«Ρεύμα» υψηλής τάσης στις επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

«Ρεύμα υψηλής τάσης» διατρέχει το τελευταίο διάστημα τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, που είναι κομβικές για τον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, ώστε να έχει τις ΑΠΕ ως κεντρικό του πυλώνα. Πράγμα που έχει ως προαπαιτούμενο τη λειτουργία μονάδων αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση ή συστοιχίες μπαταριών), ώστε να αντιμετωπιστεί η στοχαστικότητα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.

Έτσι, λίγα 24ωρα μετά την είδηση ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε στη ΡΑΕ 8 αιτήσεις για αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης (με συστοιχίες μπαταριών) σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας μεγάλης επένδυσης τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ήταν η σειρά της Eunice Energy Group να ανακοινώσει ότι έλαβε από τη ΡΑΕ  τις άδειες παραγωγής για τους δυο σταθμούς αποθήκευσης σε Δυτική Μακεδονία (που συμπεριλαμβάνεται μάλιστα στη λίστα των εμβληματικών επενδύσεων της απολιγνιτοποίησης) και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, δυναμικότητας 250 MW με ενέργεια αποθήκευσης 1000 MWh η καθεμία, σε  μια επένδυση συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Eunice προγραμματίζει να ξεκινήσει η κατασκευή τους εντός του έτους και να αρχίσουν να λειτουργούν το 2022, υπό την αίρεση της ωρίμανσης όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών και προφανώς και της ολοκλήρωσης του κανονιστικού πλαισίου.

Το εν λόγω πλαίσιο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΜΠ Σταύρο Παπαθανασίου. Ο κ. Παπαθανασίου είχε παρουσιάσει την περασμένη άνοιξη σε ημερίδα της ΡΑΕ ειδική μελέτη που είχε αποτιμήσει το όφελος που παράγει για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά –και άρα για τον καταναλωτή- η εισαγωγή σημαντικών αποθηκευτικών πόρων. Το συμπέρασμα που είχε εξαχθεί ήταν ότι το όφελος υπερκαλύπτει το κόστος των σχετικών επενδύσεων και παράγει πλεόνασμα που μπορεί να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στη βάση του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για διείσδυση 60& των ΑΠΕ στην τελική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτείται –σύμφωνα πάντα με τη μελέτη- εγκατεστημένη ισχύς 1500-1750 MW, εκ των οποίων τα 500 MW ενδείκνυται να είναι ισχύς συσσωρευτών σχετικά περιορισμένης χωρητικότητας (μπαταρίες) και το υπόλοιπο αντλησιοταμίευση.

Στην ίδια μελέτη επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα αποθήκευσης δεν καθίστανται βιώσιμες μόνο από τη συμμετοχή των έργων στις αγορές του Target Model  χωρίς πλαίσιο στήριξης, το οποίο αποτελεί μια από τις παραμέτρους του υπό εκπόνηση κανονιστικού πλαισίου.

Στο «κάδρο» της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό τα δυο έργα αντλησιοταμίευσης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι της Κρήτη. Το project της Αμφιλοχίας κάνει λόγο για  συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) για ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh, με το ύψος της επένδυσης να είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Ο υβριδικός σταθμός του Αμαρίου προβλέπει την τροφοδοσία της λειτουργίας άντλησης από δυο αιολικά πάρκα 90MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών στο νομό Ρεθύμνου. Προκύπτει έτσι μια ενεργειακή εγκατάσταση εγκατεστημένης ισχύος 75 ΜW που θα μπορεί να αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης ενέργεια 227 GWh, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία «Εφαρμογές Πυριτίου» του Ομίλου Κοπελούζου απέκτησε από τη ΡΑΕ δυο άδειες παραγωγής ενέργειας από Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και στη ΒΙΠΕ Πάτρας αντίστοιχα) μέσω συσσωρευτών ιόντων λιθίου, αποθηκευτικής ισχύος συσσωρευτών 150MW  εκάστη  και συνολικής χωρητικότητας 450MWh. 

Αυξημένη έμφαση στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας –στο πλαίσιο της στροφής που πραγματοποιεί στις βιώσιμες επενδύσεις- δίνει και ο όμιλος MYTILINEOS. Έτσι, η συμφωνία με την Egnatia Group  που ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου (με επίκεντρο την απόκτηση 20 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,48 GW) περιελάμβανε και 21 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταριών).

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί και η στρατηγική συνεργασία που ετοιμάζεται –σύμφωνα με πληροφορίες- μεταξύ της Sunlight (όμιλος Olympia-Πάνος Γερμανός) και του ΑΔΜΗΕ για την πιλοτική μονάδα μπαταριών, ισχύος 20 MW και χωρητικότητας 20 MWh στον υποσταθμό της Θήβας, με το σχετικό MoU να υπογράφεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

(moneyreview.gr)

 

 

 

2 Μαρτίου 2021

energypress