Κύπριοι ανέπτυξαν τεχνολογία που μετατρέπει τα ούρα σε ηλεκτρική ενέργεια στην Κένυα.

01 08 2018 | 10:14

Ο Δρ Ιωάννης Ιερόπουλος, ο σύγχρονος Νίκολα Τέσλα, ειδικός στην παραγωγή ενέργειας από αντισυμβατικές πηγές, φαίνεται ότι μαζί με την ομάδα του κατάφεραν μέσω της τεχνολογίας να μετατρέψουν τα ούρα σε ηλεκτρική ενέργεια!

Τον γύρο των Βρετανικών ΜΜΕ έκανε η είδηση πως τεχνολογία που μετατρέπει τα ούρα σε ηλεκτρική ενέργεια εισήχθη στο Ναϊρόμπι της Κένυας, πριν από ένα μήνα, μετά την επιτυχή δοκιμή της σε σχολείο, στο Kisoro της Ουγκάντα.

Το σύστημα PEE POWER® αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol). Ο Κύπριος Καθηγητής Ιωάννης Ιερόπουλος, ο επιστήμονας που ανέπτυξε την τεχνολογία αυτή, επέστρεψε πρόσφατα από επίσκεψη του στο σχολείο στην Ουγκάντα, όπου μαζί με την ομάδα του, έλεγξαν την αξιοπιστία του συστήματος. Το έργο εισήχθη στο σχολείο κοριτσιών Seseme και έλαβε θετικά σχόλια από τους μαθητές και το προσωπικό.

«Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Και τα συναισθήματα ήταν πολύ δυνατά. Συναντηθήκαμε με τον Διευθυντή και το Ακαδημαϊκό Προσωπικό, ακούσαμε την άποψη και τα σχόλια τους και πρέπει να πω ότι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Οι ίδιοι οι μαθητές είναι πολύ ευχαριστημένοι. Είχαμε επίσης συνάντηση με τον τοπικό Επίσκοπο από την Αγγλικανική Εκκλησία, η οποία διευθύνει το σχολείο μαζί με ένα παιδικό νοσοκομείο/ορφανοτροφείο, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού τους έργου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δρ Ιερόπουλος.

Το έργο εισήχθη στο σχολείο πριν από ένα χρόνο και τα οφέλη είναι τεράστια. Η ομάδα του Δρ. Ιερόπουλου εγκατέστησε τουαλέτες που φωτίζονται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τα ούρα. Τα μικροκυψέλαια (MFC) εγκαταστάθηκαν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο και τα ανθρώπινα ούρα τροφοδοτούν τα κύτταρα για να παράγουν ενέργεια.

Αυτή η ισχύς επαρκεί για να φωτίσει το εξωτερικό του κτιρίου και τη διαδρομή που οδηγεί
στις τουαλέτες. Κάθε καμπίνα τουαλέτας διαθέτει τώρα αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούνται όταν χρειάζεται.

Ο Δρ Ιερόπουλος σε δηλώσεις του στο CNA είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με μια ομάδα κοινωνιολόγων του Διεθνούς Δικτύου Ασφάλειας των Υδάτων που είχαν ετοιμάσει ερωτηματολόγια που θα τους βοηθήσουν να συλλέξουν συγκεκριμένες πληροφορίες από
τους μαθητές σχετικά με το έργο και πώς τους βοήθησαν σε κάθε ημέρα ζωής στο σχολείο-οικογενειών.

«Όταν μίλησα με την διευθύντρια του σχολείου, μου είπε ότι οι μαθητές αισθάνονται ασφαλείς, γιατί τώρα δεν υπάρχουν άνδρες που κρύβονται στις τουαλέτες προσπαθώντας να τους επιτεθούν. Επιπλέον, τα κορίτσια είναι σε θέση να εντοπίζουν με σαφήνεια φίδια και αράχνες, μέσα και γύρω από τους θαλάμους», τόνισε.

«Μέσα στα πλαίσια του ερευνητικού μας προγράμματος, πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερα συστήματα Pee Power® για δοκιμές σε άλλες χώρες και σε άλλα περιβάλλοντα. Μόλις πριν από ένα μήνα κατασκευάσαμε ένα σύστημα σε ένα γυμνάσιο στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Προς το παρόν υπάρχουν τρία μέλη της ερευνητικής μας ομάδας για τη συντήρηση και επίβλεψη των συστημάτων. Μαζί τους βρίσκονται μέλη της ομάδας Τύπου του UWE, οι οποίοι θα καταγράψουν αυτή την εργασία. Μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες θα δημιουργηθούν πέντε ακόμη κατασκευές», δήλωσε ο Δρ
Ιερόπουλος στο CNA.

Να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία PEE POWER® MFC και οι δοκιμές πεδίου αναπτύσσονται μέσω του έργου του Ομίλου Bill Melinda Gates, που χρηματοδοτήθηκε από το Bristol BioEnergy Center (BBiC) στο εργαστήριο Bristol Robotics, με έδρα το Πανεπιστήμιο στο Μπρίστολ, UWE Bristol.

– – – – – – – – – – –


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιερόπουλο, ξεκίνησαν τις δοκιμασίες και τα πειράματα τους πριν από κάποια χρόνια. Μάλιστα για τις ανάγκες της έρευνας τους εγκατέστησαν τη λεκάνη-γεννήτρια στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους και συγκεκριμένα δίπλα στο μπαρ της φοιτητικής ένωσης.

Κάθε λεκάνη-γεννήτρια αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 830 ευρώ για την κατασκευή και την εγκατάστασή της, πολύ μικρό ποσό βέβαια αν σκεφτεί κανείς πως στη συνέχεια θα μπορεί να παρέχει μια διαρκή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίας των ούρων απελευθερώνουν ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού, η οποία με τη σειρά της αποθηκεύεται σε έναν πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου.

Μέχρι σήμερα οι γνωστότερες και κυριότερες εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι ο ήλιος (ηλιακή ενέργεια), ο αέρας (αιολική ενέργεια) , η ορμή του νερού (υδραυλική κινητική ενέργεια), οι κυψέλες καυσίμου, η γεωθερμική ενέργεια και η ενέργεια βιομάζας. Όπως έχει ήδη αποδειχθεί, η χρήση των ορυκτών καυσίμων (γαιάνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι αθώα αφού προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στον πλανήτη ολόκληρο, προβλήματα που δεν είναι άσχετα με τις κλιματικές συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση έχει αναγκάσει την ανθρωπότητα να στραφεί σε άλλες εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις.

 

31 Ιουλίου 2018

Της Γιώτας Δημητρίου

Πηγή: 24h.com.cy