Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η δυναμική Σουηδέζα «ξαναχτυπά», τώρα στην COP26

02 11 2021 | 08:42

Στον απόηχο της απογοητευτικής συνόδου των G-20, η γνωστή ακτιβίστρια μιλάει για «προδοσία» και καλεί σε ξεσηκωμό - Σήμερα η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη - Την Πέμπτη παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο ο κλιματικός νόμος

Τον δικό της «εγερτήριο» τόνο δίνει στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 η γνωστή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, την ώρα που τα αποτελέσματα της Συνόδου των G-20 στη Ρώμη χαρακτηρίζονται μάλλον απογοητευτικά σε σχέση με τη δραματικά επιδεινούμενη κλιματική κρίση. Κάτι που επισήμανε με το δικό του τρόπο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάνοντας λόγο για «One Minute to Midnight».

Η 18χρονη Τούνμπεργκ, που με τη δράση της έχει αναδειχθεί σε σύμβολο του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται για ιστορικές συνομιλίες για το κλίμα, αλλά οι δεσμεύσεις χωρίς πραγματική δράση δεν θα περιορίσουν πια την κρίση. Χρειαζόμαστε τολμηρούς, οραματιστές ηγέτες για να κάνουν επιτέλους ό,τι χρειάζεται ώστε να μας τραβήξουν από την άβυσσο».

«Είναι η τέλεια ευκαιρία να απευθύνουμε ένα τεράστιο κάλεσμα για επείγουσα δράση», τονίζει, ενώ απευθυνόμενη σε μήνυμά της προς τους ηγέτες κάνει λόγο για «προδοσία», αναφέροντας ότι «έτσι περιγράφουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο την αποτυχία των κυβερνήσεών μας να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα».

Κατά την ίδια «απέχουμε καταστροφικά μακριά από τον κρίσιμο στόχο του 1,5°C, και ωστόσο οι κυβερνήσεις παντού εξακολουθούν να επιταχύνουν την κρίση, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για ορυκτά καύσιμα».
Μιλάει για «κόκκινο συναγερμό για τη Γη» και επισημαίνει ότι «ως πολίτες σε όλο τον πλανήτη, σας προτρέπουμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση, όχι του χρόνου, όχι τον επόμενο μήνα, αλλά τώρα». Ταυτόχρονα ζητεί από τους ηγέτες:

«-Διατηρήστε τον πολύτιμο στόχο του 1,5°C ζωντανό με άμεσες, δραστικές, ετήσιες μειώσεις εκπομπών σε αντίθεση με όσα έχει δει ο κόσμος μέχρι τώρα.

Τερματίστε αμέσως όλες τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, επιδοτήσεις και νέα έργα και σταματήστε τις νέες έρευνες και εξορύξεις.

-Βάλτε τέλος στη «δημιουργική» λογιστική του άνθρακα δημοσιεύοντας τις συνολικές εκπομπές για όλους τους δείκτες κατανάλωσης, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη διεθνή αεροπορία και ναυτιλία και την καύση βιομάζας.
-Δώστε τα 100 δισ. δολάρια που υποσχεθήκατε στις πιο ευάλωτες χώρες, με πρόσθετα κονδύλια για κλιματικές καταστροφές».

Εκτιμά, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες εάν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε».

Η Τούνμπεργκ απευθύνει τέλος μια έκκληση στους πολίτες.

«Μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να διατηρήσεις την ελπίδα ζωντανή μπροστά στην αδράνεια. Αλλά η ελπίδα μου βρίσκεται στους ανθρώπους, στα εκατομμύρια από εμάς που ξεσηκωνόμαστε για να σώσουμε το μέλλον. Βρίσκεται στις πορείες μας, στη σταθερή μας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και στη φωνή μας καθώς λέμε την αλήθεια στην εξουσία. Η ελπίδα μου είναι ριζωμένη στη δράση και τροφοδοτείται από την αγάπη για την ανθρωπότητα και την γη μας. Αυτό είναι που με κρατά απόλυτα πεπεισμένη ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό, μαζί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια έγινε γνωστή όταν το καλοκαίρι του 2018 διαδήλωσε επί μέρες έξω από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Στη συνέχεια αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο στο αμερικανικό περιοδικό “Time” με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το «One Minute to Midnight» του Τζόνσον

δ

Οι εργασίες της COP26 αναμένεται από σήμερα να μπουν στην ουσία, την ώρα που νέες διεθνείς εκθέσεις πιστοποιούν ότι «από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από τους παγετώνες που λιώνουν μέχρι τα ασταμάτητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται», όπως σχολίασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην ίδια κατεύθυνση ο οικοδεσπότης της Διάσκεψης, Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στους ηγέτες να δράσουν άμεσα για να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή.
Προειδοποίησε ότι η συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού κινδυνεύει να διαλυθεί, τονίζοντας ότι «η ανθρωπότητα έχει προ πολλού καθυστερήσει για την κλιματική αλλαγή». Χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση ότι «είναι ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα και πρέπει να δράσουμε τώρα».

«Πρέπει να περάσουμε από τη συζήτηση και τη συζήτηση και τη συζήτηση στη συντονισμένη, πραγματική δράση», είπε ο Τζόνσον. «Όχι περισσότερες ελπίδες και στόχοι και φιλοδοξίες, αν και πολύτιμες, αλλά σαφείς δεσμεύσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αλλαγή» πρόσθεσε.

Σήμερα η ομιλία και οι επαφές Μητσοτάκη

Στην COP26, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα απευθύνει ομιλία. Στη διάρκεια της παρέμβασής του αναμένεται να αναφερθεί στο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει:

– Τους στόχους απολιγνιτοποίησης

– Τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί μεταξύ των οποίων και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

– Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτά

– Την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία

– Την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο ο κλιματικός νόμος.

 

 

 

1 Νοεμβρίου 2021

newmoney