Με Έλληνα στο τιμόνι το Ερευνητικό Κέντρο ΑΠΕ και Κλιματικής Αλλαγής στο πανεπιστήμιο της Μομπάσα της Κένυας – Τι περιμένει από την πατρίδα του
Πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου 2021 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου “Technical University of Mombasa(TUM)” στη Μομπάσα της Κένυα, τα επίσημα εγκαίνια της ίδρυσης του Ερευνητικού Κέντρου ΑΠΕ και Κλιματικής Αλλαγής RECCReC (Renewable Energy & Climate Change Research Center at TUM) του Πανεπιστημίου.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μομπάσα, ανέθεσε στον Γιάννη Τσιπουρίδη, ιστορικό στέλεχος του χώρου των ΑΠΕ στην Ελλάδα, τη διεύθυνση του κέντρου για 5 έτη.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου του πρυτανικού συμβουλίου του TUM, Dr. Robert Arunga (TUM Council Chair), της Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Μομπάσα TUM, Prof. Laila Abubakar, του αναπληρωτή αντιπρύτανη, Prof. Dr. Peter B. Gichangi, DVC (ARE) TUM, καθηγητών, φοιτητών και εργαζόμενων του πανεπιστημίου της Μομπάσα.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε επίσης ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος του REN21, o οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ερευνητική και ακαδημαϊκή προσπάθεια του πανεπιστημίου, αλλά και τον Γιάννη Τσιπουρίδη με τον οποίο συνδέεται με φιλία πολλών ετών.
Ζητήσαμε από τον Γιάννη Τσιπουρίδη να μιλήσει στο energypress γι’ αυτήν την εκδήλωση και το ιστορικό της ίδρυσης του Κέντρου:
«Η δημιουργία του Κέντρου Ερευνών είναι μια προσπάθεια του Πανεπιστημίου της Μομπάσα να ανοίξει τις πόρτες και τις δραστηριότητές του στην κοινωνία και να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, μέσα από τις εφαρμογές των ΑΠΕ, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος του αιώνα, της Κλιματικής Κρίσης.
Οι ΑΠΕ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση δεκάδων προβλημάτων που μαστίζουν όχι μόνο την Κένυα αλλά όλη την Υποσαχάρια Αφρική, ιδιαίτερα στο πλέγμα «καθαρή ενέργεια-πόσιμο νερό-υγιεινή- τροφή». Τα θέματα τα οποία μπορούν να λυθούν μέσα από τις εφαρμογές ΑΠΕ είναι πάρα πολλά και το Κέντρο στοχεύει ακριβώς σε αυτό.
Στην Υποσαχάρια Αφρική υπάρχουν σχεδόν 600 εκατ συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες ενέργειας και είναι προφανές ότι οι ΑΠΕ που είναι άφθονες στην Υποσαχάρια Αφρική προσφέρονται για αξιοποίηση.
Η παραγωγή καθαρής φθηνής ενέργειας (ήλιος, άνεμος, γεωθερμία – σημειωτέον ότι η Κένυα είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην αξιοποίηση της γεωθερμίας) και η διάθεση της σε αυτούς τους πληθυσμούς, που τώρα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε ενέργεια, μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα όπως εργασίας, υγιεινής, καθαρού νερού, διατροφής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, ασφάλειας.
Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική αφού διατρέχει οριζόντια όλους τους τομείς της ζωής μας οπότε είναι καθοριστική για κάθε κοινωνία. Ιδιαίτερα για μια κοινωνία η οποία στερείται παντελώς αυτών των υπηρεσιών που εμείς θεωρούμε δεδομένες.
Επιπλέον, είναι προφανές ότι η Υποσαχάρια Αφρική αυτή τη στιγμή υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το τραγικό είναι ότι έχει συμβάλει ελάχιστα έως καθόλου στη δημιουργία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αλλά, το ειρωνικό είναι ότι πλήττεται περισσότερο από τις χώρες του Βορείου ημισφαιρίου που είναι υπεύθυνες για την κλιματική κρίση.
Είναι αυτό που ονομάζουμε «climate injustice».
Το κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Μομπάσα στοχεύει να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα και για να πετύχει στο έργο του, ευελπιστεί σε συνεργασίες με πανεπιστήμια από την Ανατολική Αφρική, την υπόλοιπη Αφρική και από όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια με όλους όσους θα ενδιαφερόντουσαν να συνεργαστούν με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μομπάσα σε θέματα ΑΠΕ και Κλιματικής Αλλαγής και όλα όσα άπτονται αυτού του καθοριστικού για τη ζωή και την επιβίωση μας κρίσιμου πεδίου.»
Ποια αισθήματα κυριαρχούν με αυτή την εξέλιξη και την τοποθέτηση σου στο τιμόνι του κέντρου;
«Είμαι πανευτυχής, ενθουσιασμένος, πετάω στα σύννεφα. Είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου και δε θα φανταζόμουν ποτέ, πώς μετά από 42 χρόνια στις ΑΠΕ θα μου γινόταν τέτοια εξαιρετική τιμή με την ανάθεση της διεύθυνσης αυτού του Ερευνητικού Κέντρου στη Μομπάσα της Κένυα. Εύχομαι και ελπίζω μετά από τη λήξη της θητείας μου, σε 5 χρόνια, το έργο να είναι τέτοιο που να δικαιώσει αυτούς που έκαναν αυτή την επιλογή.
Όπως έκανα με τη ΔΕΗ, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την ΕΛΕΤΑΕΝ, θα δώσω όλο μου το είναι κι ελπίζω να είναι αρκετό.»
«Τί θα περίμενες από την πατρίδα σου;»
« Η πατρίδα μου, θα χαιρόμουν πάρα πολύ να έβλεπε ότι αυτή η προσπάθεια αντανακλά και στην ίδια. Ότι ένας Έλληνας στην Κένυα κάνει κάτι ενδιαφέρον. Σήμερα για παράδειγμα και με την παρουσία του κ. Ζερβού, στα εγκαίνια, όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα. Πιστέψτε με αυτό συμβαίνει σπάνια στην Υποσαχάρια Αφρική.
Θα περίμενα απλά και προφανή πράγματα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα η επίσημη Πολιτεία με τους φορείς της (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΞ, κτλ) να ενισχύσει την προσπάθεια χορηγώντας π.χ. την δημιουργία υποδομής στο Κέντρο. Θα μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να χορηγήσουν ανταποδοτική έρευνα και διδακτορικά στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου που εγκαινιάσαμε σήμερα.
Πιστεύω πως ότι γίνεται σε κάθε γωνιά της Γης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας αφορά όλους.
Σίγουρα πάντως, ελπίζω να έχω τις ευχές και την αγάπη τους.»
28 Ιουνίου 2021
energypress