Η δροσιά στον καύσωνα δεν πρέπει να αποτελεί πολυτέλεια.
Η ενεργειακή φτώχια είναι εξίσου επιβαρυντική το καλοκαίρι όπως και το χειμώνα.
Σύμφωνα με την Δρ. Yamina Saheb, αναλύτρια πολιτικής του OpenExp, η ενεργειακή φτώχεια και οι επιπτώσεις της στην υγεία θεωρούνται ένα χειμερινό θέμα. Ωστόσο, με τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που συνηθίζεται να παρατηρούμε τα τελευταία καλοκαίρια, με τους 30000 θανάτους που προκάλεσε ο καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη, πλέον αλλάζει το τοπίο.
Δυστυχώς σε αντίθεση με τα στοιχεία που έχουμε για τις κατοικίες που αδυνατούν να θερμανθούν το χειμώνα, έχουμε λίγες πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό που ζει σε σπίτια που δεν δροσίζονται επαρκώς το καλοκαίρι.
Οι μετρήσεις της ενεργειακής φτώχειας το χειμώνα θεωρούνται μεταξύ των κύριων δεικτών για την παρακολούθηση του θέματος στο Παρατηρητήριο της ΕΕ(EPOV), ενώ οι μετρήσεις της θερινής ενεργειακής φτώχειας θεωρούνται ως δευτερεύοντες δείκτες. Αυτή η ιεράρχηση των εγχώριων δεικτών ενεργειακής φτώχειας συμμετέχει στην υπονόμευση των πιθανών δράσεων για την θερινή ενεργειακή φτώχεια στο πλαίσιο της χάραξης πολιτικής.
Συνακόλουθα, δεν λαμβάνεται πολιτική μέριμνα και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των κυμάτων καύσωνα, ενώ οι ισχύοντες κανονισμοί δόμησης εξετάζουν μόνο τη χειμερινή πλευρά του προβλήματος. Απαιτούν κυρίως την υπερβολική μόνωση των κτιρίων και τη βελτίωση της στεγανότητας τους, χωρίς να εξετάζουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης των κτιρίων, την εφαρμογή λύσεων εξαερισμού νύχτας, και την εγκατάσταση ηλιακών σκιάσεων καθώς και συστημάτων ψύξης ώστε να διατηρούνται οι θερμοκρασίες εσωτερικού χώρου σε αποδεκτό επίπεδο για την άνεση των κατοίκων.
Το να διατηρούνται τα κτίρια δροσερά το καλοκαίρι δεν είναι «πολυτέλεια» - είναι μια αναγκαιότητα, και κυριολεκτικά ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου.
6 Αυγούστου 2018
Της Yamina Saheb
Πηγή: Euractiv
Περισσότερα:
Κλιματική Αλλαγή και Εργασία: πώς επηρεάζει η έντονη ζέστη στους εργασιακούς χώρους
Έκθεση που συντάχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, τη UNI Global Union, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργαζομένων, τη Διεθνή Οργάνωση Εργοδοτών, την ACT Alliance, και σε συνεργασία με το Climate Vulnerable Forum και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξετάζει τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής στο εργατικό δυναμικό.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στο χώρο εργασίας συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και τις αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές συγκεντρώσεις εργαζομένων που δουλεύουν στην ύπαιθρο, και εργαζομένων στον τριτογενή τομέα που λειτουργούν σε ανεπαρκώς ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες. Οι συνέπειές της συνεπάγονται συνέπειες για την πλειονότητα των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG), συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας (SDG1) και της πείνας (2), της υγείας (3), της εκπαίδευσης (4), της εισοδηματικής ανισότητας (10) και ανάπτυξης (8), καθώς και αειφόρες πόλεις και κοινότητες (11).
Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση: «Όταν έχει πολλή ζέστη, οι άνθρωποι εργάζονται λιγότερο αποτελεσματικά εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας για σωματική άσκηση, αλλά και ολοκλήρωση πνευματικών εργασιών. Οι συνθήκες ακραίας θερμότητας εκθέτουν τους ανθρώπους σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής διαταραχής, της σοβαρής αφυδάτωσης και της εξάντλησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν καθιερώσει εδώ και καιρό πρότυπα για τη θερμική άνεση στο χώρο εργασίας. Αλλά η κλιματική αλλαγή έχει ήδη μεταβάλει τις θερμικές συνθήκες στο χώρο εργασίας και η πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας είναι μια σοβαρή πρόκληση για κάθε εργαζόμενο ή εργοδότη.»
4 Μαΐου 2016
Πηγή: United Nations
Ένας από τους άξονες της λύσης είναι
Μία ολιστική προσέγγιση στα συστήματα έξυπνης δόμησης
Οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες εμπορικών κτιρίων βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος που συνδέεται με την ενέργεια, και τους επέτρεψαν να γίνουν πιο υπεύθυνες περιβαλλοντικά. Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εγκατάστασης ή της αντικατάστασης εξαρτημάτων υψηλής κατανάλωσης ενέργειας όπως HVAC και φωτισμού.
Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα πιο ενεργοβόρα κομμάτια σε ένα εμπορικό κτίριο. Η αντικατάσταση ενός ή και των δύο συστημάτων θα βοηθήσει το κτίριο να κερδίσει αξιοσημείωτη εξοικονόμηση κόστους που σχετίζεται με την ενέργεια.
Όταν τα προηγμένα ψηφιακά συστήματα έγιναν πια συνηθισμένα, οι φορείς εκμετάλλευσης των κτιρίων και οι πωλητές ενεργειακής απόδοσης διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση μέσω ενός συστήματος συντονισμένου ελέγχου όλων των σχετικών δομικών συστημάτων. Τα μεμονωμένα κέρδη συστήματος φτάνουν το 5% -15% στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η συντονισμένη λειτουργία όλων των συστημάτων μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση μέχρι 35% ή περισσότερο.
Τα έξυπνα συστήματα που επιτρέπουν αυτό το συντονισμένο έλεγχο, όπως η τεχνολογία IoT (Internet of Things), έφεραν τις επιδόσεις των εμπορικών κτιρίων (ενεργειακές και μη) στο επόμενο επίπεδο μέσω της προηγμένης τεχνολογίας. Η διασύνδεση και η επικοινωνία μεταξύ διαφόρων διαφορετικών συστημάτων αποτελούν τα κλειδιά για την τεχνολογία IoT.
20 Ιουλίου 2018
Του Tom Machinchick
Πηγή: Euractiv
Περισσότερα: