Η βολική κλιματική αλλαγή και η άβολη πραγματικότητα.
Ότι θα έφτανε η στιγμή που θα αντιδρούσα τόσο έντονα, ακούγοντας κάποιον, και μάλιστα πολιτικό, να επικαλείται την κλιματική αλλαγή, δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ. Με τον υπουργό Προστασίας (??) του Πολίτη έγινε και αυτό, για πρώτη φορά και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία.
Ας ξεκινήσω με μερικά βασικά πράγματα.
Ας δούμε τι ΔΕΝ κάνει η κλιματική αλλαγή:
Η κλιματική αλλαγή δεν βάζει φωτιές ούτε προκαλεί πλημμύρες.
Η κλιματική αλλαγή δεν έβαλε τη πυρκαγιά που αφάνισε το Μάτι και τους συμπολίτες μας, ούτε και την πλημμύρα που κατάπιε την Μάντρα και τους συμπολίτες μας.
Η κλιματική αλλαγή** που βιώνουμε σήμερα είναι η μεταβολή των χαρακτηριστικών του κλίματος, τα οποία λαμβάνουν τιμές που είναι πιο ακραίες από τις κανονικές, από τις μέσες τιμές, που ίσχυαν πριν αρχίσει η αλλαγή του κλίματος.
Αυτό φυσικά έχει μια σειρά από επιπτώσεις που δεν θα τις αναλύσουμε τώρα.
Όσον όμως, αφορά τον καιρό σημαίνει, πως θα έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες, πιο έντονες βροχοπτώσεις, πιο δυνατούς άνεμους, πιο ισχυρούς τυφώνες.[i] [ii]
Επομένως, να τι κάνει η κλιματική αλλαγή: επιδεινώνει τις συνθήκες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, που κάνουν πιο πιθανές να συμβούν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. [iii]
Από εκεί και πέρα, όμως, μπαίνει στην εξίσωση η «ασύμμετρη» παράμετρος που ονομάζεται άνθρωπος. Το πόσο καταστροφικά θα είναι τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή εξαρτάται κυρίως :
(1) από τις υποδομές που έχουμε κατασκευάσει ή αδιαφορήσει να κατασκευάσουμε/προσαρμόσουμε
(2) από τις προληπτικές ενέργειες και μέτρα που έχουμε πάρει ή αμελήσαμε να πάρουμε, πριν συμβούν τα ακραία φαινόμενα
(3) από την ετοιμότητα και το επίπεδο οργάνωσης για επέμβαση και διάσωση που έχουμε όταν πια συμβούν οι καταστροφές [iv]
Αυτά τα τρία είναι που κάνουν τη διαφορά και φυσικά δεν είναι ίδια σε κάθε χώρα. Στην έρημη την ψωροκώσταινα νομίζω ότι δεν θα παίρναμε καθόλου καλή βαθμολογία σε αυτά. Σίγουρα, όμως θα παίρναμε άριστα στις δικαιολογίες και στην αποποίηση ευθυνών.
Η πιο καινούργια βολική δικαιολογία είναι η Κλιματική αλλαγή.
Κάτι σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να νίψομε τα ανομήματα μας.
Μόνο που Κλιματική αλλαγή αλα κάρτ, δεν υπάρχει.
Ή την αποδέχεσαι πλήρως και προσαρμόζεις ΟΛΕΣ τις πολιτικές σου ή σιωπάς.
Επειδή λοιπόν φοβάμαι πως μπορεί να υπάρχουν αρκετοί στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο, που να μην διαφωνούν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι φούμαρα και ότι πρόκειται για κινέζικο κόλπο, πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση αποδέχεται πραγματικά ότι συμβαίνει η κλιματική αλλαγή.
Κι αν το πιστεύουν πραγματικά, αυτό πρέπει να φανεί από την αλλαγή της πολιτικής στάσης τους, απέναντι στα λίγα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας για την καταπολέμηση της κλιµατικής αλλαγής, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει η κυβέρνηση να προστρέξει αρωγός και υπερασπιστής των ΑΠΕ στην ανάπτυξη τους σε όλη την επικράτεια. Να υιοθετήσει στην πράξη πολιτικές που θα θέτουν τέλος στην χρήση των ορυκτών καυσίμων και να στραφούμε ως χώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που στην ενέργεια είναι η μόνη λύση από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει, γιατί έχουν την μικρότερη δυνατή επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον κατά την εγκατάσταση και λειτουργία τους. Η αναφορά του κ. Φάμελου ότι η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη σε όλες τις τομεακές πολιτικές, με βρίσκει σύμφωνο, αλλά να το δούμε να εφαρμόζεται και πως στην πράξη.[v]
Αλλιώς η επίκληση της κλιματικής αλλαγής, είναι κενή περιεχομένου, όπως και τόσες άλλες, άλλωστε και δεν είναι παρά μια προσωρινή βολική δικαιολογία.
Η άβολη πραγματικότητα περιγράφεται καθημερινά ως πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας.
Δεν περνάει μέρα που να μην υπάρχει και μια είδηση που να αφορά τις καταστροφικές συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.
Από τις θανατηφόρες πλημμύρες και τον έντονο καύσωνα στην Ιαπωνία, τις πυρκαγιές στον Αρκτικό κύκλο στη Σουηδία, τον καύσωνα στη Βόρεια Ευρώπη, τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη βόρεια Καλιφόρνια, την εκατόμβη στο Μάτι…
Και αυτή η άβολη σημερινή πραγματικότητα θα μείνει μαζί μας για πολλά χρόνια και θα την μνημονεύουμε ξανά και ξανά.
Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια μελλοντική απειλή
Είναι το παρόν που βιώνουμε και το οποίο μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει, αν δεν πάρουμε άμεσα τα μέτρα που υπαγορεύει η επιστήμη.
Γι αυτό δεν πρέπει να μείνει στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίσει αν δέχεται ή όχι τη επιστημονική αλήθεια.
Πρέπει οι πολίτες-ψηφοφόροι, όπως λέει σήμερα και στο κύριο άρθρο στον Guardian/Observer, να κάνουμε τους πολιτικούς να νοιώσουν την πίεση μας, την καυτή ανάσα μας στο σβέρκο τους, αν μου επιτρέπετε να γίνω λίγο μελοδραματικός. [vi]
Όσο κι αν είμαστε θυμωμένοι με την κάκιστη διαχείριση της τραγωδίας, από τη σημερινή κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φταίνε όλες οι κυβερνήσεις για το πως φτάσαμε ως εδώ και επομένως κάπου φταίμε και όλοι εμείς με την στήριξη, ανοχή ή αδιαφορία που δείξαμε σε όσα συνέβαιναν.
Ας πάψουμε να έχουμε μνήμη χρυσόψαρου κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και κυρίως να πράττουμε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως είπε ένας αγαπημένος φίλος:
«Φτιάξαμε σπίτια για να προστατευτούμε από τα στοιχεία της Φύσης.
Η ελληνική (και όχι μόνο) διαχρονική ανοργανωσιά (και άγνοια) και κακοδιαχείριση «εξαγρίωσε» τα στοιχεία της Φύσης με τα γνωστά αποτελέσματα.
Καιρός να βελτιώσουμε όλα τα παραπάνω για να «εξευμενίσουμε» τα στοιχεία της Φύσης και μέσα σ αυτή τη βελτίωση ΑΜΕΣΑ να στραφούμε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έτσι θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας, το κοινό μας σπίτι τον πλανήτη, καλύτερα.»
Γιάννης Τσιπουρίδης
31 Ιουλίου 2018
**Η κλιματική αλλαγή, είναι αποτέλεσμα της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων.