Πως αντιμετωπίζεται το παγκόσμιο κύμα καύσωνα από το Πεκίνο μέχρι τη Αθήνα.

06 08 2018 | 11:01

Κολύμπι στον Νείλο, φορώντας βρεγμένες πετσέτες, απορροφώντας τη ζέστη με σάκους ρυζιού - άνθρωποι από οκτώ χώρες σε όλο τον κόσμο μας λένε πώς αντιμετωπίζουν - ή δεν αντιμετωπίζουν - την ακραία ζέστη.

Οι άνθρωποι από άκρη σε άκρη αυτού του πλανήτη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έντονη και παρατεταμένη ζέστη. Όπως πάντα, οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία - οι άστεγοι, οι ηλικιωμένοι, και οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο.

Το αφιέρωμα του Guardian περιέχει μαρτυρίες ανθρώπων από διάφορες πόλεις του κόσμου, καταγράφωντας πώς επηρεάζονται από την έντονη ζέστη.

Mahmoud Mohamed, 21 ετών, φοιτητής, Κάιρο, 40°C: «Ζω σε ένα σπίτι στο νησί Waraq, στο Νείλο. Όταν ήμασταν παιδιά, συνηθίζαμε να κολυμπάμε στον Νείλο και κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο για να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Θυμάμαι επίσης τη γιαγιά μου να βάζει τα κλινοσκεπάσματα στο ψυγείο, και να μας ανακουφίζει με επιθέματα κρύου νερού. Η μητέρα μου έκανε ένα τέχνασμα από την Αίγυπτο: χρησιμοποιούσε σάκους ρυζιού για να απορροφήσουν τη θερμότητα. Αυτό που κάνω εγώ είναι να προσπαθώ να είμαι όλη μέρα σε χώρους που κλιματίζονται και να επιστρέφω σπίτι αργά το βράδυ».

Naoko Kawaguchi, 38 ετών, διοικητικός υπάλληλος, Τόκυο, 31°C: « Η θερμότητα που ανακλάται από το έδαφος είναι πολύ πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιώ μια ομπρέλα η οποία όμως δεν με προστατεύει από τη θερμότητα που έρχεται από το έδαφος. Προσπαθώ να περπατώ στη σκιά και επίσης να πίνω πολύ νερό, και στη συνέχεια να χρησιμοποιώ το κλιματιστικό στο σπίτι μου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα Σαββατοκύριακα προσπαθώ να μην βγαίνω όταν ο ήλιος είναι ψηλά. Μερικές φορές προσπαθώ να δραπετεύσω από το Τόκιο σε πιο δροσερές περιοχές, αλλά ακόμη και εκεί φέτος έχει πολλή ζέστη. Όταν ήμουν παιδί συνήθιζα να κοιμάμαι με το παράθυρο ανοιχτό, αλλά αυτό δεν γίνεται πλέον».

1
Naoko Kawaguchi in Tokyo. Photograph: Naoko Kawaguchi/Supplied

Elmer Fecteau, 66 ετών, ζει σε άσυλο αστέγων, Μόντρεαλ, 25°C: «Υπήρξαν μέρες που δεν μπορούσα πραγματικά να βγω έξω για πολύ ώρα. Πάντα το Μόντρεαλ είναι ζεστό για μερικές εβδομάδες, αλλά τώρα το αισθάνομαι πολύ περισσότερο. Η κατάσταση του νερού δεν είναι τόσο δύσκολη. Η αποστολή μας δίνει σπρέι με ηλεκτρολύτες ... έτσι ώστε να αναπληρώνουμε τα άλατα και ό, τι χρειάζεται το σώμα. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα σιντριβάνια στα πάρκα. Αυτό που κάνω εγώ είναι να ψάχνω για κλιματιζόμενους χώρους που να μπορώ να καθίσω και να χαλαρώσω από τη ζέστη και την αστική ρύπανση. Καλή επιλογή αποτελούν τα εμπορικά κέντρα».

2
Elmer Fecteau lives at a homeless shelter in Montreal. Photograph: Jillian Kestler-D’Amours​ for Guardian Cities

Damir Yadgarov, 80 ετών, αγρότης, Μπουχάρα, 35°C: « Η ευημερία ολόκληρης της περιοχής εξαρτάται από την ποιότητα του βαμβακιού που παράγουμε. Λόγω του εξαιρετικά ξηρού κλίματος, πρέπει να διατηρήσουμε το έδαφος όσο το δυνατόν πιο υγρό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να έχουμε μια καλή καλλιέργεια το φθινόπωρο. Αυτό γίνεται πολύ περίπλοκο, επειδή το διαθέσιμο νερό εξατμίζεται ταχύτερα καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Πολλοί ντόπιοι αγρότες εργάζονται, μόνο και μόνο στην προσπάθεια να κρατήσουν τα χωράφια τους ποτισμένα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτό το ζήτημα τώρα. Η ζωή θα είναι πραγματικά σκληρή εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται».

Θανάσης Ξαξίρης, 45 ετών, αγρότης και έμπορος, Αθήνα, 31°C: «Κάνω δύο δουλειές όπως όλοι όσοι πωλούν προϊόντα στις λαϊκές αγορές. Δύο μέρες τη βδομάδα καλλιεργώ φρούτα και λαχανικά στο Μαραθώνα που μένω, και τις υπόλοιπες πέντε τα πουλάω σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Οι συνθήκες εργασίες είναι πάντα χειρότερες κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Εδώ στην αγορά, η εργασία το απόγευμα είναι ανεκτή επειδή έχουμε τις ομπρέλες. Στα  χωράφια όμως είναι πολύ πιο δύσκολη: δεν υπάρχει σκιά και είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στον ήλιο. Αυτό που κάνουμε είναι να ξεκινάμε τις εργασίες από τις 6 το πρωί, με το πρώτο φως που δεν υπάρχει τόση ζέστη, και να σταματάμε στο διάστημα 11-4».

3
Thanassis Ksaksiris, says his work can become unbearable in the summer. Photograph: Clea Skopeliti for Guardian Cities

Logan Wang, 27 ετών, επαγγελματίας, Πεκίνο, 35°C: «Η πόλη μας ήταν πάντα ζεστή, αλλά ο καύσωνας του φετινού καλοκαιριού είναι πρωτόγνωρος, και μόνη λύση αποτελεί η χρήση κλιματιστικού. Πλέον οι άνθρωποι καταφεύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα βουνά, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Το πρόβλημα στην πόλη δυσχεραίνεται και από τις επιφάνειες σκυροδέματος που απορροφούν τη θερμότητα, σε αντίθεση με τη φύση που έχει τον τρόπο να ρυθμίζει τις ανισορροπίες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για την ανοικοδόμηση του οικοσυστήματος, για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία».

4
Logan Wang: “It reminds me of horrid films such as 2012 and The Day After Tomorrow.” Photograph: (uncredited)

Hamda Al-Marzouq, 27 ετών, υπεύθυνος προσφυγικού camp, Ιορδανία, 37°C: «Βρισκόμαστε σε μία έρημο και υποφέρουμε από τη σκόνη και τη ζέστη που μέσα στα τροχόσπιτα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συνηθίζουμε να ξυπνάμε νωρίς το πρωί και να ρίχνουμε νερό στο πάτωμα για να δροσιστεί ο χώρος, αλλά και πάνω μας. Συχνά βάζουμε στα κεφάλια μας βρεγμένες πετσέτες. Όταν χτυπήσει κάποια ξαφνική ανεμοθύελλα, κλείνουμε γρήγορα τα παράθυρα και προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση με τις βρεγμένες πετσέτες. Πολλοί έχουν πρόβλημα άσθματος, μαζί και ο γιος μου. Στο camp υπάρχει περιορισμένη ηλεκτρική ενέργεια, και είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε τους ανεμιστήρες όταν χτυπούν οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας. Ευτυχώς πλέον έχουμε αποκτήσει δίκτυο ύδρευσης, και δεν περιμένουμε άλλο σε ουρές για να πάρουμε το μερίδιο νερού που δικαιούμαστε, το οποίο είχε μεταφερθεί σε δοχεία από μακριά».

5
The Za’atari refugee camp in Jordan, home to 80,000 Syrian refugees. Photograph: Supplied: HRAFF

Odar Nemsadze, 34 ετών, Τιφλίδα, 33°C: «Αυτό το καλοκαίρι ήταν ακραίο, περάσαμε τους 40°C τον Ιούλιο, ο οποίος είχε κατά μέσο όρο 30°C ιστορικά. Για πρώτη φορά εγκατέστησα κλιματιστικό στο σπίτι μου, αφού η γυναίκα μου είναι έγκυος και δεν μπορούσαμε να αντέξουμε την αφόρητη ζέστη. Οι άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα εγκαταλείπουν την Τιφλίδα τον Αύγουστο, και όσοι μένουν, κάθονται στα σπίτια τους. Η πόλη φαίνεται άδεια τη μέρα. Έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία 5 χρόνια, κάθε καλοκαίρι είναι και πιο θερμό από το προηγούμενο, και δυστυχώς φαίνεται το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να είναι χαμηλής προτεραιότητας».

6
Tbilisi in Georgia saw temperatures above 40C in July. Photograph: Alamy Stock Photo

 

28 Ιουλίου 2018

Των Elle Hunt, Ruth Michaelson, Daniel Hurst, Oliver Holmes, Adham Youssed, Jillian Kestler-D’Amours, Sevil Khikmatova, Clea Skopeliti and Guardian Cities readers

Πηγή: Guardian

Περισσότερα:  Cities   Georgia   Asia    Egypt   Cairo   Tbilisi