Γ. Τσιπουρίδης: Μικρές ειδήσεις μεγάλης σημασίας για το περιβαλλοντικό κόστος

Γνωρίζετε ποιο είναι το περιβαλλοντικό κόστος των ταχυμεταφορών;

Μάλλον όχι. Ούτε κι εγώ.

Δεν είναι συγκλονιστικό ότι κάποιοι είχαν την ευαισθησία να ασχοληθούν με αυτό το θέμα;

Δεν είναι και αυτό δείγμα ότι άλλαξε το κλίμα και το κύμα της αλλαγής παρασύρει θέσεις και απόψεις αμετακίνητες από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης;

Και ναι, οι ταχυμεταφορές εκτιμάται ότι έχουν 5 φορές μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος από ότι οι κανονικές, σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού Conservation International.

Και ποια η σημασία αυτής της αποτίμησης;

Είναι μέρος της απάντησης στο ερώτημα «και τι μπορώ να κάνω εγώ για το κλίμα, συγκρινόμενος με τους μεγάλους ρυπαντές;»

Πολλά, είναι η απάντηση.

Και όλα μετράνε.

Και τα μικρά μαζεμένα κάνουν το μεγάλο, το όλο.

 

Το πρώτο ηλεκτρικό κινέζικο διθέσιο αεροπλάνο, πέταξε για δυο ώρες!


 

image


 

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2015 από το Shenyang Aerospace University με μέγιστη διάρκεια πτήσης τότε μόλις 45 λεπτά. Τώρα πέταξε 2 ώρες αποκλειστικά με χρήση μπαταρίας και αμέσως τέθηκε ο επόμενος στόχος που είναι να γίνει τετραθέσιο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ηλεκτρικά αεροπλάνα όχι μόνο δεν ρυπαίνουν, αλλά είναι και φθηνότερα, αφού σύμφωνα με τον κατασκευαστή του το κόστος μιας ώρας πτήσης είναι $1,45!!!!

Αυτό και αν είναι win-win.

 

Τα προϊόντα μιας χρήσης μας σκοτώνουν και πρέπει να το αντιληφθούμε.


 

image


 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βρετανικής Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει χρέωση 25 πένες Αγγλίας (28 ευρώ σέντ) ανά κύπελλο καφέ μιας χρήσης, που όλοι πια παίρνουμε στο χέρι, προτείνοντας παράλληλα στόχο πλήρους ανακύκλωσης των κυπέλλων το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής κάθε χρόνο καταναλώνονται 2,5 δισ κύπελλα καφέ μιας χρήσης, τα οποία φτάνουν για να κυκλώσεις περιμετρικά τον πλανήτη 5,5 φορές!  

Βλέπετε πως ενός κακού μύρια έπονται;

Από το παραδοσιακό καφεδάκι στο κεραμικό φλυτζανάκι που κάποτε πίναμε πριν βγούμε από το σπίτι, φτάσαμε στον ένα καφέ στο χέρι και μάλιστα συχνά οδηγώντας, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός κόσμου που τρέχει να προλάβει την ουρά του.

 

Η επιβολή χρέωσης 0,04 σεντ για κάθε πλαστική σακούλα που ίσχυσε στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου, είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πόσο αποτρεπτικό θα είναι μένει να το δούμε.

Αναρωτιέμαι σε ένα λογαριασμό 40-50 ευρώ, όπου λογικά τα προϊόντα μπορούν να χωρέσουν σε 4-6 πλαστικές σακούλες, η συνολική επιβάρυνση των 20-25 σεντ, αν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

 

Γι αυτό πιστεύω πως πέρα από τα εισπρακτικά - τιμωρητικά μέτρα, αυτό που χρειάζεται είναι η συνειδητοποίηση όλων μας τι σημαίνει πλαστική σακούλα. Η παγκόσμια εκστρατεία των τελευταίων μηνών είναι εντυπωσιακή αλλά δεν φτάνει παντού.   

 

image 3


 

Όμως αυτή η συγκλονιστική εικόνα και άλλες παρόμοιες από τη θάλασσα της Καραϊβικής και αλλού, πρέπει να φτάσει παντού.

Δεν ξέρω πως.

Ας τις βάλουν εμβόλιμες όταν παίζει η Μπαρτσελόνα με τη ΡΕΑΛ ή όταν δείχνει τα ΟΣΚΑΡ ή οτιδήποτε τραβάει τα εκατομμύρια των τηλεθεατών.

Πρέπει όλοι να την δουν και να ακούσουν τι φταίει.

Κι αν συνεχίσουν να αδιαφορούν, ας επανεξεταστεί η πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος.

 

Τα πράσινα στάδια.

 

Και μια και μίλησα για σπορ, να πούμε πως (παραδόξως;) πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις πρωτοπορούν σε βιωσιμότητα και έχουν μειώσει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

 

image 6


 

Το Amsterdam ArenA που φαίνεται στη φωτό, έδρα του Άγιαξ, έχει 4.200 φωτοβολταϊκά πάνελς και μια ανεμογεννήτρια !!! Επίσης έχει εντυπωσιακές κυλιόμενες σκάλες που παράγουν ηλεκτρισμό και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μεταχειρισμένων μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το σύστημα αποθήκευσης όχι μόνο καλύπτει το στάδιο λειτουργώντας ως βοηθητική πηγή ενέργειας, αλλά συνδράμει και την περιοχή σε περίπτωση προβλήματος δικτύου. Επίσης συγκεντρώνονται τα νερά τα βροχής γα τις ανάγκες του χλοοτάπητα, ενώ ενθαρρύνονται οι οπαδοί να μειώσουν τις εκπομπές του χρησιμοποιώντας τρένο ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο δε πάρκινγκ υπάρχουν δωρεάν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων!!!

Παρομοίως εντυπωσιακά είναι και το γήπεδο Mercedes-Benz Stadium έδρα των Atlanta Falcons, το Levi’s Stadium έδρα των San Francisco 49ers και  το Golden 1 Center έδρα των Sacramento Kings

Τέλος και τα 12 γήπεδα όπου θα διεξαχθεί το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στο Καταρ το 2022 θα είναι μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό αποτελούσε δεσμευτική απαίτηση της ΦΙΦΑ για την ανάθεση των αγώνων.

Βιωσιμότητα

Η μαγική λέξη και η απάντηση στην τέλεια κρίση που χτίζεται στον πλανήτη. Σε ένα πλανήτη με φυσικά όρια, δεν μπορείς  να ζεις αδιαφορώντας για το αύριο. Δεν μπορείς να ζεις καταναλώνοντας το φυσικό κεφάλαιο.

Και η κλιματική κρίση δεν είναι παρά μια ακόμη επίπτωση του μη βιώσιμου τρόπου που ζούμε στο σπίτι μας.

Γνωρίζουμε πια ότι γύρω στον Αύγουστο έχουμε καταναλώσει τους πόρους του έτους της Γης και άρα χρειαζόμαστε πάνω από 1,5 πλανήτη για να καλύψουμε την κατανάλωση μας.

image 2

Δηλαδή πόσο πιο μη βιώσιμος πρέπει να γίνει ο τρόπος ζωής μας για να αφυπνιστούμε;