«Κλείδωσαν» οι όροι του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων για την Αστυπάλαια – Τον Ιούλιο με Αύγουστο ανοίγει η πλατφόρμα «e-astypalea.gov.gr»

Με στόχο την αντικατάσταση στην Αστυπάλαια περίπου 1.000 σε σύνολο 1.500 βενζινοκίνητων και ντηζελοκίνητων αυτοκίνητων με ηλεκτρικά οχήματα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιδότησης των κατοίκων και επιχειρήσεων του νησιού για την αγορά τους.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, ενώ το ΥΠΕΝ έχει μάλιστα προχωρήσει και στην ανάθεση του έργου της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των φυσικών και νομικών προσώπων. Η ηλεκτρονική πύλη «e-astypalea.gov.gr» αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργίας προς το τέλος του Ιουνίου και οι εκτιμήσεις θέλουν να ανοίγει επίσημα για ωφελούμενους του προγράμματος στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.   

Τα ΝΕΑ παρουσιάζουν συνοπτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να διεκδικήσουν τα ποσά ενίσχυσης για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, δίκυκλων, τρίκυκλων και ποδηλάτων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα «e-astypalea.gov.gr», η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία περί τα τέλη του Ιουνίου.

Οι βασικοί όροι της δράσης και τα ποσά επιδότησης σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

1.       Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται ενίσχυσης 40% και μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ όφελος 3.000 ευρώ μπορούν να έχουν και με την απόσυρση του συμβατικού αυτοκινήτου. Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν τη δυνατότητα επιδότησης 40% και μέχρι 15.000 ευρώ. Η απόσυρση ύψους 4.000 ευρώ είναι υποχρεωτική.

2.       Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται επιδότησης 20% και έως 1.000 ευρώ με προαιρετική απόσυρση 800 ευρώ.

3.       Για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.

4.       Για αγορά φορτιστή νοικοκυριά και ταξί επιδοτούνται με 500 ευρώ κι επιχειρήσεις με 400 ευρώ.

5.       ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων αλλά προσαυξημένα κατά 1.000 ευρώ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και κατά 500 ευρώ για απόκτηση δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων.

6.       Φυσικά πρόσωπα και ταξί δικαιούνται την υποβολή μίας αίτησης για ένα ηλεκτρικό όχημα, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα τριών αιτήσεων και απόκτησης έως 30 συνολικά ηλεκτρικών οχημάτων. Εξ αυτών έως 10 ποδήλατα και μέχρι 20 αυτοκίνητα/βαν.   

 

 

26 Mαϊου 2021

energypress