Καύσωνας και ξηρασία πλήττουν τον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη.
Η παρατεταμένη ξηρασία έχει προκαλέσει τα σοβαρότερα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της ΕΕ τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με την European Association of Fruit and Vegetable Processors (PROFEL).
«Με τον ζεστό και ξηρό καιρό στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου, τα λαχανικά εξακολουθούν να πλήττονται και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώθηκαν δραματικά. Σήμερα, η κατάσταση για τους καλλιεργητές και τους μεταποιητές λαχανικών είναι η πιο σοβαρή που έχουν βιώσει τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε η οργάνωση.
Σε επικοινωνία της με τη EURACTIV, η PROFEL τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τη ξηρασία είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι ο τομέας των κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών έχει επηρεαστεί περισσότερο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς οι απώλειες έχουν οδηγήσει σε μειωμένες παραδόσεις φρέσκων λαχανικών στα εργοστάσια επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει αυξημένο κόστος παραγωγής και λιγότερα μεταποιημένα προϊόντα.
Σύμφωνα με την PROFEL, το 2018 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
«Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, η πρώτη συγκομιδή των φασολιών επλήγη από έντονες καταιγίδες (πλημμύρες και χαλάζι). Για τα κρεμμύδια οι απώλειες ανέρχονται μεταξύ 15 και 50%, ενώ επηρεάζονται εξίσου τα κολοκυθάκια και το σπανάκι. Σε πολλές περιοχές η σπορά των καλλιεργειών (σπανάκι, φασόλια ή κουνουπίδι) καθίσταται αδύνατη λόγω της ξηρασίας», δήλωσε η PROFEL.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βοηθήσει τα πληγέντα κράτη μέλη, παρεκκλίνοντας από τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού και λαμβάνοντας εκ των προτέρων άμεσες αγροτικές ενισχύσεις.
«Όσο οι κυβερνήσεις και η ΕΕ αρνούνται να υποστηρίξουν βιώσιμες μεθόδους γεωργίας που δεν επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και είναι πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις της, αυτή η κρίση θα συνεχίζεται», σχολίασε η Greenpeace.
7 Αυγούστου 2018