Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Διπλασιάστηκαν οι μέρες με το θερμόμετρο στους 50 βαθμούς Κελσίου
Ο αριθμός των ημερών δριμύτατου καύσωνα, κατά τον οποίο η θερμοκρασία φτάνει ή και υπερβαίνει τους 50 βαθμούς Κελσίου, έχει διπλασιαστεί από το 1980, όπως προκύπτει από παγκόσμια ανάλυση του BBC. Η αφόρητη ζέστη χτυπάει δε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, με σοβαρότατες προκλήσεις για την υγεία, τον τρόπο ζωής και την οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το βρετανικό δίκτυο, ο αριθμός των συνολικών ημερών με θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών Κελσίου, βαίνει αυξανόμενος κάθε δεκαετία από το 1980 και έπειτα. Κατά μέσο όρο από το 1980 έως και το 2009 οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς Κελσίου για 14 ημέρες κάθε έτος. Ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στις 26 ημέρες την περίοδο 2010 – 2019. Την ίδια περίοδο είχαμε θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου και άνω κατά μέσο όρο για δύο επιπλέον εβδομάδες κάθε έτος.
«Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί 100% στη χρήση ορυκτών καυσίμων» λέει στο BBC o Dr Friederike Otto, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο ακραίος καύσωνας μπορεί να είναι θανατηφόρος για ανθρώπους και τη φύση και να προκαλεί σοβαρότατες ζημιές σε κτίρια, δρόμους και συστήματα ηλεκτροδότησης.
Κατά κύριο λόγο συναντάμε θερμοκρασίες της τάξης 50 βαθμών Κελσίου στη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Ωστόσο το καλοκαίρι που πέρασε είχαμε θερμοκρασίες – ρεκόρ σε Ιταλία (48,8 βαθμούς Κελσίου) και Καναδά (49,6 βαθμούς Κελσίου) και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ακραίος καύσωνας είανι ένα φαινόμενο που θα βιώνουν ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, αν δεν μειώσουμε δραστικά τις εκμποπές ρύπων από ορυκτά καύσιμα.
«Πρέπει να δράσουμε ταχύτατα. Όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές, τόσο καλύτερα θα είμαστε» λέει ο Dr. Sihan Li, κλιματικός ερευνητής στη Σχολή Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Με συνεχιζόμενες εκπομπές ρύπων και απουσία δράσης, όχι μόνο το ακραία αυτά φαινόμενα θα είναι πιο σφοδρά και πιο συχνά, αλλά η αντιμετώπισή τους θα είναι ολοένα και πιο δύσκολη» προειδοποιεί.
Οι δραματικές επιπτώσεις
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έγιναν με τον πιο οδυνηρό τρόπο αισθητές στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι, με τις πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τεράστια καταστροφή. Ήταν το θερμόμετρο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης. Και ένα από τα πλέον επώδυνα.
Ολοένα και πιο επίμονη είναι και η ξηρασία που πλήττει πολλά μέρη του πλανήτη. Στη Βολιβία η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας έχει γίνει έρημος.
Στη Μαδαγασκάρη ύστερα από 4 χρόνια χωρίς βροχή, η χώρα βιώνει μία σφοδρή επισιτιστική κρίση. Η ανεπάρκεια τροφίμων είναι στην κατηγορία 5 και τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι λιμοκτονούν. Άλλοι πάλι ταΐζουν τα παιδιά τους έντομα για να τα κρατήσουν στη ζωή.
(moneyreview.gr)
14 Σεπτεμβρίου 2021