Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η δύναμη του μέλλοντος.

28 08 2018 | 12:50

Η πρώτη διεθνής διάσκεψη εξηλεκτρισμού έδειξε πώς η νέα ηλεκτρική τεχνολογία μπορεί να μας οδηγήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μόνο η αρχή του πως μπορεί να είναι ένα καθαρότερο, τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον καθώς ο ηλεκτρισμός μετασχηματίζει τα πάντα, από τη θέρμανση του χώρου έως την γεωργία εσωτερικού χώρου.

Αυτή η σημαντική συγκυρία στην ιστορία της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκε στο Electrification 2018, το πρώτο διεθνές συνέδριο εξηλεκτρισμού του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλεκτρικής Ισχύος (Electric Power Research Institute EPRI), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Long Beach της Καλιφόρνια.

«Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε ενέργεια στην κοινωνία μας. Αυτό το συνέδριο, με περίπου 2.000 καινοτόμους, ηγέτες πνεύματος και εμπειρογνώμονες, θα χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για να διερευνήσουμε μεγάλες ιδέες για το πώς θα διαμορφώσουμε το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας μαζί», δήλωσε ο πρόεδρος της EPRI Mike Howard.

Παρ’ όλο που ο εξηλεκτρισμός σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, οι εταιρείες ευθυγραμμίζονται γύρω από τον τελικό στόχο των τεχνολογικών καινοτομιών, των πράσινων θέσεων εργασίας, της ενεργειακής απόδοσης, των οφελών κόστους και της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG).

Η Καλιφόρνια έχει αναλάβει το προβάδισμα σε αυτή τη μεταστροφή με δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και κατά 80% μέχρι το 2050.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, ωστόσο, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% των εκπομπών GHG της Πολιτείας. Οι μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων καυσίμων, και τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στη θέρμανση χώρων και νερού παράγουν τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τον ηλεκτρικό τομέα και πάνω από το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Καλιφόρνια.

«Επομένως, για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά την κλιματική αλλαγή, ο εξηλεκτρισμός αυτών των τομέων είναι μονόδορμος.»

Η Southern California Edison-SCE έχει εξετάσει πως μπορεί να γίνει αυτό με τη Λευκή Βίβλο της που δημοσίευσε, The Clean Power and Electrification Pathway, η οποία προτείνει παραγωγή του 80% της ενέργειας χωρίς άνθρακα, 7 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EVs) και ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτει το ένα τρίτο του ενεργειακών αναγκών θέρμανσης χώρου και νερού μέχρι το 2030.

Το EPRI δημοσίευσε επίσης την έκθεση National Electrification Assessment για να δείξει ποιες τεχνολογίες και πολιτικές είναι απαραίτητες για την επίτευξη εξηλεκτρισμού σε όλη την οικονομία. Το EPRI φέρνει μαζί επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κατασκευαστές και φορείς χάραξης πολιτικής για να χαρτογραφήσουν την καλύτερη πορεία προς τον εξηλεκτρισμό.

Ο εξηλεκτρισμός ήδη συμβαίνει σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια υπάρχουν περισσότερα από 400.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα στο δρόμο και το 6% των νέων πωλήσεων οχημάτων είναι ηλεκτρικά.

Άλλες χρήσεις της νέας ηλεκτρικής τεχνολογίας παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο.

Ένα έκθεμα γεωργίας εσωτερικού χώρου, έδειχνε πώς ο εξηλεκτρισμός μπορεί να μετατρέψει ολόκληρη τη βιομηχανία. Η καλλιέργεια σε κλειστούς χώρους είναι ένας αναδυόμενος τρόπος να φέρουμε την παραγωγή τροφίμων κοντά στις αγορές, να μειώσουμε τις επιπτώσεις των χερσαίων και υδάτινων πόρων και να μειώσουμε τη χρήση και το κόστος ενέργειας και μεταφορών.

Οι βελτιώσεις στη θέρμανση χώρων και στα συστήματα θέρμανσης νερού στα κτίρια είναι άλλες πιθανές περιοχές εξηλεκτρισμού.

Κάποτε η ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση ήταν λιγότερο αποδοτική από το φυσικό αέριο ή άλλα καύσιμα. Ωστόσο, οι δραματικές αυξήσεις στην αποδοτικότητα πολλών ηλεκτρικών τεχνολογιών, καθώς και οι καθαρότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο.

«Από την αυγή της ηλεκτρικής ενέργειας πριν 133 χρόνια, η κοινωνία μας έχει αλλάξει θεμελιωδώς»", δήλωσε ο Howard.

«Τώρα ο αποδοτικός εξηλεκτρισμός οδηγεί σε μια νέα επανάσταση ίδιου μεγέθους

 

24 Αυγούστου 2018

Electrification 2018