Η αδράνεια της Βουλγαρίας απειλεί τη Μαύρη Θάλασσα με οικολογική καταστροφή

01 10 2021 | 08:48

Από εκτεταμένη οικολογική καταστροφή κινδυνεύει η Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Βουλγαρίας να ανταποκριθεί στο πρόβλημα.

Το φορτηγό πλοίο Vera Su, το οποίο φέρει τη σημαία του Παναμά και έχει τουρκικό πλήρωμα, προσάραξε στις ψηλές βραχώδεις ακτές της Βουλγαρίας, λίγα χιλιόμετρα από το φυσικό καταφύγιο Kaliakra στις 20 Σεπτεμβρίου. Εάν οι βουλγαρικές αρχές αποτύχουν να μεταφέρουν το φορτίο στη στεριά, οι πάνω από 3.000 τόνοι ουρίας στο πλοίο θα μπορούσαν να απειλήσουν να μετατρέψουν αυτό το τμήμα της Μαύρης Θάλασσας – έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς βιότοπους της Ευρώπης – σε νεκρή ζώνη.

Η ουρία χρησιμοποιείται ως λίπασμα στη γεωργία, αλλά μόλις έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό, προκαλεί ταχεία άνθηση του φυτοπλαγκτού, το οποίο αρχίζει να εκπέμπει τοξίνες για τη θαλάσσια ζωή. Αυτό θα καταστρέψει όχι μόνο τους πλούσιους θαλάσσιους βιότοπους των δελφινιών, των καρχαριών της Μαύρης Θάλασσας και άλλων θαλάσσιων ειδών, αλλά και τα πουλιά σε αυτό το μέρος των προστατευόμενων ποντιακών στεπών, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Για έξι ημέρες μετά το ατύχημα, οι βουλγαρικές αρχές δεν έκαναν καμία ενέργεια για να σώσουν το πλοίο, αν και ο καιρός ήταν κατάλληλος για μια επιχείρηση διάσωσης.

Οκτώ ημέρες μετά τη συντριβή, οι αρχές έστειλαν σκάφη διάσωσης, αλλά με ακατάλληλο εξοπλισμό για την εκφόρτωση ουρίας, η οποία άρχισε να χύνεται στη θάλασσα. Η επιχείρηση τερματίστηκε με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος.

Το αδιέξοδο με το παγιδευμένο πλοίο Vera Su και η επακόλουθη ρύπανση της θάλασσας οδήγησε στην απόλυση του επικεφαλής της βουλγαρικής “Ναυτικής Διοίκησης” Zhivko Petrov.

“Εντόπισα μια σοβαρή ανεπάρκεια από την πλευρά του οργανισμού”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστο Αλεξίεφ. Την προηγούμενη μέρα, ο Ζίβκο Πέτροφ ανακοίνωσε ότι δεν ήξερε ότι η κοπριά θα διαρρεύσει όταν το πλοίο εκφορτώθηκε, αλλά ισχυρίζεται επίσης ότι “αυτό το φορτίο δεν ήταν τόσο δηλητηριώδες”.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα αρχηγείο κρίσης για να συνεργαστεί για να σώσει το ναυάγιο. Αφού χάσαμε την ευκαιρία τις πρώτες ημέρες, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι πλέον κακές καθώς μεγάλα κύματα σπάζουν το πλοίο στα βράχια.

Οι αρχές παραμένουν έτοιμες για την εκκένωση του εννέαμελούς πληρώματος. Το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί με μεγάλες άγκυρες από το Πολεμικό Ναυτικό γιατί κινδυνεύει να προσκρούσει στα βράχια. Στη συνέχεια θα γίνει μια νέα προσπάθεια εκφόρτωσης και ανάκτησής του. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2021

Euractiv