Με 1.2 δισεκατομμύρια πιστούς, η Καθολική εκκλησία μπορεί να ηγηθεί της κλιματικής δράσης.

05 08 2018 | 11:39

Μέσα στον Ιούλιο ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε στη Ρώμη πληθώρα επιστημόνων, οικονομολόγων, ακτιβιστών, διπλωματών, και αντιπροσώπων φορέων, σε μια σημαντική διάσκεψη. Στην διάσκεψη, ο Πάπας παρότρυνε τον κόσμο να προστατεύσει τα παγκόσμια οικοσυστήματα, συνδράμοντας τους φτωχούς και τους ευάλωτους, στέλνοντας ένα μήνυμα αφύπνισης στα 1,2 δισεκατομμύρια καθολικούς παγκοσμίως, αλλά και σε όλους τους άλλους, για τη συγκρότηση ενός παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα.

Με την ηθική ακεραιότητα του Πάπα Φραγκίσκου και την δυναμική κοινότητα των πιστών παγκοσμίως, η Καθολική Εκκλησία έχει την ευκαιρία να ηγηθεί του παγκόσμιου κινήματος αναχίτισης της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθούν τρία σημαντικά σημεία στα οποία το Βατικανό μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο και να υπογραμμίσει τη δική του ηγετική παρουσία στην κλιματική δράση.

  1. Πίεση για μεγαλύτερη φιλοδοξία

Για να περιοριστεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 °C, όπως περιγράφεται στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να υπάρξει σαφής αύξηση των δεσμεύσεων των χωρών που υπόγραψαν τη συμφωνία. Οι σημερινές δεσμεύσεις δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά πολύ περισσότερο. Επομένως χρειάζεται περισσότερη φιλοδοξία ώστε οι χώρες να υιοθετήσουν υψηλότερες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, ώστε να φτάσουμε στην αναγκαία τροχιά μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αυτή η ισχυρότερη δράση για το κλίμα θα απαιτήσει επίσης μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

«Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου απαιτεί ειλικρίνεια, θάρρος και υπευθυνότητα, κυρίως από εκείνες τις χώρες που είναι πιο ισχυρές και ρυπαίνουν περισσότερο», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος

  1. Ανακατεύθυνση των χρηματοοικονομικών ροών για την υποστήριξη μιας ανθεκτικής μετάβασης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια πλανητική καταστροφή εάν οι χρηματοοικονομικές ροές δεν ανακατευθυνθούν από δραστηριότητες υψηλής εκπομπής ρύπων, σε κλιματικές λύσεις. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου, ο Πάπας δήλωσε στους συνομιλητές του:

«δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διενεργούμε έρευνες υδρογονανθράκων και να εκμεταλλευόμαστε αποθέματα ορυκτών καυσίμων, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα κρατήσουμε στο έδαφος».

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να υποστηριχτεί και με έργα όπως για παράδειγμα από την Τράπεζα του Βατικανό, καθώς και το συνταξιοδοτικό  Καθολικό ταμείο, τα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Climate Action 100+ που πιέζει τις εταιρείες υψηλών εκπομπών να ακολουθήσουν μοντέλα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η εκκλησία της Αγγλίας έκανε μία πολύ ξεκάθαρη δήλωση, ότι θα αποεπενδύσει από όσες εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού μέχρι το 2023.

Το Βατικανό θα μπορούσε επίσης να δεσμευτεί για την χρηματοδότηση κάποιου Διεθνούς κλιματικού ταμείου για να βοηθήσει στην πράξη τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.  ( international climate funds 

  1. Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στις δραστηριότητές της

Ένα βήμα που θα έχει μεγάλη σημασία, είναι η διαχείριση του ανθρακικού αποτυπώματος της από την Καθολική Εκκλησία. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών που διαχειρίζεται, συμπεριλαμβανομένων περίπου 223.000 ενοριών, 140.000 σχολείων, 1.200 πανεπιστημίων και 1.000 μονάδων υγειονομικής περίθαλψης, και της σημαντικής έκταση γης, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 180 εκατομμύρια στρέμματα, οι ευκαιρίες για μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος είναι πολλές.

Η αποτελεσματική μέτρηση και άμβλυνση των εκπομπών και η επιβολή της ουδετερότητας του άνθρακα για τις μεγάλες, παγκοσμίως διάσπαρτες ιδιοκτησίες της Εκκλησίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα απαιτούσε τη δημιουργία συστήματος απογραφής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενός χάρτη πορείας για δράση, και στενής παρακολούθησης μέσω εργαλείων, υποβολής εκθέσεων και ανάλυσης για τη δράση για το κλίμα.

Αλλά δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από τώρα, για να γίνει πράξη το όραμα και η φιλοδοξία του Πάπα.

Ο Πάπας κάλεσε ομάδες πολιτών σε όλο τον κόσμο να ασκήσουν σοβαρή οικολογική δράση, με το σύνθημα «Η αδικία δεν είναι αόρατη». 

Ο χρόνος τελειώνει.

Η μόνη ελπίδα στηρίζεται στην δυναμική της πίεσης ομάδων πολιτών προς τους ηγέτες να προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα, τώρα.

 

26 Ιουλίου 2018

Των Kitty van der Heijden και Alberto Pallecchi

Πηγή: World Resources Institute

Περισσότερα: climate change