή «μεταφράζεται» σε ολοένα περισσότερες «πράσινες» κιλοβατώρες. 

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, το Σάββατο 2 Απριλίου καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στη συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, καλύπτοντας το 68% της εγχώριας ζήτησης για ρεύμα. 

Παράλληλα ωστόσο με τη συμμετοχή των ΑΠΕ, στο σύστημα έπρεπε να «χωρέσουν» απαραίτητα 2-3 θερμοηλεκτρικές μονάδες, λειτουργώντας στα τεχνικά τους ελάχιστα, ώστε να μπορούν να καλύψουν άμεσα τη ζήτηση από τη δύση του ήλιου (όταν διακόπτεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών), αλλά και να είναι έτοιμες να «στηρίξουν» το σύστημα ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία εξαγωγών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε ως συνέπεια να χρειαστεί ο ΑΔΜΗΕ να περικόψει ένα μικρό μέρος της παραγωγής των ΑΠΕ. 

Οι περικοπές είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμόσει σε ανάλογες περιπτώσεις ο Διαχειριστής, ώστε να διασφαλίσει την ισορροπία του ισοζυγίου ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση. Ένα μέτρο που, αν δεν υπάρξουν μονάδες αποθήκευσης ώστε η όποια περίσσεια «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής να εγχέεται άλλες ώρες στο σύστημα, θα χρειάζεται να εφαρμόζεται στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα, αυξάνοντας σωρευτικά τις «πράσινες» κιλοβατώρες που τελικά πάνε χαμένες.

Κώστας Δεληγιάννης | energypress

ΑΠΕ: Για πρώτη φορά περικοπή παραγωγής στο διασυνδεδεμένο δίκτυο - Χωρίς αποθήκευση, εκτός συστήματος όλο και περισσότερες «πράσινες» κιλοβατώρες