Ελληνογερμανική Συνέλευση για την μετα-λιγνιτική εποχή.
Συνάντηση δημάρχων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)
Δήμαρχοι και στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ανθρακοφόρων και λιγνιτικών περιοχών από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία όπως επίσης και οι Έλληνες δήμαρχοι των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι ενώσαν τις φωνές τους στη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση των ανθρακοφόρων / λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, το οποίο διοργάνωσε τo Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης(ΕΓΣ) στην Κοζάνη.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου στο Κοβεντάρειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και τη διατύπωση προτάσεων για το μέλλον της ‘Δίκαιης Μετάβασης’, όπως ονομάζεται, καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές αυτές κατά τον οικονομικό τους μετασχηματισμό.
Το Φόρουμ επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευρύτερου, διεθνούς δικτύου φορέων με στόχο την αποτελεσματικότερη ανάδειξη του ζητήματος της δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη διεκδίκηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο τόσο της νέας πρωτοβουλίας «Coal Regions in Transition Platform»της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση υποστήριξε την εκδήλωση με τη συμμετοχή του δημάρχου από το Gräfenheinichen, Enrico Schilling. Τον δήμο του είχε επισκεφθεί νωρίτερα φέτος μια αποστολή δημάρχων και εμπειρογνωμόνων από τη Δυτική Μακεδονία με σκοπό να δουν από κοντά τα έργα αποκατάστασης ορυχείων και την μετάβαση που έγινε στην περιοχή τις περασμένες δεκαετίες. Ο κύριος Schilling εξήγησε πως ξεκινώντας το 1995 κατάφεραν να αλλάξουν τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης περιοχής στηρίζοντας τη μετάβαση σε πολλούς πυλώνες. Ένας από αυτούς βασίστηκε στην αξιοποίηση βιομηχανικής κληρονομιάς. Βιομηχανικές περιοχές μεταμορφώθηκαν σε χώρους πολιτισμού για τη διοργάνωση μεγάλων συναυλιών, τη δημιουργία βιομηχανικών μουσείων, σε χώρους αθλητισμού, αναψυχής και ξεκούρασης στη λίμνη Gremminer See. Ανέφερε μάλιστα ότι «τα εγκαίνια του πρωτοποριακού αυτού έργου έγιναν με μεγάλη συναυλία του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη». Τέλος ανέφερε ότι η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών και πρότεινε το παράδειγμα του Δήμου Gräfenheinchen σαν πρόταση προς συζήτηση για το μέλλον παρόμοιων περιοχών.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης έκλεισε τις εργασίες του 1ου Φόρουμ Δημάρχων για τη Δίκαιη Μετάβαση τονίζοντας ότι όλοι μας «πρέπει να είμαστε παρόντες στην τεράστια πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας με την απανθρακοποίηση των περιοχών» ώστε να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση «θα’ναι δίκαιη για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και τις επόμενες γενιές που θα μείνουν σε αυτές τις περιοχές». Πρότεινε δε στους δημάρχους να διοργανωθεί σύντομα το 2ο φόρουμ με διευρυμένη συμμετοχή δημάρχων από περιοχές σε μετάβαση, ώστε να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε μεγαλύτερο βάθος.
Η διακήρυξη αρχών που θα περιγράφουν όχι μόνο τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών αλλά και οι δρόμοι διεξόδου προς άλλες μορφές οικονομικής οργάνωσης των πληττόμενων περιοχών της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης.
Στο θέμα της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Coal Regions in Transition Platform», δηλαδή της πλατφόρμας μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής για θέματα ενέργειας και απεσταλμένος του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Εero Alio.
Μετά το φόρουμ πραγματοποιήθηκε γεύμα/συνάντηση του δημάρχου Enrico Schilling με τον δήμαρχο Κοζάνης Λ.Ιωαννίδης, τον Πρόεδρο ΤΕΕ Δ. Μαυροματίδης και τον υπεύθυνο του Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος (ΕΚΕΤΑ / CPERI), Δρ. Δ. Γιαννακόπουλο.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV),
Ριζούντος 63, 55131 Καλαμαριά / Θεσσαλονίκη,
Επικοινωνία: Χρήστος Λαζαρίδης / τηλ.: +30 2310 692 115 / τηλ/τυπο: +30 2310 692 199
Ηλ. ταχυδρομείο: info@grde.eu / Ιστοσελίδα: www.grde.eu
26 Σεπτεμβρίου 2018
Πηγή και περισσότερα: ΑΠΕ ΜΠΕ