Το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να μειωθεί και η ικανότητα παραγωγής του στην Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες πιθανότατα να ξεπεράσει τους τρέχοντες στόχους μέχρι το 2030, δήλωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χώρες αλλά και εταιρείες έχουν αρχίσει να αξιοποιούν το πράσινο υδρογόνο, ένα καύσιμο που παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού η οποία πραγματοποιείται με ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως έναν τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά από τη βαριά βιομηχανία.
Μέχρι τώρα, το πράσινο υδρογόνο ήταν πολύ πιο ακριβό από εκείνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου «γκρίζου» υδρογόνου που βασίζεται στο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου λόγω της αυξημένης ζήτησης και των περιορισμένων αποθεμάτων έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι η πιο καθαρή τεχνολογία μπορεί να αρχίσει να γίνεται και πιο ανταγωνιστική, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
«Λόγω της τρέχουσας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, το πράσινο υδρογόνο σήμερα μπορεί να είναι φθηνότερο από το γκρίζο υδρογόνο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Το 2020, το γκρίζο υδρογόνο θα μπορούσε να παραχθεί με περίπου 2 ευρώ ανά κιλό, σε σύγκριση με 6 ευρώ ανά κιλό για το πράσινο υδρογόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας.
Φον ντερ Λάιεν: «Ο στόχος μας είναι εφικτός»
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να κοστίζει λιγότερο από 1,8 ευρώ το κιλό μέχρι το 2030. «Ο στόχος αυτός είναι εφικτός», ανέφερε.
Η επίτευξη του στόχου εξαρτάται από μια τεράστια αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, από τα περίπου 0,3 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρολυτών που μετράει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε όλο τον κόσμο.
Ο επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι αναμένει από την ΕΕ και τους γείτονές της να ξεπεράσουν το στόχο για εγκατάσταση 40 GW εντός του μπλοκ και άλλων 40 GW σε άλλες χώρες στα ανατολικά και νότια μέχρι το 2030.
«Αν και η δυναμική υπάρχει, ας είμαστε ειλικρινείς, πρέπει ακόμα να κάνουμε πολλά», δήλωσε ο Τίμερμανς στην ίδια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι το μπλοκ πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση.
«Τα αστέρια είναι φτιαγμένα από υδρογόνο, οπότε ας φτάσουμε μέχρι τα αστέρια», είπε χαρακτηριστικά.
Ουκρανία και Μαρόκο οι «πρωτοπόροι»
Μεταξύ των γειτονικών χωρών του μπλοκ, η Ουκρανία και το Μαρόκο είναι οι πιο ενεργές στο ζήτημα αυτό, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
Η ζήτηση υδρογόνου ήταν περίπου 90 εκατομμύρια τόνοι το 2020, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παρήχθη με τη χρήση ενέργειας ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να παραχθούν σχεδόν 900 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε ο ΔΟΕ.
Οι «πολέμιοι του υδρογόνου» λένε ότι είναι αναποτελεσματικό επειδή το εγχείρημα αυτό θα απαιτήσει στο μέλλον τεράστιες ποσότητες παραγωγής καθαρής ενέργειας και οι μελλοντικές μειώσεις κόστους είναι αβέβαιες.
Οι ακτιβιστές για το περιβάλλον το βλέπουν επίσης ως δικαιολογία για να συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.