Το κίνημα ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια: Τι είναι και τι ρόλο παίζει;

01 08 2018 | 08:09

Εάν έχετε δώσει προσοχή, τότε ίσως έχετε παρατηρήσει ένα αυξανόμενο περιβαλλοντικό κίνημα που έχει επικεντρωθεί στο να εξαλείψει τα πλαστικά καλαμάκια. Εταιρείες όπως η Starbucks και η Marriott το κάνουν, πόλεις όπως το Σιάτλ και το Όκλαντ το κάνουν, ακόμα και η Αγγλία ανακοίνωσε την απαγόρευση για το επόμενο έτος. Αλλά γιατί όλο το μίσος σε πλαστικά καλαμάκια, και πόση διαφορά θα κάνει πραγματικά η εξάλειψη τους;

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή πλαστικών έχει αυξηθεί δραματικά, με πάνω από τα μισά πλαστικά να έχουν παραχθεί από το 2000 και μετά. Οι εκτιμήσεις της παγκόσμιας πλαστικής παραγωγής κυμαίνονται από 335 έως 400 εκατομμύρια τόνους ετησίως και από αυτό, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Αυτά τα πλαστικά δεν εξαφανίζονται - απλά διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια και συχνά απορροφούνται από τα ψάρια ή ακόμη και από ανθρώπους.

Μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές του πλαστικού μίας χρήσης, αποτελούν τα πλαστικά καλαμάκια. Μόνο στην Αμερική χρησιμοποιούνται καθημερινά 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 125 σχολικά λεωφορεία.

Γι’αυτό το λόγο έχει αρχίσει να απαγορεύεται ευρέως η χρήση τους, και να προτείνονται εναλλακτικές:

  • Μπορείτε να έχετε μαζί σας το δικό σας επαναχρησιμοποιήσιμο μεταλλικό καλαμάκι, κάτι το οποίο όμως μοιάζει φαινομενικά απίθανο, καθώς λίγοι άνθρωποι θα ήταν διατεθειμένοι να το κάνουν.
  • Αρκετές εταιρείες δοκιμάζουν βρώσιμα καλαμάκια. Τα βρώσιμα καλαμάκια θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για κοκτέιλ σε μπαρ, αλλά είναι δύσκολο να τα δούμε να αντικαθιστούν πραγματικά τα πλαστικά καλαμάκια.
  • Υπάρχουν και άλλα αποδομήσιμα καλαμάκια στην αγορά. Δεν είναι σαφές πόσο οικονομικά βιώσιμες είναι αυτές οι επιλογές, αλλά θα μπορούσαν τελικά να κάνουν μεγάλη διαφορά.
  • πιο πιθανή εναλλακτική λύση, η οποία υπάρχει ήδη σε μεγάλο αριθμό αγγλικών μπαρ, είναι τα χάρτινα καλαμάκια. Τα χάρτινα καλαμάκια μίας χρήσης εξακολουθούν να είναι απόβλητα, αλλά είναι ένα είδος αποβλήτων που είναι βιοαποδομήσιμο.

Τέλος, η πιο κατάλληλη εναλλακτική λύση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι να μη χρησιμοποιεί κανείς καθόλου καλαμάκι. Ας είμαστε ειλικρινείς, μπορείτε να πιείτε ένα αναψυκτικό εξίσου καλά και με λιγότερο θόρυβο χωρίς καλαμάκι, οπότε γιατί να το χρησιμοποιήσετε;

Υπάρχουν όμως και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια εξολοκλήρου απαγόρευση των πλαστικών καλαμακιών δεν αποτελεί θετικό βήμα, δεδομένης της ύπαρξης ατόμων με σωματικές αναπηρίες, για τα οποία το καλαμάκι είναι απαραίτητο, αφού τα μεταλλικά καλαμάκια μεταβάλλουν τη θερμοκρασίας τους ανάλογα με τη θερμοκρασία του υγρού με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνα.

Έστω τελικά ότι βρίσκεται ένας βιώσιμος τρόπος να απαλλαχθούμε από τα πλαστικά καλαμάκια, χωρίς να έρχεται κανείς σε δύσκολη θέση. Τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης του πλανήτη;

Δύο Αυστραλοί επιστήμονες υπολόγισαν, ότι στις ακτές της Αμερικής βρίσκονται περίπου 7,5 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, οι υπολογισμοί φτάνουν μέχρι τα 8,3 δις πλαστικά καλαμάκια, ανάγοντας το στόχο απαγόρευσης της μελλοντικής τους χρήσης σε πάρα πολύ σημαντικό.

Σύμφωνα με τον ωκεανογράφο Kara Lavendar Law, ο οποίος συνυπέγραψε μια επιστημονική μελέτη του 2015 για την απαγόρευση των πλαστικών: «Οι απαγορεύσεις μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο, αλλά όχι και να λύσουν το πρόβλημα».

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις δυνατότητες της κίνησης με τα καλαμάκια στο συνολικότερο πρόβλημα των πλαστικών, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι μπορεί και πρέπει να αλλάξει συνειδήσεις και νοοτροπία.

 

20 Ιουλίου 2018

Του Mihai Andrei

Πηγή: ZME science