Γνωρίζετε πού πάνε τα σκουπίδια μας;
Πόσοι από εμάς δίνουμε προσοχή στα αντικείμενα που πετάμε όλη την ημέρα; Μιλάμε για τα απορρίμματα που πηγαίνουν στα σκουπίδια, όχι στον κάδο ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, πόσα απόβλητα (περιτυλίγματα κλπ) καταλήγουν στα σκουπίδια μετά από ένα γεύμα; Τι γίνεται με τα πλαστικά μίας χρήσης, τα καλαμάκια, και τις λιπαρές συσκευασίες που περισσεύουν από μια επίσκεψη σε ένα fast food;
Σύμφωνα με τον Paul Brencick, ανώτερο δημόσιο υπεύθυνο του χώρου υγειονομικής ταφής Miramar στο Σαν Ντιέγκο, ο μέσος αμερικανός δημιουργεί 2 κιλά σκουπίδια ημερησίως, αριθμός που ίσως να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά κατά τη διάρκεια ενός έτους φτάνουν τα 730 κιλά. Θα μπορούσατε να φανταστείτε να μεταφέρετε όλη αυτή την ποσότητα μαζί σας;
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε έναν τρόπο ζωής χωρίς σκουπίδια, μειώνοντας τα προσωπικά μας απορρίμματα σε καθημερινή βάση.
Ο κύκλος ζωής των απορριμμάτων
Οι χώροι υγειονομικής ταφής είναι ουσιαστικά τα νεκροταφεία. Όταν απορρίπτουμε κάτι που θεωρούμε σκουπίδι, είναι σαν να λέμε ότι "το πετάμε μακριά", αλλά πού είναι αυτό το "μακριά"; Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας ανησυχούν για το θέμα.
Σε μια χωματερή τίποτα δεν είναι ταξινομημένο. Εάν μπει κάτι ανακυκλώσιμο στον κάδο απορριμμάτων, θα καταλήξει στον χώρο υγειονομικής ταφής. Μόλις πεταχτούν, τα σκουπίδια απλώς στέκονται εκεί και διαλύονται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου. Με τον όρο διάλυση φυσικά εννοούμε την απελευθέρωση χημικών, ορυκτών και βρωμιάς στο χώρο γύρω του.
Αν κάποιος απορρίψει μπαταρίες ή βερνίκια νυχιών στα σκουπίδια - αντί να το αποθέσει σε χώρο επικίνδυνων υλικών - αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες διαχέονται στα υπόγεια ύδατα. Όλα αυτά καταλήγουν αναπόφευκτα στο πόσιμο νερό, στο φαγητό μας, ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε.
Γίνε ένας Καλύτερα Πληροφορημένος Πολίτης
Αυτό το όραμα θα διαρκέσει χρόνια, αλλά νομίζω ότι αξίζει να το ακολουθήσουμε. Παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να αποτελέσει το Σαν Ντιέγκο, που έχει ένα σχέδιο για μηδενικά απόβλητα, για την εκτροπή όλων των στερεών αποβλήτων από τον χώρο υγειονομικής ταφής μέχρι το 2040, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να το επιτύχει!
Σε πολλές πόλεις επίσης προσφέρονται δίκτυα ανακύκλωσης, καθώς και μονάδες επεξεργασίες επικίνδυνων αποβλήτων. Ξέρετε ποιες υπηρεσίες διάθεσης προσφέρει η πόλη ή ο νομός σας; Μπορείτε να καλέσετε τον τοπικό χώρο υγειονομικής ταφής εάν έχετε ερωτήσεις. Επίσης, οι περισσότερες πόλεις παρέχουν πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα τους σχετικά με προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων. Όσο περισσότερο γνωρίζετε για το πού πηγαίνουν τα σκουπίδια σας, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργείτε λιγότερα από αυτά.
31 Αυγούστου 2018
Πηγή: Earth911