Και στον καύσωνα η λύση είναι οι ανανεώσιμες!

20 08 2018 | 11:22

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντισταθμίζουν τις αδυναμίες των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας στη διάρκεια του καύσωνα.

Με τις θερμοκρασίες σε ύψη ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, χρειάστηκε η παρέμβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αντισταθμισθούν οι σοβαρές διακοπές λειτουργίας και περικοπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες, γράφει ο Colin Walsh.

Ο καλοκαιρινός καύσωνας της Ευρώπης είχε σημαντικό αντίκτυπο στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού οι πυρηνικές μονάδες και τα εργοστάσια άνθρακα είτε μείωσαν την παραγωγή τους είτε ακόμη και έκλεισαν προσωρινά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό: οι καύσωνες ανάγκασαν τους πυρηνικούς σταθμούς να κλείσουν ή να μειώσουν παραγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2003, το 2006 και το 2015.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson δήλωσε:

«Αυτό πρέπει να λειτουργήσει σαν μια κλήση αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης ενεργειακής πολιτικής. Η παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούνιο του 2018 ήταν κατά μέσο όρο 0,78ο C υψηλότερη από την κανονική. Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική ζέστη που αντιμετωπίσαμε αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι το νέο ευρωπαϊκό κανονικό τα επόμενα χρόνια. Όταν το ακούει κανείς αυτό και βλέπει και τα προβλήματα στην ηλεκτροπαραγωγή που συμβαίνουν σήμερα σε ολόκληρη την ήπειρο, τότε καταλαβαίνει ότι όλα δείχνουν προς μια κατεύθυνση: πρέπει να προσθέσουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο μείγμα ενέργειας. Τώρα."

Γιατί λοιπόν οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε διακοπές παραγωγής μεγάλης κλίμακας σε πυρηνικούς και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς;

Και τι μπορούν να κάνουν οι ανανεώσιμες πηγές για να γεμίσουν το κενό που δημιουργείται;

Οι θερμοηλεκτρικές μονάδες βασίζονται στο νερό για την ψύξη τους, για να λειτουργούν σωστά. Και όταν οι καύσωνες αυξάνουν τις θερμοκρασίες του νερού σε όλη την ήπειρο, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν νερό στην λειτουργία τους.

Οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα χρησιμοποιούν ατμό υψηλής θερμοκρασίας για να κινήσουν τους στροβίλους τους, μετατρέποντας τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά σε αυτή τη διαδικασία, η θερμοκρασία του ατμού πέφτει, γεγονός που την εμποδίζει να κινήσει αποτελεσματικά τον στρόβιλο περαιτέρω. Για να ξεπεραστεί αυτό, ο ατμός πρέπει πρώτα να συμπυκνωθεί σε νερό, επειδή τα υγρά απορροφούν θερμότητα καλύτερα από τα αέρια.

Και εδώ μπαίνει το φυσικό περιβάλλον.

Η συμπύκνωση του ατμού σε νερό επιτυγχάνεται με τη χρήση νερού ψύξης που προέρχεται από ποτάμια, λίμνες ή θάλασσες. Αυτό το νερό ψύξης στη συνέχεια απορρίπτεται στην πηγή προέλευσης του, σε θερμοκρασία που πρέπει να είναι ασφαλής για την άγρια ​​φύση. Ομοίως, όταν οι πυρηνικοί σταθμοί χρησιμοποιούν νερό από ποταμούς για να ψύχουν τους αντιδραστήρες τους, πρέπει να επιστρέψουν το νερό πίσω στα ποτάμια.

Εδώ είναι που η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω καύσωνα έχει αντίκτυπο:

Εάν οι ποταμοί από τους οποίους οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αντλούν το νερό ψύξης τους, θερμανθούν άνω των 28 ° C, δεν επιτρέπεται στους σταθμούς να εκκενώσουν το ζεστό νερό πίσω στο ποτάμι.

Αν γίνει αυτό θα ζεσταθεί περισσότερο το νερό του ποταμού και θα απειληθεί σοβαρά η άγρια ​​φύση.

Υπήρξαν περιπτώσεις στη Γερμανία όπου οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έλαβαν προσωρινές εξαιρέσεις για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα εργοστάσιά τους σε λειτουργία, αλλά αυτό είχε σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος, οδηγώντας σε τουλάχιστον μια μαζική θανάτωση ψαριών.

Για να αποφευχθούν τέτοιες περιβαλλοντικές καταστροφές σε ολόκληρη την Ευρώπη, φέτος το καλοκαίρι σημειώθηκαν σημαντικές περικοπές και προσωρινές διακοπές λειτουργίας:

  • Τα πυρηνικά εργοστάσια στη Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία μείωσαν την ποσότητα ενέργειας που παράγουν.
  • Η EDF έκλεισε προσωρινά τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες φέτος το καλοκαίρι: το Fessenheim στην ανατολική Γαλλία συν 3 άλλους κοντά στο Ρήνο και το Ρον.
  • Οι πυρηνικοί σταθμοί Grohnde και Brokdorf στη βόρεια Γερμανία χρειάστηκε να μειώσουν την παραγωγή τους.
  • Η EnBW αναγκάστηκε να κλείσει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Καρλσρούη λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού.
  • Τα εργοστάσια φυσικού αερίου της RWE στο Dormagen και στο Lingen μείωσαν προσωρινά την παραγωγή τους.
  • Η Vattenfall αναγκάστηκε επίσης προσωρινά να κλείσει τουλάχιστον έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ringhals για μερικές ημέρες λόγω υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών νερού ψύξης στη θάλασσα.


Γιατί χρειαζόμαστε μια ανανεώσιμη αναθεώρηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης;

Έτσι στον καύσωνα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανέλαβαν δράση.

Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ιδιαίτερα στα ανατολικά της Γερμανίας, αν και η υπερβολική ζέστη μειώνει ελαφρώς τις επιδόσεις των πάνελ.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στη Γερμανία δεν επηρεάζονται επί του παρόντος από το κύμα καύσωνα. Η Vattenfall και η Uniper διατήρησαν σε σταθερή παραγωγή τα 5 από τα 7GW εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος στη Γερμανία.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν όλο και σημαντικότερο ρόλο σε ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα, αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν τη παρατεταμένη αυξημένη θερμοκρασία επειδή διαθέτουν συστήματα κλιματισμού για να διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία στο περιβάλλον λειτουργίας τους.

Όσον αφορά την οικονομικότητα, η αιολική ενέργεια είναι ο σαφής ηγέτης στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Και χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες και τις καινοτομίες στην αγορά, η αιολική ενέργεια πρόκειται να γίνει φθηνότερη τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Dickson, όλα τα σημάδια δείχνουν την ανάγκη για μια σοβαρή επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο συνθέτουμε το ενεργειακό μας μείγμα.

«Για τους υπεύθυνους για τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής, η λύση είναι ηλίου φαεινότερη (no-brainer): οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνές, χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους που δεν εισάγονται - και δεν χρειάζεται να τiς απενεργοποιήσεις όταν έχει ζέστη. Και να μην αρχίσουμε να μιλάμε για περιβαλλοντικά οφέλη

 

17 Αυγούστου 2018

 

Του Colin Walsh

 

Για περισσότερα  RECHARGE