Το Ελσίνκι καταργεί το κρέας και το αγελαδινό γάλα από το μενού

10 11 2021 | 10:08

Κρέας και αγελαδινό γάλα δεν θα σερβίρονται πλέον σε δημόσιες εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις ή εργαστήρια από τις αρχές του επόμενου έτους στο Ελσίνκι. Αυτό έρχεται αφότου η φινλανδική πρωτεύουσα ανακηρύχθηκε “πόλη δίκαιου εμπορίου” το 2013 και χρησιμοποιεί κριτήρια που σχετίζονται με το δίκαιο εμπόριο στους διαγωνισμούς προμηθειών.

Ο καφές και το τσάι θα προέρχονται από παρόχους δίκαιου εμπορίου, τα προϊόντα με βάση τη βρώμη θα αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα και τα μενού θα αποτελούνται από εποχιακά χορτοφαγικά πιάτα ή τοπικά ψάρια που προέρχονται από βιώσιμες πηγές και θα σερβίρονται με νερό και γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από σχόλια. Η απόφαση του Ελσίνκι αποκάλυψε τις διαφορετικές αξίες και τους διαχωρισμούς μεταξύ των αστικών και των αγροτικών πληθυσμών καθώς και μεταξύ γενεών και τάξεων.

Η Κεντρική Ένωση Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Ιδιοκτητών Δασών καταδίκασε την προσέγγιση του Ελσίνκι ως “οικολογική παραπλάνηση” ενώ το Κόμμα του Κέντρου που εδρεύει στην ύπαιθρο το χαρακτήρισε “λυπηρό” αν αυτό σημαίνει την απαγόρευση του κρέατος εγχώριας παραγωγής.

Οι αρμόδιοι λένε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της σπατάλης τροφίμων. Ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα. “Αν, ας πούμε, έρθει να μας επισκεφθεί ο βασιλιάς της Σουηδίας, μπορούμε να σερβίρουμε θηράματα που έχουν κυνηγηθεί τοπικά”, δήλωσε η δήμαρχος του Ελσίνκι, Γιουχάνα Βαρτιάινεν

 

 

8 Νοεμβρίου 2021

Euractiv