Ενεργειακή μετάβαση διαφορετικών ταχυτήτων;

12 01 2022 | 11:43

Ισχυρό φαίνεται να παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά πετρελαίου, παρά τις αυξανόμενες φωνές για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, διεθνή μέσα αναφέρουν πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC, επένδυσε $946 εκατ. για τη μακροχρόνια ανάπτυξη του παράκτιου πετρελαϊκού πεδίου Umm Shaif.

Σημειώνεται πως οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα βαίνουν αυξανόμενες, παρά την έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) μέσα στο 2021. Σε έκθεσή του, ο IEA είχε υπογραμμίσει πως απαιτείται οριστική διακοπή των επενδύσεων σε νέα projects ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ανθρακικής ουδετερότητας της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2050.

Ωστόσο, η έκκληση αυτή δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα, καθώς πληθώρα αναπτυσσόμενων οικονομιών εξαρτώνται σημαντικά από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πολλές αφρικανικές οικονομίες, αλλά και η Ινδία, η οποία προσβλέπει στη μακροχρόνια αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων, και δη άνθρακα.

Επιπλέον, υπάρχουν και ανεπτυγμένες χώρες των οποίων η οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ορυκτά καύσιμα, όπως η Αυστραλία. Μάλιστα, εντός του 2021, η Καμπέρα κατέστησε γνωστό πως δεν σκοπεύει να διακόψει την αξιοποίηση άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή της, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία.

(ναυτικά χρονικά)

1