Πυρ ομαδόν για το πλαφόν του 20% στους διαγωνισμούς ΑΠΕ – Δεν λύνει κανένα πρόβλημα και δημιουργεί πολλά καινούργια

Την απόλυτη αντίθεσή τους στην πρόβλεψη που έχει εισαγάγει η ΡΑΕ στα υπό διαβούλευση Τεύχη Προκήρυξης για πλαφόν στη διεκδικούμενη ισχύ κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου, εκφράζει το σύνολο των εμπλεκομένων παραγόντων και φορέων της αγοράς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του energypress, αλλά και από τις τοποθετήσεις των ίδιων στο χθεσινό συνέδριο της A-energy.

Ως γνωστόν η ΡΑΕ με την πρότασή της θέτει ανώτατο όριο 20% της δημοπρατούμενης ισχύος ανά κατηγορία, ως μέγιστη ισχύ με την οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο. Η σχετική ρύθμιση ονομάζεται «Κανόνας Συμμετοχής» και προβλέπεται για όλες τις κατηγορίες διαγωνισμών («μικρά» και «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, καθώς και αιολικά). Εάν το χαρτοφυλάκιο ενός συμμετέχοντα ξεπερνά το πλαφόν του 20%, τότε όχι μόνο απορρίπτονται στο σύνολό τους οι αιτήσεις του, αλλά χάνει το τέλος συμμετοχής καθώς και τις εγγυητικές επιστολής συμμετοχής.

Με τον τρόπο αυτό η Αρχή επιχείρησε να απαντήσει στο πρόβλημα κατάτμησης που παρατηρήθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό, κυρίως δε στα φαινόμενα καταστρατήγησης των προθέσεων του νομοθέτη, ιδίως στην μικρή κατηγορία φωτοβολταϊκών όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο ένα νομικό πρόσωπο να συγκεντρώσει μεγάλη ισχύ, άνω του 50% της δημοπρατούμενης.

Παρόλα αυτά και παρά, ίσως, την πρόθεση της ΡΑΕ, η συγκεκριμένη πρόταση είναι βέβαιον - όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι εμπνευστές της - ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ένας επενδυτής που θέλει να κατεβάσει πολλά έργα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει όσα νομικά πρόσωπα θέλει (εταιρείες ειδικού σκοπού – SPV για παράδειγμα) και να διεκδικήσει ακόμα και το 100% της δημοπρατούμενης ισχύος.

Συνεπώς το πλαφόν είναι ένας άχρηστος περιορισμός. Αυτό όμως δεν θα ήταν πρόβλημα εάν το μέτρο δεν δημιουργούσε άμεσους αποκλεισμούς για έργα ώριμα τα οποία ήταν έτοιμα να κατέβουν στον επόμενο διαγωνισμό και τώρα δεν θα μπορούν.

Με το energypress επικοινώνησαν οι εκπρόσωποι μεγάλης εταιρείας η οποία ως ενιαίο νομικό πρόσωπο έχει έτοιμα 19 έργα συνολικής ισχύος περί τα 100 MW για τα οποία έχουν πληρωθεί οι εγγυητικές των όρων σύνδεσης και είναι στη διαδικασία έκδοσης εγγυητικών συμμετοχής στο διαγωνισμό των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών από 1 έως 20 MW. Εάν ισχύσει τελικά το πλαφόν που εισηγείται η ΡΑΕ η εταιρεία δεν θα μπορέσει να κατεβάσει παρά το ένα πέμπτο στην καλύτερη περίπτωση των ώριμων έργων της.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να στείλει εξώδικο αλλά και να προσβάλει την απόφαση εάν τελικά προχωρήσει. Το κυριότερο όμως είναι ότι ακούγονται ήδη σχόλια στην αγορά για διευκόλυνση κάποιων επενδυτών από τη συγκεκριμένη απόφαση και για παρεμπόδιση κάποιων άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι όλοι όσοι μίλησαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση της A-energy αναφέρθηκαν αρνητικά στην πρόταση για το πλαφόν 20%.  Ο Σωτήρης Καπέλος του ΣΕΦ, ο Παναγιώτης Παπασταματίου και ο Παναγιώτης Λαδακάκος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Στέλιος Λουμάκης του ΣΠΕΦ έκαναν λόγο για έναν παντελώς αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο από την άλλη δημιουργεί προσκόμματα σε υποψήφιους επενδυτές, αλλά και νέα κόστη, και γραφειοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό όπως επισημάνθηκε, ότι όλοι οι επενδυτές που έχουν ώριμα έργα πολλών Μεγαβάτ, για να ξεπεράσουν το πλαφόν, θα επιδιώξουν να τα εντάξουν σε άλλα νομικά σχήματα ιδιοκτησίας τους, πράγμα που δεν απαγορεύεται. Όμως η  ίδια η ΡΑΕ που θα κληθεί να εξετάσει τις αιτήσεις αλλαγής των όρων άδεια παραγωγής δεν θα είναι σε θέση να δώσει εγκρίσεις σε λιγότερο από 6 μήνες! Συνεπώς το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά με χρονική καθυστέρηση 6 μηνών, με έξοδα, με πολλές εργατοώρες των ίδιων των στελεχών της ΡΑΕ κ.λπ.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ κ. Παπαχρήστου που έκανε εισήγηση στο χθεσινό συνέδριο, σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό και μόνον με τη αίτηση για αλλαγή του νομικού προσώπου ενός έργου, χωρίς να έχει προλάβει να εγκρίνει η ΡΑΕ επίσημα την τροποποίηση.

Ανέφερε επίσης, απαντώντας στους εκπροσώπους των συνδέσμων των ΑΠΕ, ότι το πλαφόν του 20% δεν θα ισχύει στον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φωτοβολταϊκών που πρόκειται να γίνει το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδοτήσεις, οι οποίες αφορούν την ανώτατη τιμή εκκίνησης (προτείνει να είναι πλέον υψηλότερη από ότι προβλεπόταν αρχικά) και τη δημοπρατούμενη ισχύ (προτείνει να μπορούν να προστεθούν και ποσότητες από εκείνες που είχαν προγραμματιστεί για το 2019). Βεβαίως τα δύο αυτά θέματα θα οριστικοποιηθούν βάσει της εξέλιξης που θα υπάρξει, δηλαδή βάσει της τελικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, πράγματα που έγιναν γνωστά από τη χθεσινή εκδήλωση:

  • Οι διαγωνισμοί θα γίνουν: Στις 4 Δεκεμβρίου για τα μικρά φωτοβολταϊκά (μέχρι 1 MW), στις 5 Δεκεμβρίου για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά (από 1 έως 20 MW) και στις 6 Δεκεμβρίου για τα αιολικά.
  • Για την ισχύ που θα δημοπρατηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου: θα βγούν 94 MW στη μικρή κατηγορία φωτοβολταϊκών, 100 MW      στη μεγάλη κατηγορία των φωτοβολταϊκών και 129 ή 229 MW αιολικών, ανάλογα αν γίνει δεκτή η γνωμοδότηση για πρωθύστερη προκήρυξη μέσα στο 2018 ισχύος του 2019.
  • Στους επόμενους διαγωνισμούς προβλέπεται σύστημα με τρίλεπτες παρατάσεις. "Το σύστημα είναι αξιόπιστο, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις. Τώρα πλέον, εαν στο τελευταίο τρίλεπτο υπάρξει προσφορά που δεν οδηγεί σε ανακατανομή του αποτελέσματος, τότε σταματά η δημοπρασία εκεί. Αν όμως υπάρξει προσφορά που αλλάζει το μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτέλεσμα της δημοπρασίας, θα δίνεται τρίλεπτη παράταση της διαδικασίας κ.ο.κ.", τόνισε ο κ. Παπαχρήστου.
  • Παρά το πλαφόν του 20%, εάν ένας συμμετέχων έχει ένα (και μόνον) έργο που υπερβαίνει κατά τι το πλαφόν, μπορεί να συμμετάσχει κανονικά.

11 Οκτωβρίου 2018

Energypress