Ανταπόκριση Γ. Τσιπουρίδη από COP23: Επιστήμη, πολιτικοί και πολιτική
Δυο ειδήσεις σημάδεψαν την 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας και 8η της Διάσκεψης για το κλίμα.
Η πρώτη είδηση είναι καθαρά επιστημονική.
Αφορά μετρήσεις συγκέντρωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Μετά από 3 χρόνια σταθερότητας στο ύψος της συγκέντρωσης των εκπομπών, το 2017 θα καταγραφεί άνοδος στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και θα σημειωθεί νέο ρεκόρ!
Η σταθερότητα των συγκεντρώσεων CO2 τα προηγούμενα 3 χρόνια, παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάπτυξη, έκανε κάποιους να πιστεύουν πως επιτέλους οι εκπομπές έπιασαν το ανώτατο όριο τους και θα άρχιζε η σταδιακή πτώση τους.
Δυστυχώς, όμως, το 2017 πάμε για νέο ρεκόρ εκπομπών με αύξηση 2% από το 2016. Εκτιμάται ότι αιτία είναι κυρίως η κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα παραγωγής στην Κίνα, όπου λόγω των φετινών περιορισμένων βροχοπτώσεων είχε μειωμένη παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά της και αναγκάστηκε να αυξήσει την παράγωγη από σταθμούς άνθρακα, παρά τις δεσμεύσεις της από τη Συμφωνία του Παρισιού για μείωση εκπομπών.
Η είδηση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και οι επιστήμονες αναρωτιούνται πως θα εξελιχθεί η πορεία το 2018, δεδομένου ότι ο στόχος είναι πως το αργότερο το 2020 οι εκπομπές πρέπει να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους και να αρχίσει μετά η πτώση της συγκέντρωσης τους.
Η δεύτερη είδηση είναι καθαρά πολιτική.
Αφορά την στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Διάσκεψη.
Χθες η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Διάσκεψη - η μικρότερη αντιπροσωπεία σε αριθμό στελεχών που συμμετείχε ποτέ σε Διάσκεψη για το κλίμα και για πρώτη φορά χωρίς περίπτερο – πραγματοποίησε τη μια και μοναδική της εκδήλωση σε αυτήν την Διάσκεψη.
Για να έχετε ένα μέτρο σας πληροφορώ πως άλλες χώρες όπως Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα νησιά Φίτζι κτλ και η Ε.Ε. πραγματοποιούν από 3-5 εκδηλώσεις κάθε μέρα. Η δε Γερμανία… αμέτρητες.
Και σε αυτήν τη μια και μοναδική εκδήλωση, το θέμα ήταν η συμβολή του άνθρακα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!!! Αν δεν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα θα ήταν για γέλια, αλλά δεν μπορείς να γελάς όταν διακυβεύονται ζωές.
Τέλος πάντων δεν τους πήγε καλά γιατί ακτιβιστές πήγαν στην εκδήλωση και τους τραγούδησαν το “keep it in the ground” (αφήστε τα – τα ορυκτά καύσιμα – στο υπέδαφος) στο ρυθμό του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.
Όπως είπε ήδη από την 1η κιόλας μέρα ο επικεφαλής του IPCC κ. Hoesung Lee, «Ο βαθμός επιτυχούς συνεργασίας επιστήμης και πολιτικής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μεγάλης προσπάθειας αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής».
Και πόσο δίκιο είχε. Όταν η πολιτική αγνοεί την επιστήμη δεν μπορούμε να περιμένουμε καλές εξελίξεις.
Και δεν είναι μόνο ο Τραμπ. Άλλη σημερινή είδηση, αναφέρει ότι στην ετήσια έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)προβλέπει αύξηση της πρωτογενούς ενεργειακής ζήτησης κατά 30% από σήμερα ως το 2040 και κατ’ επέκταση «ελαφριά» αύξηση των εκπομπών διοξειδίου ως το 2040, ενώ η επιστήμη μας δίνει μόλις 3 χρόνια να βάλουμε τις εκπομπές μας σε τάξη.
Αν και η έκθεση του ΙΕΑ παραδέχεται πως το σενάριο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και για πρόσβαση σε υπηρεσίες ενέργειας των μη εχόντων, το υιοθετεί ως πλέον πιθανό.
Προφανώς αν ισχύσει το σενάριο του ΙΕΑ δεν θα επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 3-4 βαθμούς, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Γιατί έτσι λέει η επιστήμη.
Μάλιστα χθες Ένωση επιστημόνων που εκπροσωπεί 15.000 επιστήμονες που ανησυχούν για την πορεία του πλανήτη (Union of Concerned Scientists) εξέδωσε προειδοποίηση στην ανθρωπότητα για την γενικότερη πορεία των πραγμάτων, με κυρίαρχη την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή.
Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που ποτέ δεν κατηγορήθηκε ως φίλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τι πρεσβεύει;
Μήπως αγνοεί την επιστήμη; Το θεωρώ απίθανο και κυρίως να το κάνει αυτό δημόσια.
Άρα, αφού δεν μπορεί να την αγνοήσει, υποθέτει στο σενάριο που παρουσιάζει, ότι πολιτικοί και επιχειρηματίες θα αγνοήσουν τα επιστημονικά ευρήματα.
Δυστυχώς αυτό είναι πιθανό, καθώς πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους χιλιάδες επιστήμονες και τους όγκους στοιχείων που τεκμηριώνουν την ορθότητα των επιστημονικων συμπερασμάτων.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και αυτοί που τα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Και είναι πλέον η πλειοψηφία. Είναι δεκάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, κοινωνικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές.. που βροντοφωνάζουν
Επιτέλους, keep it in the ground!!!!
… και υπάρχουν και οι εκατοντάδες δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτητων που ένωσαν τη φωνή τους σε υπεράσπιση της Συμφωνίας του Παρισιού.!
Στις 12 Νοεμβρίου δήμαρχοι και κοινοτάρχες από όλο τον κόσμο διατράνωσαν την πίστη τους στις δυνάμεις τους δημοσιεύοντας την δέσμευση τους με τον τίτλο
«Η δέσμευση Bonn-Fiji των τοπικών και περιφερειακών ηγετών να εκπληρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού σε όλα τα επίπεδα.»
(Κάντε κλικ για να δείτε την ανακοίνωση)
«Οι πόλεις από μόνες τους δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη για το κλίμα,
αλλά και χωρίς τις πόλεις δεν είναι δυνατόν να κερδηθεί αυτή μάχη.»
Είναι η πρώτη φορά που η Διάσκεψη τοπικών και περιφερειακών ηγετών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα.
Όπως είπε και ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ:
"Οι πόλεις, οι πολιτείες και οι περιφέρειες κατέχουν τεράστια δύναμη, ειδικά όταν εργαζόμαστε μαζί". "Είμαστε τα εργαστήρια της μεταρρύθμισης, είμαστε οι κινητήριες δυνάμεις της καινοτομίας και είμαστε εκεί όπου υπάρχει δράση."
Power to the people, λοιπόν.
14 Νοεμβρίου 2017
Γιάννης Τσιπουρίδης