ΔΕΗ Aνανεώσιμες: Ξεκίνησε από τη Mytilineos η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού 200 MW στην Κοζάνη

Σε εξέλιξη ήδη βρίσκεται η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού 200 Μεγαβάτ στην Κοζάνη, καθώς τον Ιούνιο ξεκίνησαν οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία, δηλαδή τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos. 

Η Mytilineos ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος τον περασμένο Δεκέμβριο, στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η θυγατρική της ΔΕΗ. Ο δρόμος για τις τελικές υπογραφές, και κατά συνέπεια για την έναρξη των εργασιών, άνοιξε τον περασμένο Απρίλιο, μετά την έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή. Η ανάθεση περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του πάρκου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεσή του με δύο υποσταθμούς 150kV. 

Όπως είχε αναφέρει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το κόστος υλοποίησης της μονάδας διαμορφώθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ μέσω του διαγωνισμού, από 110 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός της. Αυτό σημαίνει πως επιτεύχθηκε έκπτωση περίπου 30% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού και το κόστος κατασκευής διαμορφώθηκε στα 42.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, καθιστώντας τη μονάδα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη. 

Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου, αποτελούμενο από πάνελ δύο όψεων (bifacial panels) και μονοαξονικό tracker. Θα παράγει ετησίως 352 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αντιστοιχούν στην κατανάλωση περίπου 75.000 νοικοκυριών. Για το έργο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει κατακυρώσει μέσω διαγωνισμού «ταρίφα» 49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στη Βουλή ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου έχει οριστεί σε 16 μήνες. Η συνολική διάρκεια είναι 42 μήνες, συμπεριλαμβάνοντας  την οριστική παραλαβή του έργου. 

Υπενθυμίζεται ότι το πάρκο αποτελεί συστοιχία με δύο άλλα μικρότερα φωτοβολταϊκά, ισχύος 15 Μεγαβάτ έκαστο. Τα δύο πάρκα έχουν ολοκληρωθεί από τους αναδόχους, δηλαδή τη Mytilineos και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συστοιχία, συνολικής ισχύος 230 Μεγαβάτ, αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που υλοποιείται έως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. 

Έτσι, όπως είχε επισημάνει ο κ. Μαύρος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να αυξήσει την εγκατεστημένη της ισχύ σε ΑΠΕ στα 500 MW έως το τέλος του 2022, πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο σημαντικό ορόσημο που έχει θέσει για την ενίσχυση του μεριδίου της στον κλάδο. 

 

 

30 Αυγούστου 2021

energypress