Κλίμα: Θα βυθιστούν ολόκληρες χώρες –Τι λέει ο καθηγητής Περιβάλλοντος Μοσσιόπουλος σε ΣΚΑΪ
«Αν ξεπεράσουμε τους δύο βαθμούς δεν υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια ότι θα μπορεί να αποφευχθεί αυτό το πολύ δυσάρεστο για πολλές περιοχές του πλανήτη, οι οποίες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη», τόνισε ο καθηγητής.
«Αν ξεπεράσουμε τους 2 βαθμούς, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια…», ανέφερε ο καθηγητής Ενεργειακής Τεχνικής και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μοσσιόπουλος, τονίζονται πως λόγω της υπερθέρμανσης κινδυνεύουν να βυθιστούν ολόκληρες χώρες.
«Το μόνο που ξέρουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η πορεία της υπερθέρμανσης θα έχουν λιώσει τόσο πολύ οι πάγοι σε Αρκτική και Ανταρκτική, ώστε αυτομάτως θα έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας σε βαθμό στον οποίο να κινδυνεύουν αυτές οι χώρες. Η πρόβλεψη είναι ότι αν δεν ξεπεράσουμε τους δύο βαθμούς υπερθέρμανσης πιθανώς ακόμη να σώζονται τα χειρότερα πράγματα. Αν ξεπεράσουμε τους δύο βαθμούς δεν υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια ότι θα μπορεί να αποφευχθεί αυτό το πολύ δυσάρεστο για πολλές περιοχές του πλανήτη, οι οποίες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη.»
Ήδη σε πολλές χώρες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στη Σιβηρία, το έδαφος του κρατήρα Batagaika καταρρέει. Τα βράχια γύρω από τον κρατήρα, μερικά ύψους έως και 100 μέτρων θρυμματίζονται λόγω του παγετού που λιώνει.
Μεγάλα κομμάτια του παγωμένου εδάφους καταρρέουν στις πλευρές του γκρεμού από το ασταθές χείλος, καθώς η τάφρος του μόνιμου παγετού ανοίγει ακόμη περισσότερο, σηματοδοτώντας την ταχεία απόψυξη του παγωμένου εδάφους χιλιάδων ετών και κάνει πλέον εμφανή τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Η Μαδαγασκάρη, επίσης, είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων. Η ξηρασία έχει ήδη οδηγήσει σε κατάσταση πείνας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και προκαλέσει τους πρώτους θανάτους.
Παράλληλα, μέχρι το 2040 οι παγετώνες της Αφρικής σε Κιλιμάντζαρο, Κένυα και Ρουενζόρι θα έχουν λιώσει. Η Αφρική η οποία ευθύνεται για λιγότερο από 4% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, θα πληγεί σφοδρά από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι εκτάσεις της σε καλλιεργήσιμη γη είναι ήδη επιρρεπείς στην ξηρασία.
31 Οκτωβρίου 2021
skai.gr