Το σχέδιο της Κομισιόν για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας - Που εντοπίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των Κινέζων

Την αναγέννηση της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας διασφαλίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο «στίβο» επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεχωρίζοντας που μπορεί και που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την γιγάντια πλέον αγορά της Ασίας.

Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα στους κύκλους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και επανήλθε για ακόμη μια φορά στο τραπέζι μέσω της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο συνέδριο «European Photovoltaic Solar Energy».

Έχοντας πλέον «χάσει το τραίνο» στο κομμάτι της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ από την Κίνα, όπως υπογραμμίζει στέλεχος της ηλιακής αγοράς με γνώση του κλάδου, η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της σε πιο μικρές αγορές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά ενσωματωμένα σε κτίρια, σε αυτοκίνητα ή εφαρμογές ηλιακής τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή (AgroPV).

«Φιλοξενούμε μερικές από τις πιο προηγμένες εταιρείες στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε σχετικά η Επίτροπος, συμπληρώνοντας πως «σήμερα κάθε ένας από τους δέκα κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών κυψελών και πάνελ προέρχεται από την ασιατική αγορά. Η Ασία μπορεί να ηγείται στις κυψέλες και τα πάνελ, όμως εμείς είμαστε ανταγωνιστικοί στην επόμενη φάση στην αλυσίδα αξίας».

Συγκεκριμένα η Ευρωπαία Επίτροπος ξεχώρισε την παρακολούθηση (monitoring), τον έλεγχο και την ισορροπία των επιμέρους μερών του συστήματος. «Διαθέτουμε μερικές από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στους inverters και τα συστήματα «ιχνηλάτησης του ήλιου» - γνωστά στην αγορά ως solar trackers». Τα εν λόγω συστήματα παρακολουθούν την τροχιά του ήλιου, έτσι ώστε κάθε στιγμή η θέση του Φ/Β να οδηγεί στη μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Όπως υπογραμμίζει στο energypress στέλεχος της αγοράς με γνώση των ευρωπαϊκών εξελίξεων στον κλάδο, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα κινέζικα κόστη και επομένως εστιάζει σε «μικρότερες» αγορές, όπου η «συνεισφορά» του πάνελ στο κόστος είναι συγκριτικά μικρότερη και επομένως το ακριβότερο φωτοβολταϊκό «made in Europe» δεν επιδρά αισθητά στον ανταγωνισμό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια – γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως Building-Integrated Photovoltaic – συνιστά βασική δραστηριότητα για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν ήδη μια ορισμένη εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι κινήσεις της SolarPower Europe

Ενδεικτικό επίσης της τάσης που καταγράφεται πλέον στην ευρωπαϊκή ηλιακή αγορά και αποσκοπεί στην αναγέννησή της είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία της SolarPower Europe, η οποία σε συνεργασία με την EIT InnoEnergy και την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, εγκαινίασαν την νέα «Ευρωπαϊκή Ηλιακή Πρωτοβουλία».

Η εν λόγω πρωτοβουλία έθεσε τον φιλόδοξο στόχο για την ανάπτυξη εκ νέου, μιας κατασκευαστικής ικανότητας περί τα 20 GW σε ηλιακή τεχνολογία στην Ευρώπη μέχρι το 2025, αποδεσμεύοντας 40 δις ευρώ του ΑΕΠ ετησίως και δημιουργώντας 400,000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο σύνολο της αλυσίδας αξίας των φωτοβολταϊκών.

Για την δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτές τις προτεραιότητες, η SolarPower Europe εισήγαγε, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας, τον «Solar Manufacturing Accelerator», μια πλατφόρμα που στόχο έχει να επιταχύνει τη ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων κατασκευής και παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη.

Να σημειώσουμε πως ρόλο συντονιστή του «Επιταχυντή» διαδραματίζει η SolarPower Europe με την υποστήριξη των στρατηγικών εταίρων ESMC, ETIP-PV, IPVF και προσφάτως της VDMA. Ορισμένα παραδείγματα που έχουν επωφεληθεί του προγράμματος είναι το 3Sun Factory στην Ιταλία, το 5 GW+Green Fab σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, η γαλλική εταιρεία Armor Group, η Genuine Europe Solar, κοινοπραξία των Ecosolifer, SunEdison και NexWafe.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η SolarPower Europe λειτουργεί μια ομάδα εργασίας που εξετάζει ακριβώς αυτά τα ζητήματα, καταλήγοντας σε προτάσεις και συστάσεις πολιτικής με στόχο την αναγέννηση της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας.

 

 

 

 

13 Σεπτεμβρίου 2021

energypress