Γιατί το τι τρώμε είναι κομβικής σημασίας για την κλιματική αλλαγή;
Γνωρίζατε ότι αυτό που βρίσκετε στο πιάτο σας παίζει σπουδαιότερο ρόλο και επιδρά στην κλιματική αλλαγή περισσότερο από όσο επιδρά το αυτοκίνητο που οδηγείτε; Όταν οι περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι σκέφτονται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ή την συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή, αναλογίζονται από που προέρχεται το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν ή τι αμάξι οδηγούν. Θα σκέφτονται τα καύσιμα και την απόσταση που διανύουν ανά μονάδα καυσίμου, τα φώτα LED και την μαζική μεταφορά – όχι όμως τόσο πολύ τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές ή τα μεταποιημένα γεύματα ή τα τρόφιμα που πετιούνται .
Λίγοι λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο που έχουν τα φαγητά που τρώνε παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα συστήματα διατροφής υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 1/4 περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Περισσότερο δηλαδή από το σύνολο του κλάδου μεταφορών, περισσότερο από όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες και περίπου το ίδιο όσον και από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.
Εν τω μεταξύ, η πιο άμεση απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής για την πλειοψηφία του πληθυσμού παγκοσμίως θα εμφανιστεί στο τραπέζι τους καθώς η ικανότητά μας να καλλιεργήσουμε κρίσιμες βασικές τροφές επηρεάζεται ήδη από την υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει γίνει ως σήμερα. Μεταξύ του 1980 και 2008, για παράδειγμα, οι αποδόσεις σιταριού μειώθηκαν κατά 5,5% και οι αποδόσεις καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,8% λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων ανά τον κόσμο. Νέοι άνθρωποι, ολοένα και περισσότερο, θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον υιοθετώντας διατροφικές συνήθειες χωρίς ζωικές πρωτεΐνες . Αναζητούν φυτικές πρωτεΐνες με γεύση όμοια του κρέατος, ενώ τα έντομα εξελίσσονται σε πολύ δημοφιλή εναλλακτική λύση.
Η αντίφαση όπου τόσο το φαγητό όσο και η αγροτική παραγωγή συμβάλουν από κοινού σε τεράστιο βαθμό στην κλιματική αλλαγή και την ίδια στιγμή επηρεάζονται εξαιρετικά από αυτήν, μας τονίζουν ότι τα συστήματα διατροφής μας, ως έχουν σήμερα, αντιμετωπίζουν καίριες προκλήσεις.
Πηγή: (The Guardian)