Το ισχυρότερο στρώμα θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής σπάει για πρώτη φορά.

22 08 2018 | 16:14

Τα συνήθως καλυμμένα με πάγο νερά της Αρκτικής, άνοιξαν δύο φορές φέτος, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες περιγράφουν ως τρομακτικό.

Το παλαιότερο και παχύτερο στρώμα θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει αρχίσει να διασπάται, ανοίγοντας πρόσβαση στα συνήθως καλυμμένα με πάγο νερά, βόρεια της Γροιλανδίας, ακόμη και το καλοκαίρι.

Αυτό το φαινόμενο, το οποίο δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν, συνέβη φέτος και μάλιστα δύο φορές λόγω των θερμών ανέμων και του πρόσφατου καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο, που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή.

Ένας μετεωρολόγος περιέγραψε την απώλεια πάγου ως "τρομακτική".

Άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να αναγκάσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις θεωρίες τους σχετικά με το ποιο τμήμα της Αρκτικής θα αντέξει περισσότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η θάλασσα στη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας είναι κατά κανόνα τόσο παγωμένη, που μέχρι πρόσφατα την αποκαλούσαν ως "η τελευταία περιοχή πάγου", επειδή υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο βόρειο οχυρό αντίστασης ενάντια στις επιπτώσεις τήξης ενός θερμαινόμενου πλανήτη.

Ωστόσο, οι μη φυσιολογικές υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο καθώς και τον προηγούμενο μήνα, έκαναν την περιοχή ευάλωτη στους ανέμους, οι οποίοι μετακίνησαν τον πάγο πιο μακριά από την ακτή από οποιαδήποτε άλλη χρονιά από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές παρακολουθήσεις και καταγραφές τη δεκαετία του 1970.

1

«Σχεδόν όλος ο πάγος στα βόρεια της Γροιλανδίας είναι αρκετά κατακερματισμένος και διασπασμένος και συνεπώς πιο εύκολα μετακινούμενος», δήλωσε ο Ruth Mottram του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου (Danish Meteorological Institute).

Ο Walt Meier, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (US National Snow and Ice Data Center), δήλωσε: «Κανονικά ο πάγος εκεί δεν έχει πουθενά αλλού να πάει κι έτσι συσσωρεύεται. Κατά μέσο όρο, είναι πάνω από τέσσερα μέτρα πάχους και μπορεί ακόμη να συσσωρευτεί σε κάποιες άκρες σε πάχος 20 μέτρων ή περισσότερο. Αυτός ο παχύς συμπαγής πάγος γενικά δεν μετακινείται εύκολα.»

«Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε τον περασμένο χειμώνα (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) και τώρα πρόσφατα. Ο πάγος μετακινήθηκε από τις ακτές από τους ανέμους».

«Η εξασθένηση του πάχους του πάγου γίνεται πλέον και στο πιο ψυχρό μέρος της Αρκτικής, εκεί που υπάρχει το παχύτερο στρώμα πάγου. Κι αυτό είναι μια αρκετά δραματική ένδειξη του μετασχηματισμού του πάγου της Αρκτικής και του αρκτικού κλίματος

«Τρομακτικό», έγραψε ο Thomas Lavergne, επιστήμονας στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (Norwegian Meteorological Institute), «Δεν μπορώ να πω πόσο καιρό θα παραμείνει ανοιχτό αυτό το σημείο, αλλά ακόμα και αν κλείσει σε λίγες μέρες από τώρα, η ζημιά θα έχει γίνει: ο παλιός παχύς πάγος θα έχει απομακρυνθεί από την ακτή και θα λιώσει πιο εύκολα», πρόσθεσε.

2

Εκτός από τη μείωση της κάλυψης πάγου, η εισβολή των ωκεανών εγείρει ανησυχίες ανατροφοδοτήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Γη σε μια κατάσταση μόνιμου καύσωνα θερμοκηπίου (hothouse state).

Οι τρελές θερμοκρασίες της Αρκτικής ανησυχούν τους επιστήμονες του κλίματος από την αρχή του έτους. Κατά τη διάρκεια του ανήλιου χειμώνα, ένα κύμα καύσωνα έθεσε ανησυχίες ότι η πολική δίνη (polar vortex ) μπορεί να αποσταθεροποιείται.

Αυτό περιλαμβάνει και το ρεύμα του Κόλπου, το οποίο βρίσκεται στο πιο αδύναμο σημείο του για 1.600 χρόνια, λόγω της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας και της εισροής μεγάλων ποσοτήτων γλυκού νερού στους ωκεανούς καθώς και λόγω της θέρμανσης των ωκεανών.

Με χαμηλότερη κυκλοφορία νερού και αέρα, τα συστήματα καιρού τείνουν να παραμένουν στο ίδιο σημείο για μεγαλύτερο διάστημα.

Ένα τέτοιο σταθερό καυτό μέτωπο ευθύνεται για τις υψηλές θερμοκρασίας στη Λαπωνία, τις δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και σε μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας αλλά και αλλού στον Αρκτικό κύκλο.

 

21 Αυγούστου 2018

ΤΟΥ  Jonathan Watts

Πηγή The Guardian

Περισσότερα