Ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την παγκόσμια δράση για το κλίμα
Δυο χρόνια μετά την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και ένα χρόνο μετά τη θέση σε ισχύ της στις 4 Νοεμβριου 2016, 27 χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία και μια, οι ΗΠΑ, απειλεί με αποχώρηση. Ελπίζουμε να μην προλάβει να υλοποιήσει την απειλή της.
Έτσι η σύνοδος κορυφής της Βόννης εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί ένα ακόμη κρίσιμο βήμα για την παγκόσμια δράση για το κλίμα.
Για το κλίμα που συνεχίζει να χειροτερεύει και τα πάλαι ποτέ ακραία καιρικά φαινόμενα να κινδυνευουν να γίνουν καθημερινότητα. Το φετινό κύμα φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα - οι τυφώνες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες - επισπεύδουν την ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα στην 23η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP23 .
Οι χώρες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την κλιματική δράση ως βασική προτεραιότητα μέσω της αύξησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στη ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές πηγές, στις μεταφορές, στην αποκατάσταση δασών και σε πιο βιώσιμες πόλεις, αποδεικνύοντας ότι πραγματοποιούνται σημαντικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιαο, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Δυστυχώς η σταθερή πρόοδος, δεν αρκεί. Χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών άμεσα. Χρειάζεται από τα λόγια να περάσουμε στα έργα. Σήμερα, όχι αύριο. Να μην επαναπαυόμαστε με το «καλούτσικό» αλλά να προσπαθούμε για το μέγιστο δυνατό.
Τα τελευταία νέα για τα επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τρομακτικά. Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται πιο γρήγορα, φθάνοντας σε ανώτατο όριο το 2020 (πριν μερικά χρόνια αυτός ο στόχος ήταν για το 2015!!!) και στη συνέχεια να φθάσουν σε μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό επίπεδο το 2050, προκειμένου να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος του Παρισιού, δηλαδή να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τστην επιφάνεια της γης σε πολύ χαμηλότερα από 2 βαθμούς Κελσίου επίπεδα και κατά μέγιστο 1,5 βαθμούς C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα έχει μόλις ένα πολύ μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να πετύχει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν δώσει τις λύσεις. Η παγκόσμια οικονομία αντιλαμβάνεται ότι είναι προς όφελος της να στραφεί, μέσω της ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, επιβεβαιώντας στην πράξη τον Λόρδο Στερν.
Μένει η κοινωνία να πιέσει την παγκόσμια Πολιτεία και τους εκφραστές της τους πολιτικούς, να ανασκουμπωθούν και να κοιτάξουν επιτέλους το πραγματικό μέλλον της ανθρωπότητας και όχι μόνο το δικό τους πολιτικό μέλλον.
Βόννη 5 Νοεμβρίου 2017