Η ΕΕ εγκρίνει γαλλικό πιλοτικό έργο παλιρροϊκής ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός καινοτόμου σχεδίου παλιρροϊκής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας.
Η πιλοτική μονάδα καθαρής ενέργειας θα έχει μέγιστη ισχύ 14 MW και θα αποτελείται από επτά υποβρύχιες τουρμπίνες, πλάτους 16 μέτρων, τοποθετημένους στο βυθό.
Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το έργο θα κοστίσει 112 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά θα τα καλύψει το κράτος.
Στην απόφασή της, η Επιτροπή παρατηρεί ότι η τεχνολογία «προωθεί τη διείσδυση στην αγορά» και ότι το επίπεδο της ενίσχυσης «είναι αναλογικό και δεν θα οδηγήσει σε υπεραποζημίωση".
Η Γαλλία ελπίζει να κυριαρχίσει στην αγορά αυτής της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράσχει μεγάλες ποσότητες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Η Γαλλία έχει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο να καλύψει το 23% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020. Η χώρα είναι σε μια πορεία μετάβασης από την ιστορική της εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και από το 2016, έχει επιτύχει το 16% της ενέργειας της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορευματοποίηση της παλιρροϊκής τεχνολογίας, με μια σειρά πιλοτικών έργων να προγραμματίζονται για τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη.
Μια πρόσφατη έκθεση εκτίμησε ότι η νέα αγορά παλιρροϊκής ενέργειας θα μπορούσε να συνεισφέρει 1,4 δισεκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2030 και να δημιουργήσει 4,000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει δώσει την υποστήριξη της στην νέα τεχνολογία, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το κόστος.
Η ευρωπαία Επίτροπος Margrethe Vestager, η οποία είναι υπεύθυνη της πολιτικής ανταγωνισμού, δήλωσε: «Η παλιρροϊκή ενέργεια είναι μια από τις τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μίγμα φιλικό προς το κλίμα για την Ευρώπη. Το νέο γαλλικό έργο που εγκρίθηκε σήμερα θα βοηθήσει στην επίδειξη της τεχνολογίας, ενώ θα περιορίσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό»
Το έργο θα κατασκευαστεί από την OpenHydro που έχει έδρα το Δουβλίνο και θα το λειτουργεί η κρατική ενεργειακή εταιρεία EDF.
26 Ιουλίου 2018
Πηγή Climate Action
Περισσότερα
· Gigantic 3.24GW Tidal Lagoon Power in Cardiff secured grid connection
· Scotland launches first large-scale tidal energy farm in the world