«Πράσινα» γραφεία στην Αθήνα ψάχνουν εταιρείες, επενδυτές – οι τάσεις και η τηλεργασία.

29 03 2021 | 08:46

Άνοιγμα σε βιοκλιματικά – πράσινα γραφεία φιλοδοξεί να κάνει η αγορά τα επόμενα χρόνια αλλάζοντας εκ βάθρων τη συγκεκριμένη αγορά με έμφαση πλέον σε κτιριακές εγκαταστάσεις με απαιτήσεις.

Οι ανάγκες πλέον της αγοράς γραφείων ξεφεύγει από την απλή γραμμή τηλεφώνου και ίντερνετ και ζητούνται πλέον γραφεία μεταξύ άλλων με χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος σε ψύξη και θέρμανση των χώρων. Αλλά και εξοπλισμό που προσθέτει ένα θετικό, πράσινο προφίλ στο χρήστη και δίνει επιπλέον δυνατότητες στους εργαζόμενους – όπως τα συστήματα ευεξίας.

Αυτά καταγράφει, μεταξύ άλλων, έκθεση του Ιταλικού Ομίλου Cerved Group, που σκιαγραφεί την αγορά ακινήτων, καταγράφοντας παράλληλα όσα έγιναν το 2020 αλλά και τις προοπτικές του 2021 στην ελληνική αγορά γραφείων ιδίως στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση αναφέρεται ότι πέρυσι έγιναν νέες μακροχρόνιες μισθώσεις σε πράσινα κτίρια από 70.000 εως 80.000 τ.μ.

Όσον αφορά τα νέα πράσινα πρότυπα λειτουργίας των κτιρίων παρατηρείται μειωμένη προσφορά χώρων με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των μισθωμάτων.

Για το 2021 η προσθήκη νέων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 90.000τ.μ.

Το 2020 η ζήτηση για παλαιότερης τεχνολογίας κτίρια γραφείων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι προς ενοικίαση γραφειακοί χώροι, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, να φτάσουν στο 8,6% επί του συνόλου των διαθέσιμων χώρων για επαγγελματική χρήση.

Στις περιοχές με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων, όπως ο άξονας γύρω από την Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίσθηκε στο 6,76%.

Αντίθετα σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής τους οι ελεύθεροι ,προς ενοικίαση, χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%.

Οι αποδόσεις γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας και στους βασικούς άξονες συγκέντρωσης γραφείων έχουν σταθεροποιητικές τάσεις και κινήθηκαν κατά κανόνα στο 7%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις καταγράφηκαν χαμηλότερες αποδόσεις.

Οι  Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας φαίνεται ότι σπεύδουν να καλύψουν το κενό στην αγορά «πράσινων» γραφείων, επενδύοντας σημαντικά κεφαλαία  και μερικές φορές είναι πρόθυμες να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν ακίνητα που μπορεί να ανακατασκευαστουν και να λάβουν τα χαρακτηριστικά ενός βιοκλιματικού κτιρίου.

Ποιες  εταιρείες επενδύουν σε πράσινα κτίρια

Το economix.gr καλύπτει συχνά τις συναλλαγές στα γραφειακά ακίνητα αλλά και τις νέες αναπτύξεις. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα ποιες συναλλαγές εντοπίζει η έκθεση της Cerved Group.

Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία TRASTOR αγόρασε το κτίριο, επί της οδού Μιχαλακοπούλου, όπου και στεγαζόταν ο Οργανισμός Λαμπράκη. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 17,1 εκ ευρώ που αντιστοιχεί σε 3024 ευρώ/τ.μ.

Ακόμη αγόρασε τετραώροφο κτίριο επί της οδού Αμαρουσίου- Χαλανδρίου συνολικής έκτασης 21412 τ.μ. Η τιμή αγοράς έφθασε τα 26,8 εκ ευρώ ήτοι προς 1252 ευρώ/τ.μ.

H εταιρεία PRODEA απέκτησε ακίνητο στο Χαλάνδρι επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και συνολικής έκτασης 7137 τ.μ. Από αυτά τα 6193 τ.μ είναι μοντέρνοι γραφειακοί χώροι που ανακαινίστηκαν το 2019.

Η PRODEA προχωρεί στην ανάπτυξη ενός ακόμη βιοκλιματικού κτιρίου την κατασκευή του οποίου ανέλαβε εταιρικό σχήμα όπου συμμετέχουν, κατά 65%,η εταιρεία DIMAND και κατά 35% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Η συνολική επένδυση θα ανέλθει  τα 50 εκ ευρώ.

Η PRODEA, αναφέρεται στην έκθεση, αναθεώρησε την στρατηγική της προκρίνοντας περισσότερες επενδύσεις σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους και μειώνοντας αντίστοιχα τις επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Ετσι προχωράει μαζί με την εταιρεία DIMAND, στην ανάπτυξη 24000 τμ γραφειακών χώρων επί της Λεωφόρου Συγγρού κοντά στο ξενοδοχείο Intercontinental. Χρήστης του κτιρίου θα είναι η ασφαλιστική εταιρεία Generali.

Ο συμβουλευτικός Ιταλικός Όμιλος, με βάση την έρευνα, διαπιστώνει ότι αρκετές εταιρείες θα συνεχίσουν το καθεστώς της τηλεργασίας και μετά την πανδημία  καθώς προκύπτει σημαντικό οικονομικό όφελος ,το οποίο μπορεί να φτάσει τα 30.000 ευρώ το χρόνο όταν είναι σε θέση να βάλει σε τηλεργασία 250 εργαζόμενους. Το όφελος προέρχεται από την μίσθωση γραφείων με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.

 

 

26 Μαρτίου 2021

Euractiv