Πώς φαντάζεσαι ένα σπίτι από σκουπίδια; Σίγουρα όχι έτσι
Το πρόβλημα των αποβλήτων στον κόσμο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, όσο χρησιμοποιούμε και απορρίπτουμε πράγματα που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Ενώ η παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται γρήγορα, σίγουρα αδυνατεί να συμβαδίσει με τον σημερινό ρυθμό κατανάλωσης.
Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αρχίζει να αγκαλιάζει την ιδέα της κυκλικής οικονομίας, στην οποία τα αγαθά και τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται, επισκευάζονται ή ανακυκλώνονται αντί να απορρίπτονται.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, η εταιρεία σχεδιασμού Miniwiz βρίσκει αναπάντεχες νέες χρήσεις για τα απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πάνω από ένα εκατομμύριο πλαστικών μπουκαλιών για την κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου, καθώς και την κατασκευή γυαλιών ηλίου από ανακυκλωμένα CD.
Τώρα, η εταιρία με έδρα την Ταϊβάν συνεργάστηκε με την εταιρία Pentatonic για την δημιουργία του House of Trash, ενός εκθεσιακού σπιτιού στο Μιλάνο, όπου όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πάντα, από τις κούπες του καφέ μέχρι τα έπιπλα και τα έργα τέχνης, κατασκευάζονται από σκουπίδια. Περιλαμβάνει πολυθρόνες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και γυάλινα σκεύη που δημιουργήθηκαν από σπασμένες οθόνες smartphone.
«Πιστεύουμε ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν από τα σκουπίδια», δήλωσε ο ιδρυτής του Miniwiz Arthur Huang σε συνέντευξή του στο Project Breakthrough. «Τα απορρίμματα είναι μια άφθονη και εξαιρετικά πολύτιμη πηγή υψηλής ποιότητας πλαστικών, μετάλλων και ινών. Όλα τα καλά υλικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά», εξηγεί. «Και με την προσφορά να αυξάνεται κατά 70% κάθε χρόνο, η αποδοτικότητα των απορριμμάτων είναι ήδη εξαιρετικά βιώσιμη».
Μέσα στο "εργαστήριο απορριμμάτων" τους, η ομάδα Miniwiz συλλέγει και διασπά τα απορρίμματα για τη δημιουργία νέων προϊόντων.
Αν και τα οφέλη από τη χρήση απορριμμάτων ενδέχεται να μην είναι προφανή για όλους, το ενδιαφέρον για την κυκλική οικονομία αυξάνεται. Η Miniwiz, η οποία αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως τεχνολογικά πρωτοπόρος το 2015, έχει πελάτες παγκόσμιες μάρκες όπως Nike, Coca-Cola και Starwood.
Πολλές εταιρείες και οργανισμοί πειραματίζονται με την επιστροφή των απορριμμάτων στην οικονομία. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Ellen MacArthur συνεργάζονται στο Project MainStream, μια πρωτοβουλία που βοηθά στην ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών για την κυκλική οικονομία.
Η πλατφόρμα για την επιτάχυνση της κυκλικής οικονομίας (PACE), που εγκαινιάστηκε το 2017, βασίζεται σε αυτό το έργο, ενθαρρύνοντας τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επέκταση της κυκλικής οικονομίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πλατφόρμα χρηματοδοτεί νέες ιδέες και βοηθά στην αντιμετώπιση των πιθανών εμποδίων στο δρόμο προς την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.
Ο κόσμος παράγει μια εκπληκτική ποσότητα αποβλήτων - 2,12 δισ. τόνους ετησίως. Και η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, σημαίνει ότι όχι μόνο θα πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, αλλά και τη νοοτροπία μας συνολικά.
23 Ιουλίου 2018
Του Johnny Wood
Πηγή: World Economic Forum
Περισσότερα: