Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες στην Αρκτική – Σοκ στην επιστημονική κοινότητα!

Τρελά και παράξενα περιγράφουν οι επιστήμονες τα επίπεδα θερμοκρασίας στην Αρκτική. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου (24-25/3), η θερμοκρασία έφτασε τους 6 βαθμούς Κελσίου (43°F) στο βορειότερο μετεωρολογικό σταθμό του πλανήτη που βρίσκεται 440 μίλια από τον Βόρειο Πόλο. Υπό κανονικές συνθήκες μιλάμε για την πιο παγωμένη περίοδο του χρόνου στην περιοχή. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας, που προκλήθηκε από ένα «ζεστό κύμα αέρα» άφησε τους επιστήμονες έκπληκτους. Ταυτόχρονα στην περιοχή τα επίπεδα πάγου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο.

Χαρακτηριστικά έγραψε στο Tweet ο μετεωρολόγος Eric Holthaus«Είναι απλά σοκαριστικό. Δεν έχω λόγια».

Ο Αρκτικός χειμώνας διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο όταν και στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής κυριαρχεί απέραντο σκοτάδι. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται περίπου στους -15,5°C (4°F). Όμως μέχρι στιγμής για το 2018, στη μετεωρολογική τοποθεσία Cape Morris Jesup, στη βόρεια άκρη της Γροιλανδίας, παρατηρείται νέο ρεκόρ με την θερμοκρασία για 61 ώρες πάνω από 0°C.

Μάλιστα, σε κάποια φάση μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είχε περισσότερο κρύο από ότι στην Γροιλανδία όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Τα μέρη της Ευρώπης που είναι πιο κρύα από το Cape Morris Jesup, στη βόρεια Γροιλανδία

Ενώ στις επόμενες μέρες, αναμένεται σε ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου η θερμοκρασία να πέσει στους -15°C, όπως αναφέρει το Vice News. 

Βόρεια του Αρκτικού Πόλου, διανύουμε τον πιο ζεστό χειμώνα που έχει μετρηθεί ποτέ σύμφωνα με τον PeterGleick, μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Κατέληξε πως « η λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας κλιματική αλλαγή ξεκινάει να μεταλλάσσει ριζικά τον πλανήτη μας». Το κύμα πολικού ψύχους προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης.

Συνολικά το 2017 ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά για την Αρκτική με τα χαμηλότερα επίπεδα κάλυψης της θάλασσας από τους πάγους κατά την χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με το Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία.

Πηγή: (Vice News)