Στροφή της βιομηχανίας στα PPAs για φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ

Τη λύση της φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές για μακρύ χρονικό διάστημα αναζητούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και στην ελληνική αγορά.

Η ενεργειακή κρίση που κρατά από το περασμένο καλοκαίρι αλλά και η περαιτέρω εκτίναξη του κόστους ενέργειας που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωθεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και μεγάλες αλυσίδες εμπορίου να αναζητούν τη σύναψη των διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με εταιρείες παραγωγούς ΑΠΕ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, «η συνεισφορά των ΑΠΕ τόσο στη συγκράτηση των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στην ενεργειακή ανεξαρτησία των καταναλωτών αναγνωρίζεται πια από τις βιομηχανίες και τις λοιπές επιχειρήσεις. Αναζητούν τα PPAs ακολουθώντας τον δρόμο που έχουν χαράξει σε ξένες αγορές μεγάλες εταιρείες εδώ και χρόνια». Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Amazon η οποία έχει συνάψει PPAs συνολικής ισχύος 13,9 Γιγαβάτ, η Microsoft με 8,9 Γιγαβάτ, η Meta Platforms (Facebook) με 8 Γιγαβάτ κ.ο.κ.

Οι ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες λόγω του τρόπου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (η τιμή καθορίζεται από τις ακριβότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) αποκομίζουν έκτακτα κέρδη.

Τα κέρδη αυτά δίνουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα και της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Επίσης τα οφέλη αυτά παραγωγοί ΑΠΕ επιλέγουν να τα μετακυλίουν στην κατανάλωση με τις συμβάσεις PPAs. Παρέχουν έτσι για 15 ή και 20 χρόνια στους πελάτες τους χαμηλές τιμές ρεύματος.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΗΡΩΝ

Τέτοιο παράδειγμα στην Ελλάδα είναι οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΗΡΩΝ. Οι εταιρείες μέλη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν αναπτύξει μεταξύ τους συνέργεια και αξιοποιώντας τα αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχουν προχωρήσει από το περασμένο Φθινόπωρο στο άνοιγμα της αγοράς των PPAs και στην Ελλάδα. Οι πελάτες της εταιρείας ΗΡΩΝ έχουν τη δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων με αιολικά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ο ΗΡΩΝ έχει ήδη συνάψει PPAs με 14 μεγάλους καταναλωτές, ανάμεσα τους βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες. Η συνολική ισχύς που έχει συμφωνηθεί με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 30 MW (Μεγαβάτ) ή 44.000 MWh (Μεγαβατώρες). Μάλιστα σε μία αγορά όπου οι σταθερές τιμές πλέον είναι ανύπαρκτες, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνια σταθερή τιμή μέσω PPA, υποπολλαπλάσια σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα κόστους, δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, στηρίζοντας την ενεργοβόρα εγχώρια βιομηχανία.

Ο ΗΡΩΝ είναι έτοιμος να προχωρήσει και στη σύναψη κι άλλων PPAs μετακυλίοντας έτσι τα οφέλη της «πράσινης» ενέργειας των αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και σε άλλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

(του Χρήστου Κολώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος)

 

1