ΡΑΕ: Μια ανεξάρτητη Αρχή... παλινωδιών

Όλοι οι φορείς των ΑΠΕ εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους την απόλυτη αντίθεσή τους στα τεύχη προκήρυξης που εισήγαγε προς διαβούλευση η ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς των ΑΠΕ. Αφορμή στάθηκε η πρόβλεψη για επιβολή πλαφόν στη διεκδικούμενη ισχύ κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου. Μετά τα ομαδικά πυρά, μέσω διαρροής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και όχι με κάποια επίσημη ανακοίνωση, η ΡΑΕ γνωστοποίησε ότι τελικά οι επενδυτές θα μπορούν χωρίς όριο στο μέγεθος ισχύος να κατοχυρώσουν έργα στην επόμενη δημοπρασία.

Η άτακτη υποχώρηση της ΡΑΕ μπροστά στις αντιδράσεις της αγοράς συνιστά ένα ακόμη κρούσμα που σχετίζεται με αποφάσεις της ανεξάρτητης Αρχής που προκαλούν νευρικότητα στον κλάδο της ενέργειας και δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αλλάξει κάτι στον τρόπο που λειτουργεί η Αρχή που εποπτεύει έναν από τους πιο κομβικούς τομείς.

Είχε προηγηθεί η παλινωδία με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όταν η ΡΑΕ έβγαλε σε διαβούλευση τις προτάσεις του ενεργειακού χρηματιστηρίου για περιορισμούς στις εξαγωγές μόλις λίγες μέρες πριν από τη δημοπρασία. Στις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβανόταν και ο περιορισμός στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα, όταν διευκρινίστηκε ότι οι προτάσεις θα εφαρμοστούν στις επόμενες δημοπρασίες, να υπάρξει εκτίναξη των τιμών και σημαντική αύξηση του κόστους την περασμένη Τετάρτη.

Εκεί όμως που η προβληματική λειτουργία της ΡΑΕ ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα ήταν με την περίπτωση του Euroasia και το καλώδιο της Κρήτης, όπου αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ανεξάρτητη Αρχή κρίθηκαν ασύμβατες και αντίθετες με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει όλα τα ευρωπαϊκά πλεονεκτήματα και ωφελήματα η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις το φιάσκο φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Τα τρία αυτά κρούσματα έρχονται να προστεθούν και σε άλλες δομικές δυσλειτουργίες με επίπτωση στην αγορά, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι επετράπη στον κυρίαρχο προμηθευτή που κατέχει δεσπόζουσα θέση να ασκήσει επί ζημία (όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων) εκπτωτική πολιτική σε βάρος των ανταγωνιστών του, παρεμποδίζοντας το άνοιγμα της αγοράς. Το παράδοξο είναι ότι η ΡΑΕ είναι θεματοφύλακας της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όπως συμβαίνει πχ.. με την ΕΕΤΤ, η οποία επιτηρεί αυστηρά την αγορά τηλεπικοινωνιών, ιδίως στο κομμάτι της τιμολογιακής και της εκπτωτικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα έχουν αυξηθεί και οι διαμαρτυρίες των φορέων της αγοράς για τον τρόπο που λειτουργεί η Ρυθμιστική Αρχή εντείνονται…

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

21 Οκτωβρίου 2018