Συνάντηση ΥΠΕΝ – αγοράς: Παραινέσεις Σκρέκα στους ιδιώτες προμηθευτές για μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Αποδέκτης πυρών από προμηθευτές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφορικά με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να ανακοινώσει και να εφαρμόσει το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών.

Και όχι τόσο για το ίδιο το μέτρο όσο για την επικοινωνιακή προβολή που έκανε στο θέμα της παροχής των έξτρα εκπτώσεων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε το απόγευμα ο υπουργός με τις διοικήσεις και στελέχη της ΔΕΗ και των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας αλλά και των παρόχων, οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ για παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία της αγοράς. Οι εκπρόσωποι προμηθευτών, όπως αναφέρουν πηγές, υπαινίχθηκαν ότι η κυβέρνηση διαφήμισε την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα.

Ο υπουργός ΠΕΝ κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιριών να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην απορρόφηση του ενεργειακού κόστους αξιοποιώντας το μέτρο της επιδότησης για τους πελάτες τους σε συνδυασμό με την άσκηση εκπτωτικής πολιτικής.

Πάντως, προμηθευτές υπογράμμισαν τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους που διαθέτουν.  Εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας που δεν έχουν, μονάδες παραγωγής ρεύματος, επισήμαναν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του κόστους και στους υπόλοιπους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, όπως στην παραγωγή, στα δίκτυα, στην αγορά εξισορρόπησης κ.λπ.

Ετέθη επίσης το ζήτημα του πότε θα αποδίδονται στους προμηθευτές τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην επιδότηση των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα, αναλογικά με το μερίδιο καθενός, θα αποδίδονται προκαταβολικά (μέχρι Νοέμβριο) ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα ρευστότητας στους προμηθευτές

Πάντως, ανεξάρτητα από την έκβαση της χθεσινής συνάντησης, πληροφορίες θέλουν, τους καθετοποιημένους ομίλους να σχεδιάζουν την εμπορική τους πολιτικής έχοντας πια σε γνώση τις κινήσεις της ΔΕΗ. 

 

 

 

 

15 Σεπτεμβρίου 2021

energypress