Κλιματική αλλαγή: Είναι ο λόγος που μένουν στην Ευρώπη τα αποδημητικά πουλιά

01 11 2021 | 09:07

Το γεγονός ότι τα αποδημητικά πτηνά αργούν να ξεκινήσουν το μεταναστευτικό ταξίδι τους έχει αρνητικές επιπτώσεις στα υπόλοιπα είδη της ορνιθοπανίδας

Σημαντικές αλλαγές έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στη συμπεριφορά των αποδημητικών πτηνών, καθώς όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές τα είδη αυτά παρατείνουν χρονικά την παραμονή τους στην Ευρώπη, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τα υπόλοιπα είδη της ορνιθοπανίδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Global Change Biology» ερευνητές του Πανεπιστημίου Durham στη Βρετανία τα αποδημητικά πτηνά παραμένουν δύο επιπλέον μήνες στα Ευρωπαϊκά εδάφη που αναπαράγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθυστερώντας το ταξίδι τους προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα των τελευταίων πενήντα ετών από τα περάσματα που χρησιμοποιούν τα αποδημητικά πτηνά στο ταξίδι τους όπως το Γιβραλτάρ (στην Ευρωπαϊκή ήπειρο) αλλά και από εκείνα στα οποία καταλήγουν όπως η Δημοκρατία της Γκάμπια που αν και μικρή χώρα διαθέτει μεγάλης ποικιλομορφίας οικοσυστήματα. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα πιο κοινά μεταναστευτικά είδη όπως ορισμένα είδη αηδονιών βλέποντας ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλά και το φυσικό τους περιβάλλον στην Ευρώπη δεν αλλάζουν καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα επιλέγουν την παράταση της παραμονής τους.

«Αν οι τάσεις που βλέπουμε σε αυτή τη μελέτη συνεχιστούν τότε στο κοντινό μέλλον τα αποδημητικά πτηνά δεν θα ταξιδεύουν στην υποσαχάρια Αφρική και θα περνούν όλο τον χρόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί χρονικά η περίοδος αναπαραγωγής αυτών των ειδών αλλά και να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες σε άλλα μη μεταναστευτικά είδη πτηνών. Η μόνιμη παρουσία των αποδημητικών πτηνών στην Ευρώπη θα περιορίσει πολύ τις διαθέσιμες πηγές τροφής και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών για τα πτηνά που δεν μεταναστεύουν με ότι αυτό συνεπάγεται» αναφέρει o Κίραν Λόρενς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

 

28 Οκτωβρίου 2021

newmoney