Ισχυρή ελληνική παρουσία για το κλίμα και την ενέργεια στην Αφρική

04 04 2022 | 13:09

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 1η Απριλίου οι 3ήμερες εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μομπάσα – Technical University of Mombasa, Kenya με τίτλο ‘’3rd  Multidisciplinary Conference and Innovation week’’.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με έντονη ελληνική παρουσία (ακολουθώντας τα βήματα του 2ου Συνεδρίου που έλαβε χώρα 24 Ιουνίου 2021). 

Ο Γιάννης Τσιπουρίδης, Διευθυντής του νεοσύστατου ερευνητικού κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του πανεπιστημίου της Μομπάσα (Renewable Energy & Climate Change Research Center - RECCReC ) και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής), παρουσίασε το πρόγραμμα και έργο του κέντρου, στο οποίο στηρίζει πολλά το Πανεπιστήμιο στη Μομπάσα, αφού άλλωστε η κλιματική αλλαγή πλήττει ήδη τις χώρες της Αφρικής, παρ’ όλο που έχουν συμβάλει απειροελάχιστα στη δημιουργία του καταστροφικού φαινομένου. Απο την άλλη είναι ευλογημένες με ανεξάντλητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το καλό όλων μας πρέπει να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο. 

Στο συνέδριο η παρουσία του ελληνικού στοιχείου ήταν έντονη, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από τον κοινοβουλευτικό χώρο. 

Την Πέμπτη 31η Μαρτίου μίλησε ο Δρ. Αλέξανδρος Νίκας, ερευνητής του ΕΜΠ και αναγνωρισμένος ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα και προτάσεις του εμβληματικού ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON PARIS REINFΟRCE, στο οποίο συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο της Μομπάσα. Η παρουσίαση της συσχέτισης της ενεργειακής μετάβασης και των θέσεων εργασίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Την Παρασκευή 1η Απριλίου, η καθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη, ξεκίνησε το πρόγραμμα του συνεδρίου αναλύοντας εκτενώς τις τρέχουσες εξελίξεις και τις κατευθύνσεις στην προσπάθεια της δίκαιης μετάβασης σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα, για όλους, καλύπτωντας όλες τις πλευρές αυτής της σύνθετης και πολυδιασταστης παγκόσμιας προσπάθειας. Η αναφορά της στη σύνδεση SDG’s με ESG είχε μεγάλη απήχηση στο ακροατήριο και έλαβε πολύ θετικά σχόλια από τους σύνεδρους.

Το μεσημέρι της ίδια μέρας, η  Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για το Περιβάλλον της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου χαιρέτισε το συνέδριο και μίλησε για την ανάγκη βιώσιμης εκπαίδευσης σαν βασικό εργαλείο επίτευξης δίκαιης μετάβασης για όλους, αντλώντας συμπεράσματα από ευρωπαϊκές και ελληνικές δράσεις. Με αφορμή ερώτηση απο το κοινό τοποθετήθηκε σε θέματα αποκατάστασης δασών και υποστήριξης των κοινωνιών που τα φροντίζουν ανά τους αιώνες, αναφερόμενη στο δάσος της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ΥποΣαχάρια Αφρική, μια ήπειρος με την εξωτική μαγεία της, τα κρυμμένα μυστικά της, τις φυσικές ομορφιές της και τις απροσδόκητες ευκαιρίες της... παραμένει μια ανεξερεύνητη ήπειρος για την Ελλάδα. Σίγουρα, υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για να αναπτυχθούν δράσεις αμοιβαίου οφέλους σε πολλά επίπεδα, με προεξάρχοντα τον ενεργειακό χώρο. 

https://energypress.gr/news/ishyri-elliniki-paroysia-gia-klima-kai-tin-energeia-stin-afriki?fbclid=IwAR1PzRQkdjHWeqC_F8EuUPOVz7jD9P61qtXxjw-GfAA9lc-yOJE8xe64ySA