Κι όταν δεν φυσάει ο άνεμος, μην ανησυχείτε, λάμπει ο ήλιος!!!

27 08 2018 | 13:15

Το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Δυτική Ευρώπη οδήγησε την παραγωγή αιολικής ενέργειας σε μείωση κατά 20% από το μέσο όρο για την εποχή, ταυτόχρονα όμως η ηλιακή ακτινοβολία ήταν κατά 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την Vaisala, προμηθευτή συστημάτων μέτρησης και εξοπλισμού για τη μετεωρολογία.

Εάν αυτό το αποτέλεσμα εξισορρόπησης επιβεβαιωθεί με περαιτέρω ανάλυση, οι δυο τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό, παρέχοντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο «ανθεκτικό στο κλίμα».

Όμως, «τι συμβαίνει όταν ούτε ο ήλιος δεν λάμπει και ούτε ο άνεμος δεν φυσάει;»

Είναι ένα παλιό επιχείρημα εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως διαλείπουσες και αναξιόπιστες πηγές ενέργειας που δεν μπορούν να παρέχουν ασφαλή και σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι όμως ένα επιχείρημα που δεν ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τάξεις των αντιρρησιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν περιοριστεί και η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν αποδειχθεί πιο αξιόπιστες και προβλέψιμες από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν.

Μια επίδειξη αυτού του γεγονότος επισημάνθηκε τώρα από τη Vaisala, μια φινλανδική εταιρία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών μέτρησης, η οποία ανέφερε ότι το κύμα καύσωνα στη δυτική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και πολλές Σκανδιναβικές χώρες, δημιούργησε συνθήκες για μια σημαντικά υψηλότερη παραγωγή από ηλιακά πάνελ που συνέπεσε με τη μείωση της παραγωγής από ανεμογεννήτριες.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Οι χάρτες που διαθέτει η εταιρεία με μετρήσεις στην Ευρώπη για την αιολική και ηλιακή απόδοση για την περίοδο εκείνη δείχνουν την αιολική ενέργεια τον Ιούλιο να είναι 20% χαμηλότερη από τον μέσο όρο, αλλά την ηλιακή ενέργεια να καλύπτει τη διαφορά. Η Vaisala, οι μετρήσεις αιολικών και ηλιακών δεδομένων της οποίας διεξάγονται στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν σαφώς ότι η ηλιακή ενέργεια καλύπτει τη διαφορά όταν υπάρχει μειωμένη αιολική παραγωγή, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη είναι μια από τις λίγες περιοχές του κόσμου όπου οι ηλιακές και αιολικές ανωμαλίες αντισταθμίζονται συνεχώς μεταξύ τους, σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε η εταιρεία σε σχέση με το κύμα καύσωνα που προκλήθηκε από ένα σταθερό σύστημα υψηλής πίεσης.

«Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι μεγάλης κλίμακας ανωμαλίες δεν είναι ένα μοναδικό περιστατικό και ίσως είναι καιρός η ευρωπαϊκή αγορά να διδαχθεί και να αρχίσει να προβληματίζεται πώς μπορεί να γίνει «ανθεκτική στο κλίμα»», δήλωσε ο Διευθυντής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Vaisala, Pascal Storck.

«Συχνά οι ηλιακές και οι ηλιακές τεχνολογίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελείται από μεγάλης κλίμακας έργα και των δύο τεχνολογιών, θα είναι η λύση για τη μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα των καιρικών συνθηκών, αυτού του είδους».

Οι συντάκτες της ανάλυσης, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί η ίδια συμπληρωματικότητα σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, είδε μείωση και της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

«Σε τελευταία ανάλυση, μια επένδυση που βασίζεται σε σίγουρα και ισχυρά δεδομένα σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα για τη συγκεκριμένη θέση εγκατάστασης, παραμένει μια κρίσιμη απαίτηση, ιδιαίτερα καθώς η ευρωπαϊκή αγορά εισέρχεται σε μια φάση χωρίς επιδοτήσεις στην οποία τα περιθώρια του έργου γίνονται όλο και πιο αυστηρά και ο αντίκτυπος κάθε μείωσης φυσικών πόρων γίνεται αισθητός πιο έντονα από ποτέ.», πρόσθεσε ο κ. Storck.

 

14 Αυγούστου 2018

Του Emiliano Bellini

Πηγή PV Magazine