Μία απλή εξήγηση του blockchain που μπορεί να καταλάβει και ένα μικρό παιδί
Όλα ξεκίνησαν από το bitcoin. Το νόμισμα δηλαδή που καλύπτει την ανάγκη για άμεσες αγορές και συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων χωρίς τη συμβολή κάποιας τράπεζας. Όταν όμως οι συναλλαγές γίνονται χωρίς κεντρική επιτήρηση από έναν ασφαλή και έμπιστο τραπεζικό όμιλο, ελλοχεύει ο κίνδυνος μη σωστής επιτήρησης. Για αυτό το λόγο, δηλαδή για την πιο ασφαλή και σωστή λειτουργία του bitcoin χρειάζεται μία κρυπτογράφηση, και έτσι δημιουργήθηκε το blockchain.
Ας προσπαθήσουμε όμως να το εξηγήσουμε με μια μεταφορά. Έστω ότι υπάρχει ένα κεντρικό πάρκινγκ με 200 θέσεις αυτοκινήτων. Η εταιρεία που το διαχειρίζεται είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αυτοκινήτων, έτσι ώστε οι οδηγοί που τα αφήνουν σε αυτό να μην νιώθουν φόβο, και οποιαδήποτε ζημιά (πχ κλοπή) να μπορεί να καλυφθεί. Παράλληλα, εφόσον μία μόνο εταιρεία διαχειρίζεται το πάρκινγκ, εκείνη είναι υπεύθυνη το ενοίκιο του τεράστιου χώρου, αλλά και τα λειτουργικά του έξοδα, το οποίο αποτελεί ένα σεβαστό ποσό που διαμοιράζεται τελικά στους πελάτες της- χρήστες του πάρκινγκ. Τι γίνεται όμως αν τα αυτοκίνητα στην περιοχή από 200 αυξηθούν σε 300, και το πάρκινγκ λόγω χώρου δεν μπορεί να καλύψει πλέον τη ζήτηση;
Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, ας υποθέσουμε ότι σε μία πόλη υπάρχουν 200 κατοικίες, που η καθεμία έχει από 2 θέσεις πάρκινγκ, αλλά μόνο ένα αυτοκίνητο, συνεπώς περισσεύει σε κάθε κατοικία μία θέση πάρκινγκ. Αν αυτοί αποφασίσουν να νοικιάζουν τις θέσεις πάρκινγκ, τότε όπως και στο παραπάνω σενάριο δίνεται η δυνατότητα σε 200 αυτοκίνητα να παρκάρουν κάπου, με τη διαφορά όμως ότι δεν παρκάρουν όλα σε ένα κεντρικό μέρος, αλλά αποκεντρωμένα.
Οι βασικές διαφορές από το πρώτο σενάριο είναι οι εξής: αρχικά η τιμή ενοικίασης της θέσης είναι μικρότερη, αφού οι άνθρωποι που τη διαθέτουν δεν την δημιούργησαν επιχειρηματικά για αυτό το σκοπό του κέρδους, αλλά τους περίσσευε. Από άποψη ασφάλειας, με ένα τρόπο τα αυτοκίνητα συνολικά είναι πιο ασφαλή, αφού αν κάποιος θέλει να τα κλέψει θα πρέπει να ξεκλειδώσει και τα 200 γκαράζ, ενώ στην προηγούμενη περίπτωση αρκούσε να ξεκλειδώσει την κεντρική πόρτα του μεγάλου γκαράζ για να έχει πρόσβαση στα 200 οχήματα.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο αυτοκινήτων που μπορούν να παρκάρουν σε αυτές τις θέσεις, αφού ανάλογα με το πόσοι νέοι άνθρωποι έρχονται να μείνουν στην πόλη δημιουργούνται νέες κατοικίες και άρα νέες θέσεις πάρκινγκ, δίνοντας πιο εύκολα τη δυνατότητα ανοίγματος του δικτύου. Και τέλος όσον αφορά στην ασφάλεια, γίνεται η υπόθεση ότι θα υπάρχουν γενικοί κανονισμοί ασφαλείας που θα ισχύουν και θα τηρούνται καθολικά.
Η παραπάνω απλοϊκή ανάλυση θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση του συστήματος blockchain. Ανάγοντας το παράδειγμά μας στην πραγματικότητα, το μεγάλο κεντρικό πάρκινγκ είναι ένα κεντρικό σύστημα όπως τα AWS, Google Cloud κτλ, τα αυτοκίνητα είναι τα δεδομένα και οι εφαρμογές, και το αποκεντρωμένο δίκτυο πάρκινγκ είναι το blockchain. Συγκεκριμένα το blockchain αποτελεί ένα από τα αποκεντρωμένα συστήματα, και όχι το σύνολο αυτών.
Το blockchain αποτελεί μια αλυσίδα από μπλοκ ή αλλιώς κύβους.
Πίσω στο παράδειγμά μας, αν υποθέσουμε ότι στο δεύτερο σενάριο κάθε αυτοκίνητο παρκάρει κάθε μέρα στην ίδια θέση πάρκινγκ, και όλες οι θέσεις είναι αριθμημένες με μία σειρά μεταξύ τους, τότε το κλειδί για να ανοίξεις πχ την θέση 50, είναι βασισμένο στο κλειδί που ανοίγει την προηγούμενη θέση, 49, το οποίο με τον ίδιο τρόπο συνδέεται με την προηγούμενη, καταλήγοντας σε μία αλυσίδα από το 1 μέχρι το 200, ή και ακόμα περισσότερο.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος διαρρήκτης καταφέρει να συνδυάσει όλα τα τεχνολογικά μέσα που χρειάζεται και να αποκτήσει πρόσβαση σε μία κλειδαριά από αυτές; Τότε όπως αναφερθήκαμε πριν στους κανόνες που ακολουθούν όλοι οι ιδιοκτήτες των γκαράζ, ένας από αυτούς είναι η διασφάλιση πως αν αλλάξει μία άλλη κλειδαριά, αυτόματα θα αλλάξει και η δική τους ώστε να μην υπάρχει η ίδια συσχέτιση που υπήρχε πριν.
Μέχρι εδώ είναι το πρώτο μέρος της σειράς ‘Beginner’s guide to blockchain’. Αν θέλετε να διαβάσετε και το επόμενο μπορείτε να μπείτε εδώ.
15 Αυγούστου 2018
Πηγή: Hackernoon
Περισσότερα: