Αλλάζουν προς τα πάνω οι τιμές εκκίνησης στους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ για να εξασφαλιστεί η προσέλευση επενδυτών

Αλλαγές στους όρους των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ φέρνουν οι χαμηλές τιμές που επιτεύχθηκαν στην πρώτη διαδικασία της 2ας Ιουλίου.

Η κατεύθυνση προς την οποία θα γίνουν οι αλλαγές είναι η ακύρωση της αρχικής πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία η τιμή εκκίνησης κάθε επόμενου διαγωνισμού θα είναι η ανώτερη τιμή που επιλέχτηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό μειωμένη κατά 1%.

Πλέον, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ΡΑΕ΅προς το ΥΠΕΝ, η νέα αρχική τιμή θα προκύπτει από τον μέσο όρο της τιμής εκκίνησης του προηγούμενου «γύρου» και της μεσοσταθμικής τιμής των προσφορών που κατοχυρώθηκαν σε αυτόν. Όπως και ο αρχικός τρόπος υπολογισμού, έτσι και η νέα μεθοδολογία οδηγεί σε μείωση του «πλαφόν» με κάθε επανάληψη των διαγωνισμών, αλλά η μείωση θα είναι πλέον μικρότερη.
Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, στον επόμενο «γύρο» διαγωνισμών, οι προσφορές θα ξεκινήσουν από 81,71 ευρώ/MWh για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, 71,05 ευρώ/MWh για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, και 79,77 ευρώ/MWh για τα αιολικά.
Αντίθετα, αν εφαρμοζόταν η αρχική μέθοδος υπολογισμού, τότε ο επόμενο «γύρος» θα διεξαγόταν με πλαφόν τα 79,2 ευρώ/ MWh, 70,29 ευρώ/MWh και 71,21 ευρώ/MWh, για τις τρεις κατηγορίες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι επενδυτές αιολικών και φωτοβολταϊκών υπέβαλλαν σχετικό αίτημα με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν οι διαγωνισμοί να ξεκινούν από τόσο χαμηλά γιατί δεν είναι βέβαιον ότι θα υπάρχουν έργα με αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά (παραδείγματος χάρη με καλές ανεμολογικές επιδόσεις) ώστε να «βγαίνουν» με τέτοιες τιμές.

Από την άλλη, ακόμα και με υψηλότερες τιμές αναφοράς, εάν υπάρχουν τα πραγματικά περιθώρια, οι επενδυτές θα «χτυπήσουν» τις τιμές, καθώς ο ανταγωνισμός είναι εξασφαλισμένος από τη στιγμή που η ΡΑΕ έχει θεσπίσει τον κανόνα του 75%, δηλαδή την υποχρεωτική συμμετοχή έργων συνολικής ισχύος κατά 75% μεγαλύτερης από τη δημοπρατούμενη κάθε φορά ισχύ.

Στο αίτημα των επενδυτών έτειναν ευήκοα ώτα, τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιθανότατα οι αλλαγές θα υιοθετηθούν πριν την διενέργεια της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

«Στο βαθμό που ισχύει ο κανόνας του 75%, η τιμή αναφοράς δεν είναι το καθοριστικό μέγεθος για το πόσο θα «χτυπηθούν» οι επενδυτές και πόσο χαμηλά θα κατέβουν οι τιμές στο διαγωνισμό. Αντίθετα, μια χαμηλή τιμή αναφοράς δημιουργεί τον κίνδυνο να μην έχουμε ικανή προσέλευση επενδυτών» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο energypress, αρμόδιος παράγοντας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους πρώτους διαγωνισμούς της 2ας Ιουλίου, στα αιολικά η μικρότερη τιμή έφτασε στα επίπεδα των 68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η μεγαλύτερη κοντά στα 72 ευρώ (από 90 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης). Στα μεγάλα φωτοβολταϊκά η μικρότερη τιμή έφτασε στα επίπεδα των 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η μεγαλύτερη στα επίπεδα των 71 ευρώ (από 80 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης). Στα μικρά φωτοβολταϊκά η μικρότερη τιμή έφτασε στα επίπεδα των 76 ευρώ ανά Μεγαβατώρα  (από 85 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης).

Αλλαγές και στη διαδικασία

Οι αλλαγές σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής αναφοράς δεν είναι οι μόνες που αναμένεται να υιοθετηθούν. Η ΡΑΕ εξετάζει παρεμβάσεις στους επόμενους διαγωνισμούς ΑΠΕ με στόχο να σταματήσουν τα φαινόμενα κατακερματισμού και να αλλάξει η τιμή εκκίνησης. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι αποδέχεται την κοινή πρόταση ΣΠΕΦ και ΣΕΦ για σταθερή τιμή σε έργα φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος, η οποία όμως θα διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τις τιμές που θα προκύπτουν στους διαγωνισμούς.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σχετικής εσπερίδας της Αρχής στη ΔΕΘ ο συντονιστής της ομάδας διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ, Δ. Παπαχρήστου, η ΡΑΕ εξετάζει τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο των διαγωνισμών για να μην παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα καταστρατήγησης των προθέσεων του νομοθέτη, ιδίως στην μικρή κατηγορία φωτοβολταϊκών όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο ένα νομικό πρόσωπο να συγκεντρώσει μεγάλη ισχύ, άνω του 50% της δημοπρατούμενης. Στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών, προς όφελος της ενεργειακής αγοράς, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. (βλέπε εδώ παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ)

Ποιοι διαγωνισμοί θα γίνουν

Όσον αφορά το ποιοι διαγωνισμοί θα γίνουν εντός του 2018, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ΡΑΕ θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εντός του έτους, πιθανώς τον Δεκέμβριο, το δεύτερο κύκλο διαγωνισμών για τα υπόλοιπα των αιολικών και φωτοβολταικών μεγαβάτ, τα οποία απέμειναν προς δημοπράτηση από τον πρώτο κύκλο, εκείνον της 2ας Ιουλίου.

Από τους διαγωνισμούς του πρώτου γύρου, δηλαδή του Ιουλίου, έχουν μείνει αδιάθετα περίπου 193 MW φωτοβολταϊκών και 129 MW αιολικών σε σχέση με τα 300 MW που προέβλεπε η αρχική απόφαση Σταθάκη (22/3/2018) για κάθε μια από τις δύο τεχνολογίες.

Μπορεί τα υπόλοιπα του πρώτου διαγωνισμού, να δημοπρατηθούν εντός του 2018, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την τρίτη κατηγορία της απόφασης Σταθάκη, αυτής του κοινού διαγωνισμού, για 400 MW αιολικών άνω των 50 MW και φωτοβολταϊκών άνω των 20 MW.

Για αυτή την κατηγορία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να προκηρυχθεί μεν προς το τέλος του 2018 (και να ικανοποιηθεί έτσι η πρόβλεψη της Υπουργικής Απόφασης), να πραγματοποιηθούν όμως στις αρχές του 2019.

Τέλος, ο κοινός διαγωνισμός για το περιθώριο ισχύος που έχει μείνει κενό στο υποθαλάσσιο καλώδιο Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος, φαίνεται ότι επίσης θα μετατεθεί για το 2019. Η αιτία είναι ότι η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη αποκτήσει σαφή εικόνα για το πόσα ακριβώς είναι τα αιολικά πάρκα που είχαν δικαίωμα να συνδεθούν στο καλώδιο Νέα Μάκρη - Πολυπόταμος, αλλά παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους.

26 Σεπτεμβρίου 2018

Energypress